Exklusivt hantverk

På en slöjd- och konsthantverksmarknad träffar jag ”skinnarbetaren” Nils Lennart Westin som i flera ­decennier tillverkat väskor och ryggsäckar av högsta ­kvalitet. Säcken jag fastnar för i hans stånd är sydd i mjukaste skinn och allt är så utsökt välgjort att jag blir stående stum av beundran. 

Minst 18 timmar tar det honom att tillverka skönheten, och prislappen ligger så pass högt att det i första hand är 50-årsfirande jägare som kan hoppas på att bli ägare till det exklusiva hantverket. Men hantverkaren själv blir knappast rik på sin säck. Efter att moms och material betalats blir det ingen timpenning kvar att skryta över. Precis som för de flesta andra handarbetare i landet. I Sverige är det genuina hantverket sedan länge en lyx.

Något senare är jag på resa i Vietnam. Här tillverkas fortfarande otroligt mycket för hand och skälet är enkelt: Människans arbete betalas så illa att det fortfarande kan konkurrera med världens alla moderna maskiner. Med gamla metoder flätas korgar och vävs glänsande siden-tyger på uråldriga vävstolar. Förtrollande vackra ­broderier tar form under vana händer och konstfärdiga bildhuggare mejslar fram de mest enastående träskulp­turer. Det är slöjd och hantverk av yppersta kvalitet.

Mycket görs för både eget bruk och försäljning. För struntsummor, i mina svenska ögon, köper jag på plats de mest fantastiska arbeten. Och tänker, att så fort hantverkarna här kan ta bättre betalt för sitt arbete så kommer också de maskintillverkade produkterna ta över.

Då blir de anonyma varorna det pris vi betalar för människornas förbättrade levnadsstandard. Och hantverket blir än mer, som med nl Westins fina ryggsäckar, en exklusivitet för dem med större plånbok.

Garvat hantverk

I närmare 40 år har Nils Lennart Westin tillverkat egna modeller av skinn­väskor och ryggsäckar, hantverk av yppersta kvalitet i detaljer och material. Ryggsäcken på ­bilden är hans största, sydd i kalvskinn (miljögarvat) från ­Tärnsjö garveri, med utfällbar sits i bäverpäls. Ryggsäcken är till för att användas, poängterar han, och vilken jägare eller fiskare behöver inte sitta varmt ­ibland? Verkstaden finns i vardagsrummet hemma i Bjästa utanför ­Örnsköldsvik, och när händerna inte vill, hjälper hustrun Märta Forshag till. Allt är rent hantverk.

– När jag var yngre arbetade jag i nöjesbranschen som arrangör. Jag tog bland annat Bill Haley till Norrland, minns Westin. Men dansen gav mig inte tillräckligt och en dag fick det vara nog. 

Nils Lennart Westin lärde sig i stället att tämja skinn. Varje ryggsäck numreras, och pappersintyg på fem års garanti medföljer. Priset är 9 300 kr, från N L Westin. En hemsida är på gång: www.nlw.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!