Artistisk kakfest – känner du igen konstnären?

Konst och bakverk hör det ihop? Ja, om du frågar Caitlin Freeman som bakat sig igenom San Franciscos Museum of Modern Art!

Får det lov att vara en liten konstrunda kombinerat med läckra bakverk? En kort prestentation av konstnären, bakverket med inspiration från konstverket samt en uppskattad svårighetsgrad om du skulle bli sugen på att försöka. Låter det komplicerat? Inte alls, kika vidare!

1. Mark Bradford, född 1961. Amerikansk konstnär som bor och verkar i Los Angeles. Hans konst finns representerad på många av världens största konstmuseer.

Ostbricka inspirerad av konstverket Strawberry, 2002.

Svårighetsgrad 1. Ok, att lägga upp ost snyggt på en bricka kvalar kanske inte in i kategorin bakning. Men ändå, testa att lägga upp osten inspirerad av Mark Bradfords abstrakta konst och typiskta stil med olika lager.

2. Roy Lichtenstein, född 1923 på Manhattan, vars konst vi mest känner igen som uppförstorade serierutor med grovt raster, pratbubblor och häftiga utrop som Whaam och Boooom! 

Bakverk inspireratd av konstverket Rouen Cathedral Set V, 1969.

Svårighetsgrad 2. Inspirerad av Roy Lichtensteins konstverk ovan. Baka en klassisk amerikansk Red Velvet-cake och dekorera med Lichtensteins signifikanta raster.

3. Wayne Thiebaud, född 1920 i Arizona. Mest mest känd för sina målningar föreställande framför allt olika bakverk som tårtor och bakelser. Han räknas till popkonst-rörelsen.

Tårta inspirerad av konstverket Chocolate Cake, 1971.

Svårighetsgrad 2. Ta ditt bästa chokladtårtsrecept kombinerat med en creme cheese-fyllning, sedan är det bara att dekorera rakt av från Thiebauds original.

4. Piet Mondrian, född 1872 i Amersfoort, Nederländerna. Mondrian var en banbrytare inom den abstrakta konsten, och mest känd för sina målningar uppbyggda med geometriska former och starka grundfärger.

Kaka inspirerad av konstverket Composition (No. III).

Svårighetsgrad 5. Lika enkel som ett Mondrian-verk ser ut att vara, lika svårt är det med all säkerhet att baka den här kakan. Gissningsvis många olika bottnar som sedan monteras ihop med choklad för att till sist täckas med ett chokladhölje.

5. Richard Avedon, född 1923 i New York och känd som mode– och porträttfotograf. Han arbetade bland annat för Harper's Bazaar och Vogue. Han är även känd för sina porträtt av presidenter, författare och kändisar.

Parfaitkub inspirerad av konstverket "Ronald Fischer, Beekeeper", 1981.

Svårighetsgrad 10. Enligt uppgift består detta Richard Avedon–bak/glassverk av honung– och pistaschnötsparfait, omgiven av vit choklad. Svårighetsgraden är maxad med tanke på kubens dekoration.

Bilder: Ur boken Modern art desserts av Caitlin Freeman.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!