Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Loungestolen Sunny utsedd till Årets möbel 2021 av Sköna hem

Möbeldesignveteranen Gunilla Allard visar tillsammans med Kristoffer Fagerström och Joel Fjällström från Note design studio vilken rik frukt ett samarbete över generationsgränserna kan bära. Trions bekväma fåtölj Sunny får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2021.

Namnet Sunny, säger formgivarna, vill påminna oss nordbor om vår eviga längtan efter sol. ”Ett ord laddat med glädje, optimism och hopp”. Lammhults producerar Sunny och har lånat ut sitt återinvigda showroom för fotograferingen. Styling: Anna Ekdahl
Namnet Sunny, säger formgivarna, vill påminna oss nordbor om vår eviga längtan efter sol. ”Ett ord laddat med glädje, optimism och hopp”. Lammhults producerar Sunny och har lånat ut sitt återinvigda showroom för fotograferingen. Styling: Anna Ekdahl Foto: Martin Cederblad

Årets möbel 2021: loungestolen Sunny

Krom möter klädsel i kurvan, ljuv musik uppstår. Sunny finns i en uppsjö varianter av klädslar, och med kromad eller pulverlackad benställning.
Foto: Martin Cederblad
Foto: Martin Cederblad

Juryns motivering:

»Komfort ligger i tiden när så stor del av vår vardag spenderas i hemmet. Loungestolen Sunny har en generös sits där den öppna sittställningen också bidrar till att göra möbeln extra bekväm att slå sig ned i, oavsett kroppstyp. Med kopplingsbara benställningar går det att kombinera flera stolar till en samman­ hängande möbel på ett subtilt, stilfullt sätt. Enkelt och genialt när veteranen Gunilla Allard finner nya vägar tillsammans med Note design studio.«

Lyckade projekt kommer sällan ur ingenting. Under ett samtal kring Sunny förstår man att det finns flera olika trådar i den väv som byggde den vinnande fåtöljen. Den första tråden sträcker sig bakåt i tiden in i den svenska filmvärlden där både Gunilla och Kristoffer har en bakgrund. Innan möbelskapandet tog över arbetade hon i många år som scenograf och rekvisitör, bland annat med Alfred i regi av Vilgot Sjöman, med Glasblåsarens barn efter Maria Gripes bok och Hjälten av Agneta Fagerström-Olsson. Och det var den senare regissören som förde samman Gunilla med brorsonen Kristoffer.

– Jag jobbade länge med digitala specialeffekter i filmbranschen, och sysslade med reklam och musikvideor, och erfarenheterna från de åren är fortfarande en stor fördel i mitt arbete, berättar Kristoffer när vi ses på Lammhults showroom invid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Men jag ville något annat och så började jag på Nyckelviksskolan, och därefter Konstfack.

Det finns en vits med att saker får ta tid, det är något man förstår så småningom

Också Gunilla studerade till inredningsarkitekt på Konstfack och de beskriver båda hur chockartat mötet var med den sävliga tillvaron på skolan. Båda var vana vid högt tempo och nu var Kristoffer redo att hoppa av efter bara två veckor. Men han fick rådet av faster Agneta att ringa Gunilla.

– Och du sade att du haft samma upplevelse, säger Kristoffer, men att jag snart skulle komma in i ett lugn. Det rådet betydde mycket och jag stannade kvar på skolan.

– Ja, jag föreslog att du skulle lägga upp din egen agenda. Och att det finns en vits med att saker får ta tid, det är något man förstår så småningom.

Så uppstod ett mentorskap, och Kristoffer hjälpte ibland Gunilla med digitala illustrationer till projekt. Och för tre år sedan gick de in i sitt första gemensamma projekt när Gunilla och Note design studio deltog i en internationell tävling om att rita nya bänkar till Skogskyrkogården i Stockholm. De vann inte, men bänken sattes senare i produktion hos Nola.

– Och jag märkte hur trevligt det var att hänga hos Note, säger Gunilla.

Så hon föreslog ytterligare ett samarbete, en fåtölj för Lammhults, företaget hon arbetat för sedan 1988.

Kristoffer Fagerström, Joel Fjällström och Gunilla Allard.
Foto: Martin Cederblad
I en trio tystnar sällan samtalet. Joel (t v), Gunilla och Kristoffer började arbeta ihop för drygt tre år sedan, då med en ute­ möbel som kom i produktion hos Nola.
Foto: Martin Cederblad
Fåtöljen Cinema blev på 90-­talet Gunilla Allards genombrott som designer. Idag en modern klassiker, producerad av Lammhults.
Foto: KAMERA REPORTAGE

NAMN: Kristoffer Fagerström, 45 år.

YRKE: Produkt­ designer på Note design studio.

FAMILJ: Kajsa Paulsson, arkitekt. Döttrarna Lilly och Betty.

BOR: Hyreslägenhet i Hammarby sjöstad.

FRITID: Valde mellan cross och golf. Det blev golf – och alldeles för mycket.

 

NAMN: Joel Fjällström, 28 år.

YRKE: Formgivare på Note design studio.

FAMILJ: Flickvännen Moa Sjöberg, möbelformgivare.

