En vän i natten

– Lampan ska glimra snarare än lysa och vara ett varmt sällskap när man sitter uppe sent på natten, förklarar Ilse Crawford ­tanken bakom bordslampan som hon form­givit för en nykomling i belysningbranschen, Wästberg.

Brittiska formgivaren Ilse Crawfords bordslampa har tung järnfot för att stå stadigt, ledad arm i naturträ – för känslan, och en halvgenomskinlig porslinsskärm, för skenets skull. Lågenergilampan är en 35 watts halogenlampa som kan dimras. 

– Ljustekniker vill ofta bara vräka på med ljus, jag vill utgå från personen. Man behöver inte bara ljus utan en vän i mörkret, säger hon.

Men även om företaget Wästberg är nytt, så är grundaren Magnus Wästberg inte ny 

i belysningsvärlden, han är uppvuxen i ett familjeföretag i branschen. Han gav Ilse och ­ytterligare tre beprövade formgivare i uppdrag att göra lågenergibelysning: svenske 

Eero Koivisto, franske Jean-Marie Massaud och brittiska James Irvine. 

Ilse Crawford gjorde nyligen om inredningen i Grand hotels restaurang i Stockholm. Hon har varit chefredaktör för brittiska Elle Decor, men driver nu det egna företaget Studioilse. 

 – Just nu håller jag på att omvandla ett antal opersonliga pubar tillbaka till de värdshus som de ursprungligen var. De ska fungera som små samhällen i sig, där allt ska klaffa mellan restaurang, pub, hotell och trädgård. En lokal mötesplats, med lokalt odlade råvaror serverade på restaurangen, berättar hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!