10 heta antiktrender att hålla koll på 2018

Här är stilarna, föremålen och formgivarna som har gjort avtryck i historien och som det lönar sig att hålla ett extra öga på just nu!

Intresset för antikviteter är större än någonsin. Antikmässorna runt om i landet drar storpublik och loppisskyltarna längs vägarna blir bara fler och fler. De populära tv-programmen 

Bytt är bytt och Antikrundan lockar mängder med tittare, och nästa år firar klass­ikern Antikrundan hela 30 år.

– Glädjande nog fylls det hela tiden på med yngre tittare, säger programmets producent, Pernilla Månsson Colt.

Samtidigt har tillgängligheten på nätet exploderat. Dygnet runt kan man botanisera bland tusentals föremål på nätauktioner. Högt blandas med lågt; över hundra år gamla antikviteter bredvid en älskad Lisa Larson-katt. Stora, praktfulla barockskåp exponeras på samma sida som Stig Lindbergs populära vaser och serviser. 1900-talsdesign i form av både möbler och föremål har skjutit i höjden. Det finns något för alla oavsett smak och plånbok. Vi vågar mer och vi är många som vill skapa ett personligt hem.

– Den starkaste långsiktiga trenden i antikbranschen är hållbarhet. Hållbarheten utgår från kvalitén. Det finns en anledning till att föremålen har klarat sig mellan 50 och 500 år, berättar Pontus Silfverstolpe, en av Sveriges ledande antikexperter och grundare av Barnebys, som är en av världens största söksajter för konst, design, antikviteter och samlarföremål.

Serveringsvagn 901 från Artek formgavs av Alvar Aalto 1936. Fortfarande i produktion men dyker också upp på auktioner.
Serveringsvagn 901 från Artek formgavs av Alvar Aalto 1936. Fortfarande i produktion men dyker också upp på auktioner.

– När det kommer till att investera i konst, design och antikviteter ger jag alltid samma råd. Köp med hjärtat, investera efter egen plånbok och tänk på att den dagliga njutningen är den ­sanna avkastningen, säger Pontus Silfverstolpe. Det är ofta väl investerade pengar att köpa på andrahandsmarknaden. På köpet får du ett gediget hantverk, proveniens – berättelsen om ett objekts ursprung, och en unicitet som stärker ditt hem och dig som person.

10 heta antiktrender just nu:

1. Svenskt konstglas

Vas Ventana,formgiven 1961 av
Vas Ventana,formgiven 1961 av

 Mona Morales Schildt för Kosta.

Svenskt konstglas fick, genom formgivarna Simon Gate och Edward Hald, ett internationellt genombrott och Orrefors sitt världsrykte. Året var 1925 på världsutställningen i Paris. Här myntades termen Swedish grace som den svenska motsvarigheten till det engelska art déco. I Gates verk ingår både enkel och avancerad formgivning av servisglas till rikt graverade praktföremål. Edvin Öhrström och Sven Palmqvist förde traditionen vidare. Öhrström är kanske mest känd för glasobelisken på Sergels torg i Stockholm, men många har förälskat sig i hans så kallade arielglas för Orrefors.

– Svenskt glas har alltid haft ett eget uttryck och stått sig starkt internationellt. Men även här ser vi trender komma och gå. Just nu ökar intresset för glas med ett tydligt formspråk som till exempel Mona Morales Schildts serie Ventana för Kosta, säger Pontus Silfverstolpe.

2. Förgyll med empire

Empiren (1809–40) kallas ibland kejserlig, och förknippas med kejsar Napoleon som var förtjust i den antika, egyptiserande stilen. I Sverige är detta formspråk känt som Karl Johan (efter kung Karl XIV Johan). Möblerna är praktfulla, ofta i mahogny med förgyllningar. Ornamenten består av krigiska element, sfinxer, lejon och örnar. Soffor, stolar, konsolbord och ljusstakar från denna tid sätter stark prägel på ett rum, och kan lätt korsbefruktas med nutidsföremål.

Empireljusstakar i den egyptiserande stilen, fotplatta
Empireljusstakar i den egyptiserande stilen, fotplatta

med dekor av pseudo-hieroglyfer, stående karyatid, höjd 22 cm,

ett par för 32 000 kr, Stockholms auktionsverk.

