Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

30 år i lerans tecken

Med 17 svartvita porträtt på födelsedagsmålade väggar i aubergine och borden fyllda av ny keramik, firar konsthantverkskollektivet Kaolin 30 år i lerans tecken. 

– Jag är en av fyra som varit med sedan starten, säger Ann-Sofie ­Gelfius, och jag känner fortfarande när jag åker in från min ateljé till Hornsgatan: Gud vad kul med Kaolin!

Föreningen är det yngsta syskonet av de stockholmska kollektiv­familjerna. Blås & knåda har fyllt 33, Nutida svenskt ­silver 45, och Konsthantverkarna har passerat 55. Sammanhållningen i skaran är numer den bästa. Man hänvisar till varandra, stöttar i tuffa tider och arbetar gemensamt för att öka intresset för det unika konsthantverket.

– Inte minst handlar det om nå en yngre ­publik. Få dem att se värdet i det ­unika, och att det finns en människa ­bakom varje föremål, ­säger Karin Bengtsson som också är föreningens ordförande. 

Med en aktiv utställningsverk­samhet tycker man att ribban höjts ytterligare. Nuförtiden är den lilla lokalen på Hornsgatspuckeln även en arena för keramiker från hela Norden, Holland, Japan … 

Efter jubileumsutställningen får två enskilda keramiker breda ut sig: Masayoshi Oya från Japan som går på Capellagården samt Malin Grumstedt, en av Kaolins yngsta och färskaste medlemmar. De båda ställer ut från 8 november. 

Just det: Namnet Kaolin härstammar från den plats i Kina, Gaoling, där man fann den viktiga kaolinleran, en ren finkornig vit lera som ­ingår i både lera och glasyr.

• Kaolin, Hornsgatan 50, Stockholm, 11 oktober – 2 november