Att testköra en livsstilsdröm – och nöja sig med hemmaplan

Designhotell vs sommarstuga? Estetiskt vs praktiskt? Glam vs damm? Maria Soxbo jämför minst sagt spännande hotellvistelser med sommarlunken på lantstället. Och kommer väl fram til, ja lite blandade känslor...

Att bo på hotell kan vara höjden av njutning för en designmedveten själ. När man får skrynkla till trådtäta lakan i egyptisk bomull i en säng så fjädrande att den kräver både vilje- och muskelstyrka för att ta sig ur. Få läsa medhavd semesterdeckare i det gyllene skenet från den danska klassikerlampan och borsta tänderna omgiven av så mycket blytung carraramarmor att det är ett under att badrummet inte brakar genom golvet. Infinitypoolens blanka spegel utanför fönstret, frukostgranolan i skört klirrande porslinsskålar och perfekt slitna Wegnerstolar i prydliga rader i matsalen. Att bo på designhotell är att testköra en livsstilsdröm.

Eller så kan det bli som det av någon anledning oftast blir när jag bokar hotell.

Att toalettdörren är gjord av ofrostat glas enligt den tveksamma principen ”badrummet som akvarium”, så att den enda möjligheten till avskildhet i dubbelrummet är att göra sina behov i beckmörker (nyår, Wien).

Att hotellägaren vill utnyttja varje kvadratcentimeter och därför hyr ut även utrymmet mellan det svängda trapphuset och hisschaktet, även om det innebär noll räta vinklar och en synnerligen opraktisk planlösning (vi fick klättra ÖVER dubbelsängen för att kunna stänga dörren, Paris).

Eller att enbart kunna sminka sig från näsan och uppåt eftersom någon inredare som förmodligen själv är över medellängd ansåg att badrumsspegelns placering blev snyggast om nederkanten linjerade med hyllan i duschen 1,5 meter över golvet (konferens, Sverige).

Jag har hackat tänder vid Medelhavet på grund av att ”varmvattnet bara når till fjärde våningen” (receptionistens ord, Milano), sovit i en platsbyggd folkloristisk vagga som luktade cigarettrök (enda lediga enkelrummet under fashion week, London) och i 40-gradig värme försökt ta en kall dusch i ett draperilöst badkar mitt på golvet utan att blöta ner sängarna bredvid (vinprovarsemester, sydafrikanska Franschhoek).

När man betat av tillräckligt många hotellrumsminor så blir poängen med sommarhus liksom glasklar. Inte nog med att resan dit är helt fri från Ryanairs bagagerestriktioner, man är dessutom själv i full kontroll över vilken sorts tvål som ligger i badrummet, hur dyra lakanen är och om man föredrar att bo i en slags downshiftingdröm där mobilen saknar täckning och tv:n bara visar brusig public service (ja!) eller om det är en högteknologisk borg värdig Notch.

Visst, roomservicen är obefintlig och man får bära sina egna väskor. I vägen krafsar möss, varmvattnet kanske räcker till 2,5 av familjens fyra medlemmar och ibland består frukosten av brödskalkar eftersom ICA ligger två mil bort och Projekt Ta-på-sig-skor-och-åka-dit känns oöverstigligt.

I ett sådant svagt ögonblick kan det ju hända att man längtar efter det där rummet med extra allt. Kostnadsfri uppgradering. Belysning som ger dig porslinshy. Mjuka mattor att borra ner tårna i. En magisk utsikt. Tysta rumsgrannar. Ljuvliga spaprodukter. Välvalda designmöbler i genuina material med perfekt patina och evig livslängd. Små treats i form av pocketböcker, färska blommor och morgonrockar man får ta med sig hem. Ett sånt hotellrum som man överväger att ockupera för att slippa checka ut och återvända hem till tvättkorgar, fönsterkuvert och krånglande kabeltv-abonnemang.

Ska jag någonsin offra mitt femstjärniga lufsande bland mössen på landet, då är det där jag ska bo. I prick det hotellrummet. Inga kompromisser.

Så … om nån hittar det kan ni väl berätta var det finns?

Maria Soxbo

----

Fler krönikor av Maria Soxbo

"Om att hylla pizzavalv, ölandssten och väggcitat"

"Inreder du eller ställer du ut möbler för att de behövs?"

"Fjädersparris eller kaktus – valet är givet"

"När exakta färgkoder blir blodigt allvar"

"Ja, jag behöver faktiskt en stol till"

"Jag tänker att vi gör fem superenkla grejer tillsammans under 2015"

"Ett halvt ton livsstilsporr ersattes hallens sjöstensgrisar"

"Tatisoffbord bytes mot rosa fluffig 80-talssoffa"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!