Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designklassikern: Stol nr 14

Sex delar och en handfull skruvar – böjträ­klas­sikern från Gebrüder Thonet var den första möbeln att packas platt i paket. I år fyller den slanka kaféstolen 150 år.

Formgivare: Michael Thonet 

När: 1859  

Ursprungsland: Österrike

Sex delar och en handfull skruvar – böjträ­klas­sikern från Gebrüder Thonet var den första möbeln att packas platt i paket. I år fyller den slanka kaféstolen 150 år.

Wienerstolarna var de första massproducerade möblerna, skapade för industrialismens nya marknader. De var möbler för en ny tidsålder, skapade under möbelhistoriens eklektiska skede.

Michael Thonet hade redan på 1830-talet gjort försök med att böja trä. Han arbetade med lager av faner som kokades i flytande lim, var­efter han spände hela paketet i böjformar för önskad form. 1841 fick han patent på sin metod, och några år senare, 1849, startade han tillsammans med sina fem söner verkstad – Gebrüder Thonet. Snart övergavs emellertid faneren efter att man lyckats framställa böjformerna i massivt trä, vilket var förutsättningen för en verklig storproduktion.

1859 konstruerades den enkla stol som blivit mest känd, och som kom att bli Thonets huvudprodukt: Stol nr 14, i dag benämnd som 214. Fram till 1910 hade den tillverkats i mer än 50 miljoner exemplar. De eleganta böjträmöblerna spreds med epidemisk hastighet världen över och uppskattades även av modernismens pionjärer.

Le Corbusier var idel lovord: ”Aldrig förr har det skapats något mer elegant och genomtänkt för sitt syfte, mer exakt i sitt ­ut­förande och lämplig för praktisk användning.”

Thonets patent upphörde tio år senare och i slutet av seklet fanns 60 konkurrerande ­fabriker. I Sverige tillverkar Gemla wienermöbler ­sedan förra sekelskiftet, och Ikea har sin Ögla 

i kompositplast.

Michel Thonet gick ur tiden 1871, men firman drivs fortfarande av familjen. I dag står den ­femte generationen vid rodret, och huvudkontoret – samt det fina museet – finns i Frankenberg, Tyskland.