BOR: Hyreslägenhet i Hökarängen.

FRITID: Friluftsliv med skidåkning och vandring

 

NAMN: Gunilla Allard, 63 år.

YRKE: Frilansande formgivare.

FAMILJ: Kjell Tovle, skådespelare.

BOR: I Markeliusritad villa i Grödinge, Södermanland.

FRITID: Skogen, trädgården, yoga.

Då, för drygt 30 år sedan, blev hon som nyutexaminerad från Konstfack inbjuden att delta i workshops hos Lammhults under ett år. En av möblerna som kom till under det året var pallen Piano, industriell i uttrycket med en kraftig skruv under sitsen som gjorde den justerbar i olika höjder. Den blev inledningen till det som skulle bli Gunilla Allards kännetecken: välgjorda liksom diskreta detaljer – en strävan efter tidlös kvalitet.

Året efter utsågs hon som en av morgondagens mest lovande svenska designer av Sköna hem. Bland möblerna som sedan dess fått ikonstatus finns Cinema, fåtöljen som blev hennes genombrott, och rullbordet Chicago.

– Jag är ju präglad av det här företaget så samarbetet med Note blev ett sätt att hänga med in i samtidsrummet.

– Glöm inte att Lammhults också är präglat av dig, kommenterar Kristoffer.

Han poängterar hur man som formgivare vill anpassa sig till företagets historia men också tillföra något. Inte bara mer av samma, utan lägga till en ny touch, en ny ton.

Kristoffer och Joel är båda delar av Note design studio, designföretaget som sedan starten 2008 skapat en rad uppmärksammade inredningar, formgivit produkter, arbetat med grafisk design och färgsättning, och fungerat som designkonsult åt flera möbelföretag.

Kristoffer har varit med i företaget från början, medan Joel, den yngsta i trion, är nyanställd och först kom in som praktikant i Sunnyprojektet. Han är utbildad formgivare från Malmstens och har tidigare haft praktik hos Jens Fager och Claesson Koivisto Rune, men också i Milano hos Stefano Giovannoni. Stor uppmärksamhet fick Joel 2016 för fåtöljen Mammut, skapad tillsammans med Rebecca Petrini, som studerade till tapetserare på Malmstens.

I Malmstensträningen finns också en kunskap om hur man tar en form från idé till realitet och produktion.

– Den inblick och respekt jag då fick för kunskapen kring stoppningen, hör till det jag tog med in i Sunnyprojektet, säger Joel. I Malmstensträningen finns också ett förhållningssätt och en kunskap om hur man tar en form från idé till realitet och produktion.

Om en tråd i samarbetet kring Sunny är en gemensam filmbakgrund är en annan Lammhults historia. Sunny för ett samtal med designpionjärerna Börge Lindau och Bo Lindekrantz som tog företaget in i moderniteten på 1960-talet. Två av duons möbelklassiker som Gunilla och Kristoffer nämner är barpallen S 70 och fällstolen X 75. Den förstnämnda med böjda stålrör i en mjuk kurva, den sistnämnda med lätt struktur men ändå påfallande bekväm.

Men de bockade, kromblänkande stålrören användes av många vid tiden. Jan Drangers och Johan Huldts ungdomsmöbler, Karin Mobrings för Ikea och naturligtvis Bruno Mathssons fåtölj Karin. Den sistnämnda fortfarande i produktion och med samma öppna sittande som gör Sunny så attraktiv.

En tredje tråd är Eames house, villan som designparet Ray och Charles Eames 1949 byggde åt sig utanför Los Angeles. Ingen av formgivarna har besökt huset, annars en vallfartsort för design- och arkitekturintresserade, men de berättar hur fascinerande det varit att via nätet ta del av inredningen, skalan, proportionerna, känslan ...

– Ja, huset och inredningen med alla härliga möbler och roliga detaljer ser vi som en viktig inspiration, säger Gunilla.

– Och till att vi släppte sargen med alla funktionsmått, menar Kristoffer. Som formgivare är det lätt att fastna med dem. Här tilläts vi vara eklektiska.

Från ax till limpa. Allt börjar med en enkel skiss, som sedan blir en enkel modell. Och innan en färdig produkt kan tas i produktion krävs många långa timmar vid både skrivbord och i fabrik.
Foto: Martin Cederblad
En enkel silhuett med blinkning åt 60-­ och 70-­talens designarv.
Foto: Martin Cederblad
Kopplings­ bara benställningar gör att man med en enkel manöver kan foga samman två eller flera stolar till en samman­ hängande möbel, med – om man så vill – ett litet bord fäst mellan delarna.
Foto: Martin Cederblad

Ytterligare en tråd i väven som formade fåtöljen är inspirationen från modevärlden. Textilen som omger den mjuka stoppningen är pösig, flödig, aningen skrynklig, avslappnad och omhändertagande. Ett uttryck och en känsla man sett i dagens mode. Avsikten är att fåtöljen ska passa i mjukare miljöer, i loungen och i vardagsrummet. Och tåla att ses från alla håll.

