En Jagger i butiken

Nu hakar Indiska på trenden att samarbeta med en känd klädskapare. Brittiska designern, kändisdottern och stilikonen Jade Jagger har ritat en kollektion med mode och inredning som blommar.

Blommande porslin och kuddar, en hängmatta och en lykta. I dagarna lanserar Indiska sitt samarbete med designern och modeikonen Jade Jagger. För Sköna hem berättar hon om inspiration och dukningstips.

Vad inspirerade dig till mönstren i kollektionen?

– Romantiska gamla tyger med rosor! Jag har alltid älskat rosor och de förekom nyligen i mina målningar.

Hennes båda hem i London och på Ibiza – inredda i en ”bohemchic, avslappnad mix” – har också varit en inspirationskälla.

Hur skulle du själv duka med dina nya tallrikar? Med en färgstark duk eller med en vit?

– Tallrikarna är ju färgstarka i sig, så en krispigt vit linneduk skulle passa fint, med nyplockade blommor som kapats lågt och en blandning av olika glas.

Hennes favorittips när det gäller dukning är att mixa och matcha gammalt porslin och bestick som ser ut att alltid ha funnits i familjen eller samlats under många år.

Likt Designers guilds Tricia Guild har hon en nära relation till Indien och steget från den bohemiska stil hon själv odlar ligger förstås nära den svenska butikskedjans uttryck.

Vad betyder Indien för dig?

– Indien är hemma – och mystik, säger hon.

Jade Jezebel Jagger föddes i Paris 1971. Med Bianca och Mick Jagger som föräldrar blev hennes ankomst till livet en mediahappening av internationella mått. Uppväxten tillbringades i ett partykokande New York tills pappa Mick satte henne i internatskola i England. I dag är Jade själv en topprankad partyprinsessa i jetsetvärlden, känd för sin bohemchica stil. 

1997 startade hon smyckeföretag i egen design och i flera år har hon formgivit ”boho bling” till den anrika brittiska smycketillverkaren Garrard. Sedan några år skapar hon även egna modekollektioner.

Inom inredning gjorde hon sig ett namn häromåret genom arbetet med Yoo buildings. Fastighetsbolaget i Storbritannien har en uttalad designinriktning och har även arbetat med bland andra Philippe Starck och Marcel Wanders. Samarbetet med den brittiska stilikonen ­kommenterade företaget med att ”det är omöjligt att köpa den publicitet som Jade skapar. Hon är stil och lyx personifierad. Hon är den ultimata.”  

Har du inrett ditt hem själv eller tar du hjälp av en ­inredningsarkitekt?

– Jag har alltid arbetat i nära samarbete med inredningsarkitekten Thomas Bartlett. Vi samarbetade kring Yoo buildings, så vår gemensamma design har också påverkat stilen i mitt eget hem.

Har du någon designförebild?

– Jag uppskattar verkligen Thomas Bartlett, han har påverkat mig enormt.

Har du varit i Sverige? Vad tycker du om landet?

– Det finns ett otroligt ljus i Sverige som jag inte sett någon annanstans i världen. Ett ljus som skapar de mest spännande färger. Jag älskar koppartaken  och öarna, och jag uppskattar människorna för deras tramsbefriade ­attityd och uppriktiga inställning till livet.

En som tidigt förstod att uppskatta Jade Jagger var Andy Warhol: 

”Jag lärde henne att använda färger och hon lärde mig att spela Monopol. Hon var fyra och jag fyrtiofyra. Mick var svartsjuk. Han sade att jag hade dåligt inflytande eftersom jag gav henne champagne.”

Uppläggningsfat, finns i tre olika färgställningar, 349 kr.
Stengodsmuggar
i olika mönster och färgställningar med gulddetalj. Guld är återkommande i hela kollektionen, 99:50 kr/st.
Lykta
med hand­målad ros, 499 kr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!