Folkkära figurer

Snälla, svällande former med en släng av humor. Lisa Larsons serietillverkade skulpturer blir alltmer eftertraktade, och intresset ökar även internationellt. Men så har det inte alltid varit, på sin tid orsakade Larson rabalder med sin keramik.

Lisa Larson har lyckats med det som verkade snudd på omöjligt – hon har både vunnit erkänsla och blivit folkkär i en av keramikens knepigare genrer. Normalt brukar ju prydnadssaker ses över axeln, och de betraktas sällan som ”fina” – något som Lisa Larson har ändrat på med sina egensinniga skulpturer. Själv vill hon absolut inte kalla dem figuriner, även om det är så de ofta definieras i samlar- och auktionssammanhang. Och i dag är hennes serietillverkade keramik högst begärliga objekt med ökande priser

– I Japan är intresset för min 60-talskeramik enormt just nu, säger Lisa Larson. På kort tid har jag intervjuats av 12 japanska magasin och tv-kanaler. Det är omtumlande och egendomligt. Jag tror att det kan förklaras med att japaner och svenskar är ganska lika. Vi har ofta samma syn på estetisk kvalitet.

Lisa Larson upptäcktes av Stig Lindberg i mitten av 50-talet, när hon gick på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Lindberg var vid den tiden konstnärlig ledare på Gustavsberg, och hade i uppdrag att hitta nya talanger till fabriken. Lisa Larson erbjöds ett provår och hamnade i ”lekstugan”, där de yngsta formgivarna arbetade.

En dag fick Stig Lindberg syn på en liten lustig katt som Lisa Larson gjort. Hon uppmanades att göra fler vilket så småningom resulterade i en första svit med serietillverkade prydnadsföremål, Lilla zoo från 1955. De små, personligt utformade skulpturerna blev en framgång, och åren efter kom uppföljarna Stora zoo och abc-flickorna.

Serierna präglas av Lisa Larsons omisskännliga signum: Snälla, svällande former med en släng av humor. Men de originella skulpturerna väckte också rabalder.

– Vissa ansåg att mina runda abc-flickor var en nidbild av kvinnan, säger Lisa Larson.

De fryntligt frodiga flickorna i abc-serien var från början tänkta att fungera som bokstöd, men var alltför lätta. Det hindrade inte att de blev omåttligt populära och därför kom att tillverkas under många år.

– Till slut var jag ganska trött på dem, berättar Lisa Larson som själv inte har en enda av sina skulpturer hemma.

– Det är lite skrattretande. Men det blev aldrig av att jag köpte något jag själv gjort när det begav sig, säger hon.

Lisas favorit ur den serietillverkade produktionen är prydnadsfiguren Samhällsdebatten, som tillverkades 1968 i en begränsad upplaga.

– Jag hade fått i uppdrag att göra en bröllopspresent och planerade att göra en brudgum som bar sin brud. Men han säckade ihop eftersom hon var för tung. Det tyckte jag hade en viss symbolik så jag gjorde tvärtom, bruden bar sin brudgum. Det känns fortfarande ganska roligt.

1. ABC-flickorna, från 1958, blev genast populära och tillverkades i många år. I dag kostar en enstaka skulptur drygt en tusenlapp. abc-flickorna med kromtryckta klänningar kostar ofta mer, mellan 4 000 och 5 000 kr.

2. Samhällsdebatten gjordes 1968, för att fungera som bröllopspresent. Såldes i höstas på Bukowskis moderna, 14 000 kr.

3. Lilla zoo var Lisa Larsons första serietillverkning, från 1955. Räven och taxen är två av flera, i dag kostar en enstaka skulptur mellan 500 och 800 kr.

4. I serien Skansen, från 1977, fanns bland annat järv och björn. Säljs i dag för omkring 500 kr styck.

5. Pippi Långstrump tillverkades i en ganska liten serie 1967 och är i dag ett omtyckt samlarobjekt, Nyligen såldes en Pippiskulptur på ­Auktionskompaniet för 5 500 kr.

Lisa Larson (f 1931) är en av Sveriges mest kända keramiker. Hon anställdes 1954 på Gustavsberg och skapade under sina 26 år på porslinsfabriken en lång rad storsäljande klassiker. Intresset och därmed priserna för hennes små skulpturer har på senare år ökat kraftigt. Lisa Larson har parallellt med sin serieproduktion även gjort fri keramik. Hon är fortfarande aktiv på Keramikstudion i Gustavsberg och är ofta ­aktuell med utställningar med unik keramik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!