Diskmaskinen som tvättar med UV-ljus

Med den inbyggda diskmaskinen från LG Electronics ställer du själv in spolstyrka, så att vattenförbrukningen anpassas efter smutsningen. I slutet av programmet aktiveras en UV-lampa, som minimerar förekomsten av de vanligaste bakterierna, cirkapris 8 195 kr.

Så tyckte experterna

Gustav Otterberg, 

köksmästare på restaurang Leijontornet, vinnare av Gulddraken 2007

– Flipp!  Modellen är snygg, och eftersom den är energisnål och sparar vatten så väger det upp det högre priset, den blir inte så dyr i längden. Jag kan tänka mig att själv använda den hemma. Däremot så tror jag att det här med överdriven renlighet, apropå UV-funktionen, snarare är ett problem än en fördel. I min bransch inte minst ser vi att allergierna ökar för att människor inte utsätts för, och vänjer sig vid, bakterier. 

Kerstin Mannerquist, 

rikshygiensjuksköterska, avd för bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet

– Flopp! När man diskar får man ren disk, det är det krav man kan ställa på en diskmaskin. Att förespegla brukaren att man tar död på de ­vanligaste bakterierna är fel, de finns med all säkerhet inte på ren disk. Det finns ju inga krav på att disken ska vara steril, så man spelar på människors onödiga rädsla för smitta. Vi är omgivna av bakterier och så ska det vara, ett fåtal är farliga och de finns inte på ren disk. Alltså är detta en onödig och dyr produkt. Den viktigaste åtgärden för att hindra smittspridning är god ­enkel handhygien. Det är också viktigt när man tar hand om ­nydiskad disk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!