Ett slag mot designhysterin

Bostadskarriär, hemnetberoende och walk-in-closets är begrepp som i dag fyller vår vardag. Och det måste man ju bara skämta om, tycker komikerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Passa på – tävla om 5 biljetterpaket för två personer till deras krogshow!

De två mångsysslande humoristerna är mitt uppe i arbetsprocessen inför sin nya krogshow Ljust & fräscht som har premiär den 28 januari på Berns i Stockholm. I föreställningen går duon till botten med relativt nya begrepp som bostadskarriär, hemnetknarkande, bostadsannonsporr och obduktionssalsminimalism. Samt några inlånade termer som masterbedroom och den gamla klädkammaren som nu förvandlats till walk-in-closet.

Enligt Henrik Schyffert och Fredrik Lindström är vi världens mest trendängsliga folk. 

– Svenskar är väldigt konsensusstyrda. Politiskt sett är vi självständiga, vi väljer själva våra yrken och vem vi ska gifta oss med. Å andra sidan är vi osjälvständiga gruppvarelser som följer trender och vill hålla sams, säger Fredrik Lindström.

"Inredning är ett ämne som engagerar folk betydligt mer än vårdköerna"

Fredrik och Henrik, som kompletterar varandra bra, diskuterade möjliga ämnen för en gemensam show och enades i sin hatkärlek till uttrycket ”ljust och fräscht”. Enligt Fredrik Lindström förekom det inte i bostadsannonserna före slutet av 90-talet. Innan dess var man mer fokuserad på saker som ombonat, hemtrevligt och mysigt.

Inte ens de som verkligen kämpar för att framstå som riktigt unika i sin inredningsstil, klarar sig undan.

– Alla har till och med samma typer av annorlunda saker. Den ene har ett hemmagjort bord av en älgvägskylt, den andre av mormors tebricka, säger Henrik Schyffert.

– Ta bara en sådan sak som att de flesta numera har ett stort foto på vardagsrumsväggen. Det kan föreställa i stort sett vad som helst, bara det finns där, säger Fredrik Lindström.

Men varför blir det så att alla vill ha det likadant?

– Man accepterar inget risktagande, för då kan man verka obehaglig. Och en egen stil kräver en inre resa. Den är krånglig, och för att orka med den resan krävs det nästan att man varit narkotikaberoende eller utsatts för övergrepp, säger Henrik Schyffert.

»Öppet kök är dagens gillestuga, eller rentav vår tids svar på Rubiks kub«

Kommer vi att skratta åt dagens ­inredningsideal i framtiden?

– Det öppna köket kommer vi att garva åt om bara 10–20 år. Öppet kök är dagens gillestuga, eller rentav vår tids svar på Rubiks kub. Alla nya hus byggs med öppna kök, men när man lagar mat fylls hela vardagsrummet av os. Och oj, vad folk kommer att skratta åt att vi inte har gardiner, säger Fredrik Lindström. 

Hur tror ni att framtidens hem kommer att se ut?

– Det beror på ekonomin, inte bara på modet i sig. Livsförutsättningarna kan förändras oerhört mycket. Förr fanns det forskningsinstitut som mätte hur mycket hemmafruarna rörde sig i hemmet. Då skulle inte hemmafrun behöva gå till Kongo för att sätta mat på bordet. Det fick räcka med att promenera till Rom. I dag är problemet att vi inte rör på oss tillräckligt, så Kongo hade varit en bra idé, säger Fredrik Lindström.

Fler exempel?

– Tevesoffan och tevehörnan är den nya cd-hyllan. Min fru läser till läkare och ingen i hennes klass har teve. Och ingen har fast telefon eller dagstidning, säger Henrik Schyffert.

Vad tror ni kommer att bli trendigt i framtiden?

– Saker som säger vad man lika gärna kunde ha varit … Som att samla på sig skalbaggar från de upptäcktsfärder  man eventuellt skulle ha kunnat gett sig iväg på, säger Fredrik Lindström.»Det finns ­problem i livet som inte kan ­lösas genom att slå ut en vägg. Ändå är det ­väldigt många som försöker gå den vägen«

Läs artikeln i sin helhet i Sköna Hem nummer 13, i handlen just nu.

Namn: Henrik Schyffert. 

Ålder: 42 år. 

Familj: Gift med Bea Uusma Schyffert, sönerna Janne och Ove.

Yrke: Programledare, komiker, artist, manusförfattare och radiopratare.

Bor: I en femrumsvilla i Bromma. 

Inredningsstil: Ljust och fräscht. 

Favoritmöbel: Hammock. 

Bästa inredningsdetalj: Fläckar av tårar.

Namn: Fredrik Lindström. 

Ålder: 47 år.

Familj: Fru och två döttrar.

Yrke: Språkvetare, komiker, filmregissör, programledare och populärhistoriker. 

Bor: I en fyra på Östermalm. 

Inredningsstil: Pseudo-engelsk, kan man kanske säga. 

Favoritmöbel: Läsfåtölj i svart skinn. 

Bästa inredningsdetalj: Etruskiska figuriner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!