30 år i lerans tecken

Med 17 svartvita porträtt på födelsedagsmålade väggar i aubergine och borden fyllda av ny keramik, firar konsthantverkskollektivet Kaolin 30 år i lerans tecken.

– Jag är en av fyra som varit med sedan starten, säger Ann-Sofie ­Gelfius, och jag känner fortfarande när jag åker in från min ateljé till Hornsgatan: Gud vad kul med Kaolin!

Föreningen är det yngsta syskonet av de stockholmska kollektiv­familjerna. Blås & knåda har fyllt 33, Nutida svenskt ­silver 45, och Konsthantverkarna har passerat 55. Sammanhållningen i skaran är numer den bästa. Man hänvisar till varandra, stöttar i tuffa tider och arbetar gemensamt för att öka intresset för det unika konsthantverket.

– Inte minst handlar det om nå en yngre ­publik. Få dem att se värdet i det ­unika, och att det finns en människa ­bakom varje föremål, ­säger Karin Bengtsson som också är föreningens ordförande. 

Med en aktiv utställningsverk­samhet tycker man att ribban höjts ytterligare. Nuförtiden är den lilla lokalen på Hornsgatspuckeln även en arena för keramiker från hela Norden, Holland, Japan … 

Efter jubileumsutställningen får två enskilda keramiker breda ut sig: Masayoshi Oya från Japan som går på Capellagården samt Malin Grumstedt, en av Kaolins yngsta och färskaste medlemmar. De båda ställer ut från 8 november. 

Just det: Namnet Kaolin härstammar från den plats i Kina, Gaoling, där man fann den viktiga kaolinleran, en ren finkornig vit lera som ­ingår i både lera och glasyr.

• Kaolin, Hornsgatan 50, Stockholm, 11 oktober – 2 november

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!