Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En vän i natten

– Lampan ska glimra snarare än lysa och vara ett varmt sällskap när man sitter uppe sent på natten, förklarar Ilse Crawford ­tanken bakom bordslampan som hon form­givit för en nykomling i belysningbranschen, Wästberg. 

Brittiska formgivaren Ilse Crawfords bordslampa har tung järnfot för att stå stadigt, ledad arm i naturträ – för känslan, och en halvgenomskinlig porslinsskärm, för skenets skull. Lågenergilampan är en 35 watts halogenlampa som kan dimras. 

– Ljustekniker vill ofta bara vräka på med ljus, jag vill utgå från personen. Man behöver inte bara ljus utan en vän i mörkret, säger hon.

Men även om företaget Wästberg är nytt, så är grundaren Magnus Wästberg inte ny 

i belysningsvärlden, han är uppvuxen i ett familjeföretag i branschen. Han gav Ilse och ­ytterligare tre beprövade formgivare i uppdrag att göra lågenergibelysning: svenske 

Eero Koivisto, franske Jean-Marie Massaud och brittiska James Irvine. 

Ilse Crawford gjorde nyligen om inredningen i Grand hotels restaurang i Stockholm. Hon har varit chefredaktör för brittiska Elle Decor, men driver nu det egna företaget Studioilse. 

 – Just nu håller jag på att omvandla ett antal opersonliga pubar tillbaka till de värdshus som de ursprungligen var. De ska fungera som små samhällen i sig, där allt ska klaffa mellan restaurang, pub, hotell och trädgård. En lokal mötesplats, med lokalt odlade råvaror serverade på restaurangen, berättar hon.