Anna Åbergs krönika: "Skit i kopiorna – köp second hand!"

Anna Åberg om mängden designkopior som poppar upp som svampar hos de stora möbelkedjorna.

Vi måste prata om original vs kopior! Visst känns det som om det allt oftare dyker upp utvalda designprodukter som är så på pricken lika varandra att det kan kvitta om man väljer originalet eller kopian? Jag tror ni håller med mig om att det formligen har exploderat med imitationer de senaste åren.

Jag har två teorier kring vilka som hellre väljer kopior än originalet.

1. De som inte är insatta i designbranschen överhuvudtaget. Man ser en snygg möbel eller pryl till ett överkomligt pris, och har ingen aning om att det finns en förlaga, men har heller inget intresse av att veta det.

2. Det snabba flödet på Instagram, Facebook, Pinterest och alla inredningsbloggar. Genom sociala medier nås vi i raketfart av rådande trender. Jag själv gör inget annat än hänger på Instagram i tid och otid och insuper inspiration.

I sociala medier ser vi på ett ögonblick vad andra människor har hemma, och vilka detaljer som gör ett ”lyckat” hem. Och eftersom trenderna växlar så oerhört snabbt så vänjer vi oss (jag är tyvärr inget undantag) vid att det är helt okej att byta ut lampor, bord, stolar, soffor med ganska jämna mellanrum. Är man då inte beredd att lägga lika mycket pengar på inredning, har en mindre budget eller kanske är ovanligt ombytlig i sin stil, så är det ju helt klart billigare att få till den rätta stilen genom att köpa en kopia.

Att kopiera rakt av visar att det inte finns någon respekt alls för  den formgivare och det företag som investerat pengar i att utveckla den  ursprungliga produkten.

Jag tycker att vi som konsumenter har ett visst ansvar att inte undergräva de små designernas överlevnadsmöjligheter. Men största ansvaret måste ändå ligga på designavdelningarna. De som ska ha koll på var de hämtar inspiration. Det är dessa personer som enligt mig är de riktigt stora ”bovarna”.

Självklart tycker jag att det ska det finnas olika alternativ av en produkttyp för konsumenter med olika budget, men de mer prisvänliga alternativen får inte vara rena rama plagiat.

Personligen vill jag slå ett extra slag för andrahandsmarknaden. Ett utmärkt sätt att komma över original, dessutom i många fall till en mindre kostnad än nyproducerade kopior.

Detta är ju även bra för att värna om vår miljö om inte annat. Jag har själv upptäckt secondhandmarknaden för inte så länge sedan. Sent kan tyckas, men jag tänker ändå bättre sent än aldrig som det ju så fint heter.

Nu har det blivit som en sport för mig att finna fina möbler/saker till ett bra pris secondhand, och det känns bra både i både själ och hjärta!

Anna Åberg

----

Fler krönikörer på Sköna hem

Malin Wollin: "Jag har ingått en pakt med kungen av murr"

Malin Wollin: Hur man rakettapetserar på 1 timme blankt

Maria Soxbo: "Tatisoffbord bytes som rosa fluffig 80-talssoffa"

Läs också:

Hej Anna Åberg, aka Starwoman som skriver krönikor på skönahem.com

Annas blogg på Damernas värld

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!