Alessi tar ett dopp

När italienska Alessi, känt för sin väl­designade köksprylmix i stramt rostfritt och lekfullt plastigt, för andra gången lanserar en badrumsserie är ambitionen att bryta av mot det gängse utbudet.

Den nya serien, Il bagno Alessi dot, ­består av blandare, duschar, badkar och badrumsmöbler. Den här gången anlitades holländaren Wiel Arets för formgivningen.

 – Jag såg att det inte fanns så mycket bra design för badrummet, och att ge upp­draget till Arets, som inte designat badrumsartiklar tidigare, var spännande och ett sätt att minska risken för att få något som andra redan har, berättar Alberto Alessi, vd för företaget, för Sköna hem i Milano.

 De formgjutna vitvarorna i minimalistisk stil tillverkas av schweiziska Laufen. ­Hand­faten smalnar av nedtill, så att knän får plats. Kranarna, som görs av finska Oras, ­består av tre sammanfogade delar som alla bygger på det enhetliga måttet 48 millimeter. Det är också en tillräckligt stor öppning för att strålen ska flöda som ett ­vattenfall, ­förklarar Wiel Arets.

 – Vatten i sig är formlöst, men en droppe som faller bildar en prick på ytan den ­träffar. Jag utgick från den runda pricken när jag utformade kranens cirkelform, 

 och därav kommer också seriens namn, Dot, säger han.

 Trots att han inte designat för badrum tidigare, kände han sig väl förtrogen med uppgiften:

 – Jag är en medelålders man som har använt toaletter ­varje dag. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!