Foto: Photographer Maria Rosenlöf phone: +46(0)70-515 3

5 hetaste bubblarna på auktion

Några av de hetaste trenderna på Formex 2012 var transparent glas och återbruk. Gör dina egna stolar och fåtöljer. Passa på att fynda på loppis och auktioner!

Flirta med upphottat 1700-tal

Foto: Photographer Maria Rosenlöf phone: +46(0)70-515 3

Omarbetad nyrokoko

Möbler i nyrokoko har länge ansetts osäljbara. För ett par hundralappar ropar man in en soffa i nyrokoko, och auktionsförrättare på landet suckar när de får in ytterligare en sådan möbeluppsättning. Unika är de inte heller, de tillverkades i stora mängder ända in på 1900-talet.

Men i storstäderna i Europa finns ett förnyat intresse just för den tidens möbler. Lite nostalgiskt tittar man på inredningsidealen från Regencyepoken i England och La belle époque i Frankrike. Nu finns restauranger och hotell med ett överdåd av vinröd plysch, stora orientmattor, dunkelmörka målningar och blanka mahognymöbler.

Den buktande formen i nyrokokon förmedlar ett starkt synintryck. Tekniskt krävs en hel del skicklighet för att böja trä på det sättet, vilket man sällan har tid eller kompetens till i dag. Därför omvärderas både formspråket och möblerna.

Unga möbelsnickare köper in nyrokoko för en struntsumma och gör om möblerna. Resultatet är ofta häpnadsväckande. Sex nyroko­stolar i stockholmsarbete kostar 1 500–3 000 kr, beroende på skick. Omarbetad nyrokoko är uppskattningsvis 10–20 gånger dyrare än auktionspriset, beroende på vilken formgivare som varit inblandad.

Förädla lådvinet med kristall

Karaffer sent 1800-tal 

Många associerar dem med söndagsmiddagarna hos gammelmormor eller brittiska kostymfilmer. Förr fylldes karafferna med portvin, sherry eller akvavit – drycker som inte toppar försäljningslistorna längre.

Nu står de alltså på borden igen. Gärna fyllda med lådvin. Vem vill ställa fram en trist box när det är fest? Lösningen är att hälla vinet i en vacker karaff. Prismorna glittrar i aftonljuset och – trolleri – ett ordinärt bordsvin blir fräscht och lockande.

Under 1800-talet gjordes det mest attraktiva kristallglaset i Böhmen

i Tjeckien, där man blandade blyoxid i glasmassan för att få ljusstrålarna att brytas bättre. Svensk glaskonst utvecklades relativt sent och de slipade karaffer som nu är i ropet kommer från England, Tyskland eller Frankrike.

På de stora auktionshusen säljs ett fåtal glasserviser från slott och herrgårdar. Äldre kristallkaraffer hittar man i stället i antikbodar, på loppmarknader och i hantverksbutiker.

De finns i olika former. Vackrast är de bukiga, rikt slipade, päronformade. Priserna är försumbara, 100–900 kronor, och det är ju ingen nackdel.

Fånga bästa fotot på auktion

Fotokonst 1900-tal

Fotografiet har på allvar flyttat in i svenska hallar, vardagsrum och sovrum, efter att länge ha dominerat som kommersiell inredningsdetalj. Stora svartvita bilder med stjärnor som Mick Jagger, Greta Garbo och Audrey Hepburn blickar ned på boutiquekunderna. Bar- och restaurangväggar dekoreras gärna med foton av Ernest Hemingway och Marlene Dietrich, två personligheter som periodvis var bosatta på sådana ställen.

Intresset för fotot som konst har vuxit gradvis. Fotografiska på Stadsgården i Stockholm blev en direktsuccé när det öppnade förra året. Ett annat tecken i tiden är att Fotografiska museet, en avdelning inom Moderna museet, nu nysatsar stort. Och i våras genomförde Auktionsverket i Stockholm sin första separata auktion med namnet Fotografi.

Störst intresse riktas mot bilder av välkända konstfotografer som Christer Strömholm, Tuija Lindström, Stina Brockman och Gunnar Smoliansky. De har alla varit verksamma de senaste årtiondena. Med digitalt foto har världen gått in i ett nytt bildtänkande: Kameran tänker ofta bättre än den som håller i apparaten. Intresset för äldre foto är därför en hyllning till en passerad tid, då fotografen var en kreativ hantverkare likaväl som en begåvad iakttagare och konstnär.

Och vad kostar det? Eftersom fotoauktionerna precis har börjat saknas bra prisjämförelser.

Våga söt porslinsromantik

Figuriner från Meissen 

I stilen går de tvärtemot allt nutida skandinaviskt och italienskt inredningstänkande. De påminner om bakelser, föreställer lekande människor och signalerar karamellbutik. Så varför är de då evigt populära? Dessutom dyra och inte helt lättfångade.

Meissen i sydöstra Tyskland var först i Europa med att framställa porslin. Ända tills uppfinnaren Simon Böttger på nyårsdagen 1708 tog fram tre vita koppar ur ugnen, hade kineser och japaner monopol på tillverkningen. Efter genombrottet blev Meissen i många år trendledande kvalitetstillverkare. Figurinerna gjordes med stor omsorg av olika konstnärer. De speglade personligheten hos den ständigt partyglade kurfursten August den starke, som startat porslinsfabriken. I motiven finns glädje, lust, middagar, skratt, parklandskap, flirt, vackra kläder … Det finns en tidlöshet i detta som står emot alla möbel- och inredningstrender.

Också i dag anlitar porslinstillverkare formgivare för att skapa samtida figurinkonst. Hella Jongerius fat med små djur för tyska Nymphenburg och Jaime Hayons figurer för spanska Lladró är exempel på denna nysatsning.

Små 1700-talsfiguriner från Meissen kostar 4 000–20 000 kr. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 50% rabatt på 4 nummer av Sköna hem. Läs mer!