Yvonnes glamourösa hem på Djurgården är lyx extra allt – välkommen in!

Inbjudande och intensiv, generös och glamourös – Yvonne Berlin Baumgardt är allt annat än lagom. Precis som hennes lyxiga hem på Djurgården i Stockholm.

V

illa Alnäs på Djurgården uppfördes 1787 av direktören Küsel i Svenska ostindiska kompaniet. Men mycket har hänt sedan dess. Villan har byggts ut, byggts om, förvaltats, förändrats; sedan 1904 har den sitt nuvarande exteriöra utseende.

Här har en generalkonsul Benedicks bott, liksom Ellen Roosval med familj, dotter till Wilhelmina von Hallwyl. I femtio år var Villa Alnäs centrum för Stiftelsen för moralisk upprustning. Bara en sådan sak.

Berlin Baumgardt vardagsrum kuddar pläd soffor

En anslående syn och det som sätter stilen i hela vardagsrummet: Den vilda geparden i Krugerparken, fångad på bild av Yvonnes dotter Felicia, fotograf. Vägglampetter, 1700-tal, småbord, Brindle, lampor, Oscar & Clothilde, howardsoffor och bord från Geco, sammetskuddar, Dis.

Berlin Baumgardt vardagsrum bänk pläd
Berlin Baumgardt yvonne porträtt

Yvonne Berlin Baumgardt älskar sitt generösa hem där det gustavianska står sida vid sida med det hypermoderna.

Sedan början av 2000-talet är villan åter privatbostad och rymmer fyra lägenheter med utsikt ner mot Saltsjön. I en våning om fyra plan, på drygt 400 kvadratmeter, bor Yvonne Berlin Baumgardt, en fembarnsmamma med stort hjärta, intensiv blick och en mycket färgstark personlighet.

– När jag kom hit för 14 år sedan – via Karolinergården i Uppland och en våning helt i 1700-talsstil – till detta, där grunden är modern, tyckte jag att det var så lugnt och skönt. Det var bara att lägga till färger, färger, färger och skapa den där ”ambiancen” som jag nog har i fingrarna, säger Yvonne.

Berlin Baumgardt bok gardin

Vid dörrarna ut mot orangeriet och trädgården står ett ställ med en uppslagen fotokonstbok av Annie Leibovitz i det större formatet, man är välkommen att bläddra, men bara med vita bomullsvantar på händerna! Fodrade sidengardiner från Paris, total åtgång för hela rummet: 90 meter.

Berlin Baumgardt glasgolv
skapa lyxig glamouros stil hemma tips guide

Generöst med tyg, en sober färgskala och gyllene detaljer skapar exklusiv stil.

 

Redan som ung älskade Yvonne att klippa, klistra, sy och fixa.
– Jag ser i bilder hur jag vill ha saker, och min tuffa mamma uppmuntrade mig.

Av mammas blommiga gardin blev en bolero, hon skapade en t-shirt med ordet Hawaii i paljetter, och gjorde sig känd på Stockholms inneklubbar på det glada 70-talet. Tillsammans med första maken bodde hon flera år i Los Angeles och arbetade med mode, sedan blev det Tyskland. Tillbaka i Stockholm på 80-talet drev hon bland annat barnklädes-affär och startade tidigt en concept store, Les chambres. Sedan 90-talet är hon verksam i fastighetsvärlden.

Berlin Baumgardt kök

Det stora öppna köket från Boffi/Geco är platsbyggt och har en rejäl maskinpark med vitvaror och köksmaskiner från Gaggenau. Sobra färgval gör att köket integrerar fint med den angränsande soffgruppen.

Berlin Baumgardt vardagsrum monokromt grått
skapa lyxig glamouros stil hemma tips knep

Gyllene servis av Tom Dixon på glänsande glasbord. Bysten är ett ljus från Cire Trudon.

Berlin Baumgardt hall

Välkomnande hall. Lampa, Oscar & Clothilde, koffertar med mässingsbeslag från Louis Vuitton, förgylld spegel och ljuslampetter, 1800-tal, fotokonst Graffiti wall signerad dottern Felicia. Under den en antik, förgylld stol.

