Välbevarat sekelskifte med välkomnande och moderniserad inredning. Ett inspirerande exempel på svenska hem, vackert och inbjudande.

V

illan i Hersby på Lidingö utanför Stockholm ligger mjukt inbäddad i tjocka snötäcken. Den ser inbjudande ut redan på håll, tack vare fasadbelysningen och trädgårdens alla lyktor som lyser upp i skymningen.

Den pampiga villan från 1909 visar upp drag av både svensk jugend och nationalromantik. Av det förra märks bland annat den varierande fasaden med svängda burspråk. Av det senare de småspröjsade fönstren samt kombinationen av putsad fasad och träpanel.

Matplats

Matsalen är arkitektritad med hjälp av arkitekt Stefan Scherrer. Stolar från Ikea.

Kök

Golvet i travertin i köket har vattenburen golvvärme, fiskbensparketten i ek är original och mörkbetsad. Takbelysningen är densamma i hela hemmet: Credo 111 från Delight, själva belysningssystemet sköts med fjärrkontroll från Gira. Köksinredningen från franska Mobalpa med en egendesignad diskbänk i rostfritt. Ovanför diskbänken en kraftig gröntonad glasskiva som stänkskydd.

Barrkvistar och amaryllis, sprakande brasa och hemgjord glögg.

Sovrum

Sovrummet i lugna jordtoner. Sängkläder, Canada goose home. Vägglampor Tolomeo från Artemide. Kinesiska krukor och gardiner från Walles & Walles. Fotokonst av Hans Hammarskiöld.

Vardagsrum

Sofforna ur ett äldre sortiment från R.o.o.m. Soffbord Walles & Walles och kuddar i randigt och rutigt från Slettvoll. Hissgardiner i linne, hemsydda. Tavla med blomma, av Helene Schmitz, Xpose gallery. På väggen till höger en skiss av Jesper Waldensten. Mattan, egentligen två likadana som sytts ihop är från Ikea.

Läshörna med howardfåtölj från Fogia. Bronsskulptur av Carl Milles. Silverljusstakarna i fönstret är en bröllopsgåva. Fotografi av Gunnar Smoliansky.

Eldstad

Originalspis med ny puts. Korgar från Granit, vedförvaring från Bruka. Fotografi av Christer Strömholm.

Publicerad i Sköna hem nr 14, 2013.

 

Läs också:

Pampig och välbevarad nationalromantik med fransk touch

Så gör du mysigt i sovrummet – 7 garanterat enkla tips

15 små detaljer som får ditt kök att sticka ut

NUVARANDE Jugendvillan på Lidingö mixar modernt och sekelskifte på perfekt sätt
NÄSTA Pampig och välbevarad nationalromantik med fransk touch