Sköna hems utmärkelse firar 20 år – Årets möbel 2013

Fyra starka personligheter är nominerade till årets möbel 2013.
Foto: Lennart Durehed

1. Emma av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche

Modet går som en röd tråd genom Fredrik Färgs uppmärksammade möbelkollektioner. Emma – formgiven i samarbete med flickvännen Emma Marga Blanche – är en klassisk fåtöljtyp som här utformats med inspiration av välskräddat mode. Med sömmar som går rakt igenom tyg och stoppning, och byxförsedda ben. Ett möte mellan tradition och samtid, en klassisk look i modernt snitt. Gärsnäs producerar.

2. File av Jessica Signell Knutsson

Så liten, så fin! File arkivera på engelska, är en nätt förvaringshurts i ekfanér med gömda hjul. Med plats för pärmar och allt som hör skrivbordet till. Men också för böcker – Jessica Signell Knutssons designerprojekt började som en boksnurra. Således perfekt även vid läsfåtöljen eller som sängbord. Fina detaljer i oljevaxad ekfanér, vit– eller mörkpigmenterad, alternativt vitlackad. Asplund producerar.

3. Februari av Thomas Sandell

En av Sveriges mest kända arkitekter och formgivare återvänder gärna till sina finländska rötter. Det nätta bordet med tung fot (askträ och granit) var en av tolv möbler, en för varje månad, som den finska producenten lät tillverka 2012, året då Helsingfors var World of design capital. Handtaget är ett barndomsminne av korgarna som den blivande formgivaren såg när mormor tog med honom till marknaden i Jakobstad. 

4. Collage av Front

Ett patos för undersökande form och en stark vilja att berätta, vägleder den internationellt välkända designertrion Front. Anna Lindgren, Sofia Lagerkvist och Charlotte von der Lancken bjuder med sin flätade böjträstol på en historia om Sveriges äldsta möbelfabrik. Collage är 150 år gammal i hantverkstradition, uppdaterad för vår tid. Gemla producerar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!