– Det här pandemiåret är vi många som ”säckat runt” hemma i mjukiskläder, och jag tror att vi nu är redo för lite mjukare möbler, funderar Gunilla.

Kristoffer fyller i:

– Vi ville verkligen att Sunny skulle bli en möbel som vi själva gärna vill ha i våra egna hem. Och det har varit ett rejält jobb att få till komforten.

Nu tycker trion mjukheten är perfekt med riven polyeter och RDS-certifierat dun i stoppningen (certifieringen innebär att hela kedjan granskats och hänsyn tagits till fåglarnas hela livscykel.)

Rader av tygkvaliteter kan ge fåtöljen olika känsla och uttryck. För mer offentliga miljöer tog formgivarna också fram en U-krok som kan koppla ihop stolarna till ett soffliknande system, ställd på rad, eller konvext eller konkavt, och med bord emellan om man vill. En flexibiltet som är viktig när inredningsarkitekter möblerar för kontor, butiker, lounger, flygplatser.

Håller alla med är det något med designen som inte är bra. Det måste finnas något som skaver, en nagel i ögat.

Den lilla kroken blev en viktig detalj som ger särprägel och i bästa fall håller kopior borta. En fotpall, ett litet bord för laptopen och en skärm att placera i glipan hör till det formgivarna skissar på.

På frågan hur de tre bidragit på olika sätt, berättar Joel hur Gunilla kom till mötena med små modeller och precisa ritningar i olika skalor, allt tecknat för hand på papper. Han själv, liksom Kri- stoffer, prövar sig i stället fram i datorn.

– Jag är mer chansande, konstaterar Kristoffer. Jag skissar hundra idéer och ”bombar” mig fram i processen. Gunilla är mycket säkrare, hon ser direkt: ”Där finns linjen, där ska vi fortsätta!”

Gunilla återkommer till den nytändning hon fått genom samarbetet.

– Jag är så glad över dialogen vi haft. Jag som alltid arbetat på egen hand.

– Ja, det har varit en lärorik process för oss alla tre, konstaterar Joel. Utbyte av kunskaper och massor av energi!

Också Kristoffer uppskattar det gemensamma projektet, och poängterar: – Om alla bara håller med är det något med designen som inte är bra. Det måste finnas något som skaver, en nagel i ögat.

3 nominerade får Årets möbels hedersutmärkelse

Av fyra utmärkta nominerade till Årets möbel kan bara en vinna. Sköna hems hedersutmärkelser delas i år ut till tre möbler med helt olika uttryck, i det gemensamma materialet trä.

• Bord Puddle av Louise Liljencrantz i samarbete med KFK Snickeri. Producent: Veermakers
• Soffa V.MC. 01 av Mia Cullin. Producent: Verk.
• Vikskärm i serien Spira av Lisa Hilland. Producent: Mylhta.

Detta är Årets möbel

Sköna hem har sedan 1993 delat ut utmärkelsen Årets möbel för att lyfta fram och premiera en produkt som i både form och funktion sticker ut från mängden. Formgivaren får också ett stipendium på 30 000 kronor.

Årets jury

Björn Dahlström, formgivare
Cilla Robach, förste intendent på Nationalmuseum
Dan Gordan, designskribent
Anna Ekdahl, redaktör på Sköna hem

Tidigare mottagare av Årets möbel

1993 Johan Hellström för bokhylla Kubik.
1994 Morten Kjelstrup & Allan Østgaard för barnmöbelserie Mammut.
1995 Björn Dahlström för Liten fåtölj.
1996 Jan Schedin för bord- och bänkserie J S.
1997 Anki Gneib för den lilla hyllan Squeeze.
1998 Jonas Bohlin för kollektion Liv.
1999 Åke Axelsson för stol Anselm.
2000 Mats Theselius för stol Ambassad.
2001 Jonas Lindvall för stol Oak.
2002 Boris Berlin & Poul Christiansen för stol Non.
2003 Per Sundstedt för gungpall Ving.
2004 Stefan Borselius & Fredrik Mattson för stol Sting.
2005 Thomas Bernstrand för bord Uddabo.
2006 Peter Andersson för stol Tilt.
2007 Peter Cohen för hylla Cell.
2008 Inga Sempé för bord La Chapelle.
2009 Anna von Schewen för stol Twist.
2010 Katrin Greiling för ottoman Bidoun.
2011 Staffan Holm för pall Spin.
2012 Mats Broberg & Johan Ridderstråle för kollektion Tati.
2013 Fredrik Färg & Emma Marga Blanche för fåtölj Emma.
2014 Gustav Person för bord Spänna.
2015 Thomas Sandell & Pierre Sindre för fåtölj Chester.
2016 Emma Olbers för bord Landala.
2017 Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom för soffa Bleck.
2018 Anya Sebton & Eva Lilja Löwenhielm för möbelserie Palais.
2019 Lisa Hilland för skåp Anno.
2020 David Ericsson & Atelier Sandemar för Oona. 

LÄS MER: Sköna hem 40 år! Följ med på en nostalgitripp från Myran till Dagg
LÄS MER:
18 inspirerande inredningsidéer som ger ditt vardagsrum ett lyft