Här börjar julen redan vid första advent. Då ställs pyntet fram i röda stugan på Selaön i Mälaren. Det får sedan vara kvar till tjugondag Knut – allt för att kunna njuta så länge som möjligt.

Vardagsrum

Elden sprakar välkomnande i vardagsrummet och en semiantik rosenkelim hjälper till att värma upp det vita. Soffor från Ikea och filtar och soffbord, Jerners rum. På bokhögen står en kvist i den lilla ekollonvasen från Svenskt tenn. Ljusstakarna intill kakelugnen är franska ooch nytillverkade.

Julgran

Julgranen har sin plats i vardagsrummet på övervåningen och har klätts med gamla julgransprydnader och levande ljus.

Kök

Köksbänken är platsbyggd och bredvid står en stor skänk från slutet av 1800-talet som innehåller glas, porslin, betstick och mycket mer. Blomkruka från Gysinge. Franskt krus med amaryllis.

Matplats

Bocken har sin plats i köket och skvallrar om juletid, tillsammans med granris, halmpynt, apelsiner och ljusstaken i fönstret. Stålstolarna från Jerners rum, har försetts med värmande fårskinn. Skänken är 1880-tal liksom målningen ovanför. Taklampa Semi, formgavs 1968 och tillverkas idag av Gubi.

Julevangeliet, Lukas berättelse om Jesu födelse är en av linnetrycket på väggen. På det lilla avlastningsbordet i köket står gamla redskap  som fortfrande används.

Julen är lika fin ute som inne.

Publicerad i Sköna hem nr 14, 2014.

Inspirerad? Läs också:

10 sista minuten-tips som höjer julstämningen direkt

Slå in en julklapp på 12 sekunder – så här trodde du aldrig man kunde göra!

Vik en servettgran till julens dukning – jättefint och jättelätt

 

 

NUVARANDE Stämningsfullt och traditionellt – här vill man fira jul!
NÄSTA Malin Wollin: Om omöjlig kärlek till en möbel på grund av dåraktig friktion och gnissel