Emilia de Poret: Minimalism är inte min grej

”Marie Antoinette goes Tokyo madness.” Det är inredningsfilosofin för sångerskan Emilia de Poret. Inspirationen hittar hon i sitt yrke, på resor – och i makens franska släkthistoria.

Innan Emilia de Poret flyttade in i sitt barndomshem i Stockholm bodde hon i en så liten lägenhet att skorna fick stå i mikrovågsugnen. 

Det behövs inte längre. 

Faktum är att Emilia har två walk-in-closets till sitt förfogande och ett hem som hon och maken Amaury har fyllt med en blandning av släktklenoder från 1700-talet och halvmeterhöga Bearbricks i rosa plast (en japansk samlarleksak som världens designers, som exempelvis Karl Lagerfeld, står i kö för att få formge. En inredningsfilosofi som Emilia själv kallar ”Marie Antoinette goes Tokyo madness”. 

–Vi är ett väldigt osvenskt par som vågar testa nytt. Trots att vi båda gillar det traditionella och klassiska, ska det finnas en galen kontrast som bryter av. 

Kontrasterna, de hittar paret på sina många resor, både i arbetet och privat. Favoritdestinationen är Tokyo, vilket märks inte minst i ett av badrummen där en japansk toalett ståtar, komplett med automatisk spolning, bidétork och trådlös kontrollpanel. Resandet är också orsaken till den stora, iögonfallande Bearbricksamlingen.

– Jag köpte den första när jag skulle ut på turné och ville ge Amaury något att krama medan jag var borta. I dag har vi ett fyrtiotal. 

Eftersom lägenheten är Emilias forna föräldrahem totalrenoverades den innan paret flyttade in våren 2009. Dels passade inte föräldrarnas nedtonat klassiska stil, dels ville Emilia skapa en tydligare plats för samvaro. 

Köket, som tidigare låg längst in i lägenheten, har fått byta plats med ett sovrum, och är i dag placerat intill matsalen. På så sätt har en umgängesdel skapats i våningens främre del, medan sovrummen ligger längst bort i en korridor som går att stänga av. Här, precis som i många av lägenhetens övriga rum, är väggar, tak och golv målade svarta. 

– I Sverige ska allt vara så ljust och minimalistiskt, men det passar inte oss. Jag älskar att vi har en bilbana 
i vardagsrummet i stället för en matta. 

I vardagsrummet, som går under benämningen lekrummet, står Emilias chockrosa flygel. Den är köpt av en producent som hade den i sin studio, och Emilia ville tvunget ha den rosa.

– Det var inte enkelt, lackeringsfirman vägrade först att åta sig uppdraget. Men när de hörde vilken färg jag ville ha sa de okej bara för att det var så galet. Eftersom nyansen inte fanns fick de ta fram den, och sedan döpte de färgen till de Poret-rosa. Tyvärr har flygeln stämt ur sedan den målades om. 

Liksom många andra antikviteter i lägenheten härstammar den stora tavlan intill flygeln från Amaurys franska släkt. Andra verk har hamnat i köket eller på toaletten. Att de är flera hundra år gamla ger dem inte automatiskt större dignitet än exempelvis en gitarrmatta från Jean-Charles de Castelbajac eller en leksaksapa från japanska streetwear-märket A bathing ape.

Den enorma divanen från 1700-talet är ett annat exempel på parets avslappnade inställning till antikviteter. Emilia fick nyligen släktklenoden i present av sin svärmor, och klädde om den i ett rosa möbeltyg som bättre speglar parets livfullhet. 

För att skapa ett levande hem blandar Emilia gärna upp inredningen med matchande skor och kläder. Ett par leopardmönstrade Louboutin-skor får gärna stå intill den antika barnstolen med likadant dynmönster, och en klänning får hänga framme på garderobsdörren. 

Ett av de ställen som är i ständig förändring är parets glasbord i biblioteket. Indelat i sektioner erbjuder det en plats för böcker, magasin, koppar, leksaker och en läppformad handväska. 

– Häromdagen letade jag efter ett par guldfärgade espadrillos och kunde inte för mitt liv hitta dem. Det visade sig senare att de låg i soffbordet som en installation. 

Minst en gång i månaden byter Emilia och Amaury ut detaljerna. 

– Senast var för bara några dagar sedan, då Amaurys föräldrar skulle komma på besök och bordet innehöll några lite väl ekivoka detaljer … 

Vid sidan av sin sångkarriär har Emilia ett starkt modeintresse, och uppmärksammas ständigt för sin experimentella klädstil där fokus på detaljer är stort. Precis som i heminredningen.

– Jag försöker nog ta ut svängarna lika mycket i hemmet som modemässigt. Eftersom jag tänjer gränser i mitt yrke och på scenen känns det bara naturligt att göra det även i vårt hem. 

Trots att varje detalj i lägenheten är noga uttänkt och harmonierar, har Emilia och Amaury inte anlitat professionell inredningshjälp. 

– Vi har precis samma stil och vet vad vi vill. Till och med när jag var höggravid och plufsig och Amaury kom hem med fyra skateboards med nakenmodeller, tyckte jag det var en toppenidé. 

Brädorna hänger nu i korridoren som leder från biblioteket och bort till sovrummen.

Här är väggarna täckta med en vacker sidentapet med blå fåglar mot svart botten. För att kunna specialanpassa mönstret har den italienska konstnären som målat tapeten utgått från sovrummets  planritning, och därefter handmålat varenda våd.

– Vi visste att vi ville ha en kinesisk tapet men hade svårt att hitta någon. Så var vi i Milano där jag såg den här tapeten på en centimeterstor bild i ett turistmagasin. Så vi letade upp fabrikanten.

Tyvärr lade konstnären in kräftor i mönstret, som jag fullkomligt hatar. Men det ska tydligen bringa lycka. 

Sedan dottern Electra, 7  månader, föddes har modeintresset även överförts till mindre storlekar. En av favoritbutikerna i Stockholm är barnklädesbutiken Mini Rodini på Södermalm. 

– Jag gillar att det är ett svenskt märke med mycket prints. 

På Södermalm veckohandlar Emilia även i den saluhallsinspirerade butiken Urban  deli, vars ekologiska utbud och internationella atmosfär hon uppskattar. Väl i stadsdelen brukar Emilia också ta en avstickare till mediebutiken Papercut på Krukmakargatan. 

– Mitt tidningsintresse är väldigt stort. Jag läser runt tio magasin i månaden och sparar mycket. Papercut är en perfekt butik med sitt utbud av nischade titlar. Jag prenumererar på deras nyhetsbrev för att ha koll på releaser. 

En annan favorit är blomsterbutiken Brandorf.

– Att komma hem med blommor och en påse magasin en lördag känns som lycka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!