3. Skimrande silver

Mässingstrenden är fortfarande het, men alltmer får den gula metallen ge plats för den vita. Utbudet av silver och nysilverföremål på antikmarknaden är stort och brett.

Kurviga kaffeserviser i rokoko, bägare och vaser med olika formspråk, användbara uppläggningsfat, såskannor och karotter samt bestick i massor av modeller. Priserna varierar beroende på när föremålet är tillverkat, och av vem.

– Men visst är det ofta prisvärt även om man betalar mer än metallvärdet, säger Lars-Yngve Johansson, expert inom silver och smycken och ofta medverkande i tv-programmet Antikrundan. Jag vill gärna slå ett extra slag för föremål som bägaren och dryckeskannan som med fördel kan fyllas med blommor och praliner.

Kaffeservis av sterlingsilver av Erik Fleming, Atelier Borgila, Stockholm 1948. 22 000 kr, Stockholms auktionsverk.
Kaffeservis av sterlingsilver av Erik Fleming, Atelier Borgila, Stockholm 1948. 22 000 kr, Stockholms auktionsverk.

4. Böcker med patina

Efterfrågan på begagnade böcker har minskat överlag, och antikvariaten lever i stället i dag på att nischa sig inom vissa specialområden och erbjuda samlarböcker. Däremot har halvfranska band och böcker med vackra ryggar blivit en alltmer uppskattad inredningsdetalj. Platsbyggda hyllor på hotell och hemma hos privatpersoner fylls med dylika böcker och blir ett vackert blickfång.

5. Ljusstakar av olika material

Mässingsljusstake Liljan från Skultuna dyker ofta upp
Mässingsljusstake Liljan från Skultuna dyker ofta upp

på nätauktioner.

Blickar man tillbaka i historien visar det sig att ett av de äldsta föremålen som kyrkan hade i sina inventarielistor var ljusstakar av malm från 1500-talet. I dag finns det ett oerhört stort utbud av ljusstakar på andrahandsmarknaden. Absolut prisvärda! Ljusstakar i mässing, tenn, silver och glas, höga eller låga, kraftfulla och sirliga. Gunnar Ander och Ivar Ålenius mässingsljusstakar för Ystad metall är populära. Glöm inte heller ljuslyktor av glas med namn som Snöbollen, Sunflower och Krinolin, signerade Wärff.

6. Serviser som samlarobjekt

I montrarna på antikmässorna är trängseln stor runt udda servisdelar. Att samla ihop till en hel servis av till exempel Stig Lindbergs populära serier Berså, Blå aster och Adam har blivit ett folknöje bland unga som ska sätta bo. Eller varför inte Hertha Bengtsons serviser Koka blå och Blå eld, eller den omåttligt älskade porslinsserien Picknick av Marianne Westman.

Om man inte vill ha en servis av samma sort är

tipset att blanda omaka delar men hålla sig till en

viss färgskala. Fyndläget är enormt.

Kanna ur Stig Lindbergs omåttligt populära servis Berså, som tagits upp i nyproduktion, men vars originaldelar säljs på
Kanna ur Stig Lindbergs omåttligt populära servis Berså, som tagits upp i nyproduktion, men vars originaldelar säljs på

auktioner.

7. Retro är rätt

Vas av stengods, signerad Berndt Friberg för Gustavsbergs studio, 14 cm hög, utropad i par för 3 000 kr, Bukowskis.
Vas av stengods, signerad Berndt Friberg för Gustavsbergs studio, 14 cm hög, utropad i par för 3 000 kr, Bukowskis.

De som bildar familj i dag skapar ofta ett hem som påminner om den estetik som präglade deras far- och morföräldrars hem. Vurmen för 50- och 60-talens elegans och funktionalitet verkar inte avta. Materialen är metall, teak, korg och skinn. Formerna är raka och lite kantiga och har en tilltalande sirlighet. Prisbilden beror på designens attraktivitet och framför allt på vem som står bakom den. Möbler signerade Finn Juhl, Hans J Wegner, Bruno Mathsson och Alvar Aalto har en hög prislapp, medan osignerade stolar, sideboard och fåtöljer går att fynda. Li Pamp, programledare för Antikmagasinet i SVT vill passa på

och framhålla det svenska stengodsets kvaliteter:

– Det är stor skillnad på stengods och stengods. Det finns några verkliga konstnärer som har valt att uttrycka sig i lera, men det har massproducerats mycket som faktiskt är riktigt tråkigt. Under 50-talet fick vi här i Sverige några starkt lysande stjärnor i bland andra Berndt Friberg, Stig Lindberg, Gunnar Nylund och Carl-Harry Stålhane som när de experimenterade med unikt studiogods lyfte leran till en konstnärlig nivå som vi inte hade sett tidigare, säger hon.

