Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designklassikern: Äpplet

Enkelt, sprött, graciöst och samtidigt kraftfullt. Inget föremål uttrycker glasbubblans luftiga skönhet lika starkt som Ingeborg Lundins ­Äpplet. Sedan länge en självklar designikon för svenskt 1950-talsglas och design.

Vem? Designer Ingeborg Lundin.

 När? 1955–57.

 Ursprungsland: Sverige.

 

Glaskonstnären Ingeborg Lundin (1921–92) kom till Orrefors 1947 och det sägs att hon förde in en ny, mer poetisk ton i svensk glaskonst. Det stora äpplet med sitt skaft lär hon ha komponerat 1955 men det lanserades först två år senare.

Den magiska bubblan blåstes i gult ­underfång (senare olika gulgröna nyanser) samt i klarglas, och följdes av en något mindre Melon i blått eller brunt. Storleken varierar mellan cirka 35 och 40 cm. 

 Fram till 1986 fanns Äpplet i Orrefors sortiment då ­bruket satte stopp för nytillverkning av signerade klassiker. Stoppet kom till för att att ge större utrymme åt de då verksamma formgivarna, men har diskuterats över åren. Varför inte vårda sina klassiker? menar kritikerna och pekar bland annat på hur Iittala med stor framgång lyft fram ­Alvar Aaltos kända vas.

När Äpplet ställdes ut på Triennalen i Milano 1957 belönades Ingeborg Lundins insats med guldmedalj och gav henne internationell ryktbarhet. I svenska tidningsklipp från 1960 ­beskrivs hon som ”det svenska ­glasets luftande”, men Äpplet som ikon uppstår först kring 1990. Det är ett par utställningar som då skapar magin: En separatutställning på National­museum lyfter fram Äpplet på katalog­omslaget, och i boken The new look: Design in the fifties återfinns Äpplet både inne i boken och på affischen till den designutställning med samma namn som då vandrar runt i världen.

I boken ­omnämns Ingeborg Lundin som ”glasets ­Balenciaga”, en hedrande jämförelse med den spanske mode­designern. Och för den vandringsutställning om svenskt 1900-talsglas som visas i Japan är Äpplet den självklara symbolen.