Det senaste på inredningsfronten

Här är några av de hetaste inredningstrenderna just nu. Vi tipsar även om några utställningar i mars för er som bor eller har vägarna förbi Stockholm.

Jordiga bestick

Med bestick inspirerade av trädgårdsverktyg vill Londonbaserade formgivaren Vladimir Rachev påminna oss om var maten kommer ifrån: Ur jord är du kommen. Soil cutlery finns i silver och lanseras i rostfritt under våren.

Påbyggnad för samlare

– Det här är samlaridén återetablerad, säger ­silversmeden och formgivaren Anders Ljungberg när han presenterar den påbyggbara ljusstaken, ett modernt och samtida konsthantverk med tänkt 

livslängd för några generationer framåt.

Formspråk och materialmöte känns igen från ­tidigare corpus, men då har det glänsande silvret mött corian och silikon när det nu är gjutjärn i den bastanta foten. Silver­s­­mederna hos Mema/gab i Eskilstuna böjer, löder, filar och ­putsar i den tidskrävande processen. Samlandets ­ljusstake, Alma kallad, kostar från 2 000 kr för fot och manschett, 10 000 kr inklusive två ljushållare och 42 000 kr för ett magnifikt ljusträd.

Tidens tecken

Stram och poetisk på en gång – likt ett kinesiskt tecken. Möbel-formgivaren och inredningsarkitekten Olle Larssons stiliga tecken är egyptisk klismosstol och kinesisk tradition i ett. 

Tillverkas på ett litet snickeri i Kina med genomgående tappar och lötad ryggbricka (en traditionell sammansättning med förskjutna skarvar), lackas för hand med japanlack upp till 10 gånger och har en flätad sits i bomullsgarn. Pris 3 750 kr.

Dans med tekanna

Tekannorna med dock- och kaninhuvuden är som hämtade ur Alice i Underlandet, ­sagoaktiga och med en surrealistisk storleksförskjutning mellan huvud/kropp. Ivana Králíková började gjuta sina porslinskannor hemma i Prag häromåret och tog dem med till Stockholm där hon nu går sista året på Konstfack. Pris från 1 750 kr genom NK, Moderna museet eller formgivaren direkt: ivana.kralikova@student.konstfack.se

Månadens kap

En kudde som får hela vardagsrummet att lyckolysa av modernitet. ­Rubrix i form av Åhléns egen form­givare Åsa Ekerholm kostar 179 kr.

Modemakt. Kläder signalerar grupptillhörighet, civilstånd, ekonomisk och ­politisk status, ålder och mycket annat. I utställningen visas dräktfigurer från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen, ­perioder då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling starkt påverkade modet och därmed hur folk klädde sig. 

I avdelningen Trend fokuseras på samtida mode. J Lindeberg, Cheap monday, Camilla Norrback och nio andra kreatörer tolkar trender under 00-talet. 

Nordiska museet, Stockholm, från 26 februari 

Antikmässan. Årets upplaga har temat Kärleksfulla föreningar – mellan ting från olika epoker, högt och lågt, nytt och gammalt, och mellan människor. En tidig flört med några stundande prinsessbröllop. Stockholmsmässan, 18–21 februari

Kennet Williamsson. ”En tallrik är ju alltid en tallrik, man äter på den”, konstaterar en av Sveriges främsta keramiker. Som en hyllning till Mother Ann Lee, Shakersektens upphovskvinna, har han drejat en blekgul servis där det konstnärliga uttrycket är funktionens. Samt gjort vedeldade krukor och fat, och modellerat en potatis …

Blås & knåda, Stockholm, 20 februari–10 mars

Rum & trädgård. Publikmässa om uterum och trädgård. Klassiska slottskrukor visas i en utställning gjord i samarbete med Ulriksdals slott, Stockholms slott, Drottningholms slott och Waldemarsudde.

Kistamässan, Stockholm, 11–14 mars

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!