Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets möbel 2008

Ett luftigt bord med en smäcker, arkitektonisk benställning. Industridesignern Inga Sempé får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2008 för La Chapelle. Dan Gordan träffade henne i Paris.

Juryns motivering

”Möblernas samlingspunkt – bordet – har inte alltid varit den visuellt mest ­engagerande möbeltypen. Men i Inga Sempés La Chapelle har det  givits en alldeles egen karaktär. Med tydlig form där praktisk och visuell funktion förenas till arkitektonisk kvalitet. Bordet är ett fint ­exempel på hur en ­nyskapande och ­experimentell form­givare har omsatt sina idéer i en serietillverkad produkt.”

Årets jury

Björn Dahlström, internationellt känd möbelformgivare och ­industridesigner, Cilla Robach, ­intendent på Nationalmuseum, doktorerar snart i designhistoria, Shideh Shaygan, ­inredningsarkitekt med uppdrag både i Stockholm och London, samt Dan Gordan från redaktionen.

David Carlson, tidigare ägare av David design. I dag fristående designkonsult:

”Hon har en väldigt personlig stil, vilket faktiskt inte är så vanligt i design­världen. Den är utforskande, nyfiken och finurlig – ja, i mycket en spegling av henne själv.”

Detta är Årets Möbel

Årets möbel, Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning, delades första gången ut 1993. 

Årets ­belönade möbel kan ses på möbelmässan – Stockholm ­furniture fair – i Sköna hems monter i entréhallen samt hos David design i monter C05:11. 

Utmärkelsen och ett stipendium på 25 000 kronor, delades ut vid en ceremoni 15 januari i skybaren i gamla skatteskrapan på Söder i Stockholm.

Läs reportaget här [pdf]

Hämta pressrelease [pdf]

Pressbilder att hämta

Hämta bild: La Chapelle 1

Hämta bild: La Chapelle 2

Hämta bild:La Chapelle 3

Hämta bild: Inga Sempé