Oavsett om du planerar att köpa en färdig köksö (mobila köksöar finns bland annat hos Ikea) eller bygga en köksö så är köksöar det ultimata sättet att skapa extra arbetsyta i köket. Extra bra med en liten mobil köksö om du har ett mindre kök. Här ger vi förslag på 17 mindre köksöar att inspireras av.

S

amling runt köksön!
En köksö är något så smart som en fristående köksbänk som agerar både extra arbetsyta – och är en fin detalj i köket. Möjligheterna är oändliga. Du kan utrusta din köksö med spis, dubbla diskhoar, kyl och frys och underskåp, men den kan lika gärna bara låta den vara extra förvaring och avställningsyta eller matplats.

Det bästa med en köksö är att den ofta blir en social samlingsplats i köket där alla samlas för frukost, minglar medan middagen lagas och kaffet njuts i sällskap eller ihop med en tidning. Nackdelen är att köksöar kräver en del fritt utrymme. En smart kompromiss är mobila köksöar. De är oftast på hjul kan rullas fram eller ställas undan mot en vägg efter behov. Fiffigt för dig som inte har så stort kök.

LÄS MER: Välj rätt bänkskiva för ditt kök – guide

17 fantastiska köksöar för inspiration!

1. Maffigaste drömön med plats för bak, buffé och pampiga buketter! Här rymmer köksön nästintill hela kökets förvaring. Köksön är ett kök i mitten av rummet, helt enkelt.

jul slott gurrehus grått kök

Foto: Andreas Mikkel Hansen / Sköna hem

2. Vi är extra förtjusta i Ikeas Vadholma, en flyttbar köksö med gott om förvaring i ö och ställning. Det generösa slaktarblocket ger dessutom en rejäl arbetsyta. Läs mer och köp här.

 5bb49b6ec405e 5bb49b6ec40a4inspiration kok ikea 2018 svart metod lerhyttan.jpg

Foto: Ikea

3. Ett fagert gammalt skrivbord har fått en ny marmorskiva och fungerar som avlastningsyta i det här klassiska köket. Träbordet ger härlig värme och karaktär mitt i allt det dimgrå.

grått kök ikea ålsten kokso

Foto: Ragnar Ómarsson

Foto: Ragnar Ómarsson / Sköna hem

4. Bistro hemma! Här förlängs köksön och blir ett matbord med högaktuell bistrokänsla. Ekkök med industrilook från Ballingslöv.

köksö inspiration bitro ballingslöv

Foto. Ballingslöv

LÄS MER: Vilka gardiner passar hos dig? 8 tidlösa modeller

5. Allt i ett! Den här härliga lösningen hos Ikea har plats för ungar och läxböcker medan middagen lagas. Eller bästa vännen med ett vinglas?

 5bb49b2eee368 5bb49b2eee3cfinspiration kok ikea 2018 aubergine vitt bodbyn.jpg

Foto: Ikea

6. Två nyanser av grått. Köksön har fått en mörkare nyans än luckorna i Vedums kök Karin. Göra själv? Två köksmoduler och en bänkskiva. Svårare behöver det inte vara.

grått kök i två olika nyanser

Foto: Vedum

7. Vaddå, ett väggskåp? Inte bara. Den här vägghyllan har hjul och kan rullas fram som serveringsbord när det ska dukas upp för mingel.

minimalism sekelskifte grått kök hyllplan förvaring

Foto: Therese Romell

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 råd som garanterat underlättar

8. Hej barhäng som binder ihop matprep och matplats! Här har hela köket fått flytta in i matsalen med platsbyggd köksö som centerpiece.

Inspiration sekelskifteskök 2019 grått

Foto: Karin Johansson

Foto: Karin Johansson

9. Doften av franskt lantkök hänger i luften med en sådan här pjäs! Notera de läckra, svarvade benen.

Köksö finns i flera varianter – och finns att köpa på Ikea.

10. Ett smalt sideboard som köksö? Den här rymmer familjens stora skålar, tekannor och uppläggningsfat.

11. Mixa material! Här får köksön i trä ge skandinavisk själ åt det annars stramt minimalistiska köket.

Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Inred ditt hem med feng shui – så lyckas du

12. Bord med funktionellt långa ben! Vilken snygg bordsskiva som helst kan faktiskt göra jobbet om du väljer ben med bra arbetshöjd.

köksö inspiration kök bord ben ikea livet hemma

Foto: Livet hemma / Ikea

14. Möbelmodulen i Kviks nya kök Prato är skapad för att sudda ut gränsen mellan köket och övriga hemmet. Läckert möblerande om köksön vetter mot en öppen planlösning.

kök trend 2019 svart kvick prato

Foto: Kvik

14. Arkitektritat kök där den nätta köksön med öppen förvaring fått samma salviagröna ton som luckorna för att smälta in.

 5bab991d24b87 5bab991d24d21dinesen hem lantligt kok.jpg

Foto: Dinesen

15. Ett kök där detaljerna får briljera. Pärlspont hämtad från väggarna får köksön att smälta in.

Foto: Better homes & gardens

16. Hemmabyggd köksö av rejäla bjälkar som hittats i en rivd vägg. Recykling av bästa sort!

Foto: Helene Bernstone

17. Visa upp det vackraste du har. Köksö med smäckra hyllor i Kvänums serie Brahe.

köksö inspiration kvänum brahe kök

Foto: Kvänum

 

Tips! 7 vackra detaljer som lyfter ditt kök

 1. Kökshanddukar i linne är tidlöst vackert. Himlas enfärgade handdukar i tvättat hellinne behöver inte strykas, skrynklorna ger bara liv i köket. Läs mer och köp här.
  kök bondeco pryltips handdukar
 2. Piffa köksbänken! Samla ihop ett stilleben av färska kryddor, vackra vinägerflaskor och småpryttlar på en bricka. Den här snyggingen i marmor från House doctor är perfekt för det. Läs mer och köp här.
  köksprylar bondeco bricka marmor
 3. Vi älskar päls! Och mjuka, varma fällar på köksstolarna gör så mycket för att matplatsen ska kännas härligt inbjudande. Som de här läckerbitarna av mongoliskt lammskinn (finns i flera nyanser) från Bloomingville. Läs mer och köp här.
  bondeco köksprylar stolsdyna päls
 4. Hett, hett! Skydda bord och bänkskivor med det här stilsäkra grytunderlägget i mässing från House doctor. Läs mer och köp här.
  bondeco köksprylar grytunderlägg mässing
 5. Ljusstaken Tiana av stengods från danska märket A simple mess flyttas enkelt mellan matbordet, köksbänken och skåphyllorna. Finns i flera toner att kombinera efter tycke och smak. Läs mer och köp här.
  kök bondeco pryltips ljusstake
 6. Mattor är ett fiffigt sätt att få in färg i köket och är mysigt under tårna på morgonen. Bungalows bomullsmatta Chindi finns i årets hetaste färger och måttar fint längs med köksskåpen. Läs mer och köp här.
  köksprylar bondeco matta rosa
 7. Sen frukost på sängen. Kaffe med värmande  solstrålar mot ansiktet. Livets guldkorn innehåller ofta medburna godbitar. Brickan Park i bambu från A simple mess gör jobbet utmärkt. Läs mer och köp här.
  bricka bambu bondeco köksprylar

 


Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)