Berättelser från Minsk

Mormors skatter och morfars passion – när Vika Mitrichenka bygger nytt porslin av gammalt, eller får nytt att se gammalt ut – finns alltid en historia bakom. Och resultatet är förtrollande. – Ja, berättelserna är alltid viktiga för mig, förklarar Vika på telefon till Sköna hem. Och de är alltid sanna.

Född 1972 kom hon för åtta år sedan på turistvisum från Vitryssland till Amsterdam. Men inte av en tillfällighet. Fascinerad av den holländska guldåldern, speciellt det realistiska måleriet av Jan Vermeer och Pieter de Hooch, ville hon studera mästarna på närmare håll. Hon deltog i en ­utställning på Rietveld academie och blev omedelbart ­antagen till en kurs på skolan, och därefter antogs hon lika direkt till prestigfulla Rijksacademie (där blott 1 på 100 sökande kommer in). 

 Vikas mormor hemma i Minsk i Vitryssland sparade och limmade ihop porslin som hon samlat under ett långt liv. Det var, säger Vika, hennes skatter, hennes lite melankoliska försök att återskapa minnen från en svunnen tid.

Och morfar, ja, det var en väns morfar. Han älskade choklad men levde i en fattig tid. Fanns något gott skulle barnen få först. Men även på ålderns höst tyckte hans hustru att choklad bara var ett slöseri och morfar fick aldrig tillfredsställa sin lust. Inte förrän han hittade en grannfru som gillade både honom och hans passion. Hon bjöd gärna på chokladbitar och te ur lustiga porslins­koppar som hon limmat ihop …

Slutet på den historien blev skilsmässa – och ett nytt giftermål.

– Porslinet jag arbetar med just nu bygger också på en historia som en man berättade för mig när jag var 

i Japan förra året. Nu gör jag även en teservis utifrån hans liv som världsresenär, med skärvor från olika epoker och platser.
Nästan allt porslin
målar hon för hand och det mesta är nygjutet. Använder hon äldre bitar omarbetas de med precision och teknisk skicklighet, inget enkelt limmande här inte. 

En del av Vika Mitrichenkas porslinskonst säljs genom butiken The Frozen fountain, www.frozenfountain.com, för övrigt Amsterdams mest inspirerande inom design och konsthantverk. Vikas egen webbsida är på gång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!