De är glada i jordfärger men tycker att en knallgul soffa behövs för att ge liv åt inredningen. Välkommen att kika in i Ann Christins och Lasses hytte på toppen av norska Hafjell. Koseligt var ordet.

M

ånga norrmän åker till sin hytte så fort tillfälle ges. Ann Christin Johnsen och Lasse Amundsen är inga undantag. I mer än tjugo år har de haft sin fjällstuga på Hafjelltoppen, drygt två timmars körning från våningen
i centrala Oslo.
De första åren hade de en tomt längre ner i dalen. Men sedan snart tre år bor de högst upp på fjället med vidunderlig utsikt och med skidspår och slalombackar alldeles runt knuten.

Ha­fjell ligger högt, 950 meter över havet. Stugan är byggd a ­Laftekompaniet av tio ton timmer, och har torvtak.
Hafjell ligger inte långt från Lillehammer som stod värd för vinter-OS 1994. Dit åker de ibland för att proviantera och för att Lillehammer är ett fint samhälle att besöka. Men helst låter de bilen stå och bara är på fjället.
– Vi åker hit året om, hösthelgerna är särskilt underbara tycker jag, den grånade timmerstugan och de vackra färgerna är en härlig syn, säger Ann Christin. På vintrarna går vi förstås på tur, det är perfekt att bara kunna spänna på sig skid­orna och ge sig ut i spåren direkt. Och julen firar vi alltid här med våra döttrar.

slettvoll hytte fjallstuga matplats trabord industrifonster

Glasväggen har satts in för att skapa mer ljus och rymd runt matbordet. Soffa och kuddar, Slettvoll, bord, Snowdrops, stolar, Sol & luna, taklampa från Buster & Punch. Innanför skymtar parets sovrum.

slettvoll hytte fjallstuga vardagsrum sammet soffa industrifonster
slettvoll hytte fjallstuga brasa i oppen spis med krans

Foto: MARGARET DE LANGE

Den ­franska öppna ­spisen är en pampig pjäs med tvåhundra år på nacken. Den har klätts med krans för att bli ­extra julfin.

slettvoll hytte fjallstuga brasa whiskeyglas.

En skål innan tomten kommer. Whiskyn serveras framför den öppna spisen. Glas från Åhléns. Rökfärgad glasvas, bricka och ljuslyktor, Slettvoll.

slettvoll hytte fjallstuga stilleben ljuslyktor

När de byggde den nya stugan var det viktigt att den ­skulle smälta in i miljön, ha stora sällskapsytor och avskilda sovrum med badrum i anslutning. Trots att huset är så pass nytt känns det som om det alltid har stått där. Tillsammans med arkitekten har de valt gedigna material, timmer, furu, ek, kalksten och sobra färger, allt sammantaget skänker en ­rustik och mycket ombonad känsla.

Den grånade stugan och de vackra färgerna är en härlig syn.

Huset är byggt i vinkel och har två loft. Loften hyser två sovrum som delar ett badrum. Utöver de sovrummen finns tre till. Och två badrum. Paret har gärna gäster och då är det fint att kunna erbjuda lite avskildhet.
– Vi är väldigt sociala av oss och har ofta middagar här. Vi ville ha plats för storfamilj och vänner med gott om umgängesytor och möjlighet för alla att sova kvar.

slettvoll hytte fjallstuga kok i svart

Köket kommer från J H interiör. På golvet ligger kalkstensplattor, bänkskiva av svart granit från Stenprosjekt. Vitrinskåpet kommer från Nordal och lamporna från oslobutikerna Bolina och Objekt.

 5bb26904a51d1 5bb26904a5218slettvoll hytte fjallstuga morkt kok shakerstil.jpg
slettvoll hytte fjallstuga sovrum sanggavel

Ann Christins och Lasses sovrum är inrett i en exklusiv stil som känns som ett lyxigt fjällhotell. På golvet gedigna plankor av ek. All inredning i sovrummet kommer från Slettvoll.

slettvoll hytte fjallstuga hall med brasa

I den ­rymliga hallen står gasspisen i centrum. Plats­byggda ­bänkar, J H interiör. Dörren är målad med färg från Lady Jotun och heter ­Elegant.

slettvoll hytte fjallstuga hall krokar
slettvoll hytte fjallstuga hall brasa

Från ­hallen – som har en gasspis – når man köket och ett av gästrummen. ­Taklampa, Buster & Punch.

 

De timrade väggarna består av målade furustockar, även taket är klätt i furu i samma färg. Överallt utom i köket ligger också ett rejält trägolv av ek. Allt är inrett i samma dämpade, lugna färgskala. Jordfärger är favoriterna. En fin detalj är den glasvägg som skiljer av matplats och kök och som sattes in för att släppa in mer ljus.
Lasse och Ann Christin har båda arbetat med möbler och inredning, bland annat med försäljning av Slettvollmöbler, som utgör en stor del av inredningen i hytten. Möblerna är eleganta och inredningen känns lyxig i en internationell stil med stoppade möbler av hög kvalité, sammetstyger och kelimmönstrade kuddar. Det moderna möter det traditionella. För paret var det viktigt att blanda elementen.

slettvoll hytte fjallstuga badrum betong handfat massingkran.jpg

Även bad­rummet är inrett som en mörk, lyxig oas. Lampa, Buster & Punch. Spegel,Riis interiör, kran, Tapwell, handfat, Stenprosjekt och hand­dukar, ­Lexington.

Favoritrummet i hytten är ”peisestova”, ett uppgraderat vardagsrum med en fantastisk öppen spis. Här tronar den 200 år gamla franska spisen som är så bred och djup att man kan krypa in i den, om andan nu skulle falla på. Brasan sprakar inbjudande, en krans pryder den murade spisen och minner om att det är jultid. Här inne finns ingen tv, detta är ett rum där man slår sig ner för att prata och umgås.
– Det är mitt absoluta favoritrum. Jag tycker den öppna spisen är som ett smycke och lyser upp hela rummet. Hytten och hela området är familjens älsklingsplats på jorden, och en skön kontrast mot livet i Oslo.
– Det var väldigt härligt att kunna bygga huset på en tomt på toppen av fjället. Vi sitter ofta på tunet, gårdsplanen, och njuter av miljön. Jag längtar alltid hit. Hafjell är det bästa som finns, här råder total frid, säger Ann Christin.

Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: MARGARET DE LANGE

Bilder från Slettvoll hjem, den andra inredningsboken från möbelföretaget Slettvoll.

Ur Sköna hem nr 14 2017

Läs mer:

Så ser Slettvolls nya kollektion ut – tanka ny inspiration här!
Slettvoll hosten 20189

Foto: Slettvoll

Trä och skandinavisk enkelhet i jaktstugan vid havet

Finsk trästuga med interör som andas lyxigt 

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

.