Billgrens nya vänner

Ernst Billgren har arbetat med glas förr, i glasbruk i Italien där hierarkin var grundmurad, och i Böhmen, där glasblåsarna blev lite lulliga av allt öl framåt eftermiddagen. Nu, i första uppdraget för Kosta Boda, har det skett i ett givande samarbete med hantverkarna i hyttan som fick uppfinna en ny metod för att innesluta de små djur­huvudena i botten på whiskyglaset.

Serien New friends pressvisas på Kon­sum på Sveavägen i Stockholm, antagligen för att ge vardagshandlande Konsum­­­kunder en ny upplevelse, och så att vi som kommit kan ”passa på att handla när ni ändå här är”. I grönsaksdisken ­ligger en ripa i en glasskål, och plirar mot oss med sina glasögon. En av Billgrens vänner.

Konstglasserien omfattar fyra signerade skålar med djurskulpturer: snöripan, rå­djuret och två varianter av änder. Upplagan är på 30 exemplar av vardera pjäs, à 75.000 kr. 

Den andra delen av serien består av sex tumblerglas med djurhuvuden i botten. De två första finns nu, under 2009 kommer de övriga fyra­, 1.500 kr/st. Tillhörande kanna med andunge simmande i botten kostar 7.500 kr.

– Minns ni tallrikarna man åt på som barn? Man åt upp även om man inte gillade maten, bara för att få se mönstret i botten.

Så – när whiskyn (eller mjölken) är slut möter blicken en gullig brunbjörn eller en söt andunge. Hur han lyckats fånga djuren i glaset är en hemlighet mellan honom och hyttans hantverkare. Men man får väl anta att inget djur kom till skada vid tillverkningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av Sköna hem - få 2 skålar från Rörstrand. Läs mer!