I dag är marknaden beredd att betala 50 000–100 000  kr för unika Fribergvaser. I samma prishärad ligger också Stig Lindbergs bästa stengods.

Finn Juhls Egyptian chair formgavs 1949, av jakaranda med stoppad sits och rygg klädd i konjaksfärgat originalskinn, åtta stolar klubbade för 640 000 kr, Stockholms auktionsverk.
Finn Juhls Egyptian chair formgavs 1949, av jakaranda med stoppad sits och rygg klädd i konjaksfärgat originalskinn, åtta stolar klubbade för 640 000 kr, Stockholms auktionsverk.

8. Låt linnet ta plats

Linnet är den absolut hetaste bland textiltrenderna. Fyll skåpet med högkvalitativa, handvävda bordsdukar, servetter och kökshanddukar i linnedamast. Att mangla dem tar lite tid men låt det bli en meditativ stund.

– I mitt jobb träffar jag många som har ärvt mängder av vackert linne som de inte riktigt vet vad de ska göra med, säger Anette Granlund på Bukowskis. Min uppmaning är tydlig: behåll!

Färga in delar av uppsättningen i gult till påsken och rött till julen och sy kuddar eller lapptäcken av kökshanddukarna till torpet, säger hon.

Andra heta textilier är gamla spannmålssäckar av vackert linne och bomull. De olika invävda linjerna, ofta i blått och rött blir ett vackert inslag när man i dag omvandlar säckarna till kuddar eller för omklädning av en stol.

Ta tillvara gammalt linne och sy om
Ta tillvara gammalt linne och sy om

till kuddar. Spannmålssäckar blir också fina kuddfodral eller nytt stolstyg.

9. Skulpturens återkomst

Keramikskulptur av Arne Jones ­föreställande
Keramikskulptur av Arne Jones ­föreställande

Rut ­Hillarp, ur ­Nationalmuseums samlingar.

Den antika skulpturen var huggen i marmor eller gjuten i brons och var ofta monumental och placerad utomhus. I dag ser vi ­skulpturen som en viktig ­ingre­diens i inredningen. Under 1900-talet levde den i skymundan gentemot bildkonsten, men nu har vi en större uppskattning av tredimensionell konst.

En av våra största, ur ett internationellt perspektiv, är skulptören Carl Milles (1875–1955). Han var oerhört viktig i arbetet med att skapa förståelse för skulpturen som konstform, och hans klassiska ­linjer har fått många efterföljare även i vardagsrummen och i trädgården. Aron Jerndahls konstnärskap lever i skymundan och är i dag högst prisvärd. Senare generationers skulptörer arbetar gärna i den skimrande stenen diabas och ­andra spännande material. Titta efter namn som Arne Jones och Pierre Olofsson. I plast har vi Sivert Lindbloms avskalade ansiktsprofiler.

10. Mattor – en mönsterskatt

Märta Måås-Fjetterström, präst­dotter från Vadstena, utbildade sig på Högre konstindustriella skolan

i Stockholm, och öppnade 1919 egen ateljé i Båstad. ­Efter hennes skisser, inspirerade av bland annat naturen, orientaliska mattor och allmoge­textilier, skapade en grupp väverskor mattor och vävnader som alltjämt älskas av en hängiven publik från hela världen.

– Priserna på hennes alster varierar beroende på om mattan har gjorts i många eller färre exemplar, säger Anette Granlund, textilexpert på Bukowskis. När Märta Måås-Fjetterström avled 1941 fortsatte ateljén att för­valta ­hennes livsverk. Moderna form­givare som Kaisa Melanton samt trion Claesson Koivisto Rune har bidragit till denna textila svenska framgångssaga.

Matta Tornet, komponerad 1932 av Märta Måås-Fjetterström 40 000 kr, Bukowskis.
Matta Tornet, komponerad 1932 av Märta Måås-Fjetterström 40 000 kr, Bukowskis.

Av: SANNA EVERS

Foto: RESPEKTIVE AUKTIONSHUS