 

Det som gör detta hem till något extra är nog Yvonnes sätt att inreda utan rädsla. Utan ängslan låter hon 1700-talet samsas med italiensk 1900-talsdesign. Och strösslar med guld och färska blommor.

– Jag är allt annat än ängslig, jag är kreativ och vågar mycket. Visst, livet har prövat mig flera gånger, men jag har rest mig. Viktigast är att jag får vara där mina barn och barnbarn är.

Berlin Baumgardt orangeri

Orangeriet är byggt utifrån den befintliga terrassen, allt inglasat och med skjutdörrar ut till trädgården. Under glastaket gör vita gardinlängder nytta med att dämpa ljus och värme från solen. Det här härliga rummet används flitigt. Alla möbler och inredningen är inköpta i Frankrike på Maison du monde.

Som sin främsta inspirationskälla nämner hon sina resor.
– Det är ju en sådan oerhörd klyscha att jag har svårt att ta den i munnen, men självklart inspireras jag av mina resor. Jag plockar med mig, bakar om och gör det till mitt.

Häng med på husesyn nu! Yvonnes sköna hem har en spa-avdelning på bottenvåningen, som förra ägaren lät bygga. Pool, bastu, dressingroom och ett rektangulärt takfönster blir en del av golvet på nästa våning. När man står i köket ser man ner mot poolen, läckert!

Berlin Baumgardt matplats lampa

Ljuset flödar över matsalsbordet i burspråket. Runt det generösa slagbordet ryms tolv personer, inköpt när Yvonne bodde på Länna herrgård i Uppland. Takkronan från 1800-talet är dekorerad med tygblommor och sidenband.

Berlin Baumgardt stilleben bukett
Berlin Baumgardt skåp porslin

Rokokoskåpet rymmer skatter av alla de slag: tallrikar från Ostindiska kompaniet, kristallglas från 1700-talet, champagne-glas från 50-talet, loppisfynd från Paris, allt flitigt använt vid middagar.

skapa lyxig glamouros stil hemma tips

En tydlig och återkommande färgskala knyter ihop intrycket när den öppna planlösningen gör att man ser flera rum samtidigt.

Bottenvåningen är umgängesytan. I en gråmålad hall tar man sig vidare in mot ett kombinerat kök och vardagsrum med en enorm köksö där det också finns plats att äta. Två trappsteg ner ligger matsal och vardagsrum; intill, ytterligare ett vardagsrum med öppen spis, stora vita, pösiga soffor och fotokonst av bland andra dottern Felicia.

En vacker, bred ektrappa tar oss till nästa våning, där man hittar döttrarnas rum och ett stort gästrum med burspråk och utsikt över Yvonnes stoltheter – trädgården och det relativt nybyggda orangeriet. Allra överst, som en alldeles egen svit, ligger Yvonnes sovrum, dressingroom och badrum – inrett som en boudoir och med utgång till en stor terrass.

Berlin Baumgardt sovrum

Yvonnes sovrum är en dröm i gräddvitt. Lakan och kuddar från Mille notti, sängkappa och överkast uppsytt på Ateljé Marie Curman. Sängbord, Geco, lampa, Vaughan.

Överallt i huset har man utnyttjat alla hörn och ytor, och integrerat dem i inredningen.

– Viktigast i hela huset är ändå köket, det är ju det enda rum som behövs, här hänger vi jämt, säger Yvonne.

Läs mer: 3 knep som får ditt hem att andas glamour

Från orangeriet utanför köket nås den vackra trädgården med flera umgängesytor, den med kullersten på marken, under markisen, utnyttjas mest, men här finns också rosenbuskar i mängder och välansade rabatter.

– Jag gillar att det är så inbjudande och som gjort för fest. Du anar inte hur många fester vi har haft här.

Av: ANNIKA WARBERG
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: ANNE NYBLAEUS

Läs mer:

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut

15 snyggaste gardinerna just nu + 3 gardintrender

Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

NUVARANDE Yvonnes glamourösa hem på Djurgården är lyx extra allt – välkommen in!
NÄSTA 6 knep för mattan som lyfter hela rummet