Gå inredningskurs hos Sköna hem – få kunskap och inspiration

Färglära, ljussättning, möblering och stilar – Sköna hems populära inredningskurser är unika i Sverige och ger fördjupad kunskap för alla som älskar inredning.

Grundstenarna i all inredning är färg och ljus, säger Ulrica Hansson när hon drar igång Sköna hems inredningskurs.

Med sin entusiasm och gedigna kunskap har hon funnits med sedan starten för sjutton år sedan och varvar som kursledare med också erfarna Louise Sköld.

Kursledare Ulrica Hansson diskuterar och visar tyg- och tapetprover för engagerade deltagare.

Ulrica inleder med färglära denna morgon när de laddade kursdeltagar­na slagit sig ned i utbildningsrummet på redaktionen.

Det är första dagen av tre på Grundkurs de luxe. Det handlar inledningsvis mycket om färgsystemet NCS och ”atlasens” alla möjligheter och om färgbestämning. Kanske är det en rödbrunskimrande gammal byrå som ska finnas med i inredningen? Då gäller det att färgbestämma, hitta den exakta kulören. Nästa steg blir en fördjupad analys och Ulrica talar om fyra begrepp: maximalkulör, nyanslikhet, ton i ton och komplement. Utifrån dessa gör inredaren sina val av tapeter, tyger, kulörer ...

Efter färg är det dags för Ulrica att gå in på belysningens många aspekter.

– Har du inte rätt ljussättning får du ingen riktig upplevelse av dina färgval, konstaterar hon.

Kurstempot är högt och teori varvas med en rad praktiska övningar. Kursdeltagarnas bakgrund varierar och de kommer från hela landet. Många arbetar till vardags mer eller mindre med inredning, men vill förkovra sig på området. De är säljare i inredningsbutiker, bloggare, stylister och dekoratörer eller kommer från fastighetsbranschen. Kunskaperna de får på kursen ska komma till användning i arbetet – men även hemma! En del önskar en ny yrkesbana som tar in dem på inredningsvägen. Förenande för alla är ett brinnande intresse för färg och form.

– Och så boostar jag mig själv! Dessutom är det trevligt att komma upp till Stockholm, få hotellfrukost och gå på teater, säger en kursdeltagare från Göteborg.

Kursrummet på Sköna hem är fullt av material i form av bland annat tyg- och tapetböcker från de flesta stora producenter. Här är fritt fram att klippa, klistra och skapa presentationspannåer i samband med de olika arbetsuppgifterna.

Grundkurs de luxe betyder inte bara mer tid för undervisning och övningar. Lyxen innebär även mingel med Sköna hems medarbetare och en gemensam middag på restaurang som många väljer att delta i.

– Det blir en otroligt fin samman­hållning på den här kursen, säger Isa­bella Wärnfeldt som ansvarar för kur­serna, och som själv är med på midda­gen. Många, ja kanske de flesta, kom­mer ju utan sällskap till kursen. Men efter bara några timmar arbetar alla tillsammans, och på kvällen brukar vi ha väldigt kul!

Är det något deltagarna är kritiska till vid utvärderingen är det bristen på tid. Till den stora slutövningen under sista dagen tilldelas man en ”personlighets-profil”, en fiktiv person att skapa en hemmiljö åt. Här finns ”Nicole, 33 år” som alltid satsar på kvalitet och tycker att design är otroligt viktigt. Här finns barnfamiljen i radhuset vars största intresse är blommor och gröna växter, och här finns ”musikaldansaren Dennis” med flera.

– Vi pratar om teman och stilar, och hur man får dem att samsas i miljön. Jag ger deltagarna riktlinjer men inga pekpinnar, säger Ulrica.

– För en inredare handlar det ju om att lyssna på kundens önskemål, göra en behovsanalys och sedan komma med ett förslag utifrån detta. Naturligtvis sätter man också sin egen prägel på förslaget. Det är ju både din skicklighet och känsla som beställaren vill åt.

På plats i lokalerna finns mängder av tygprover från de välkända textil­ firmorna, både svenska och utländska. Här finns mattprover och tapetböcker, skinnbitar, träprover, färgkartor, kata­loger, tidningar ... Allt är komponenter att sätta samman till övningens slut­resultat: En inspirerande och lustfylld presentationspannå att visa upp för den tilltänkta beställaren.

Kursdeltagarna jobbar i grupper om två eller tre och intensiteten går inte att ta miste på. Men, som sagt, tiden – den vill sällan räcka till.

SKÖNA HEMS KURSER I STOCKHOLM

INFO & BOKNING TFN 08-736 51 21

Grundkurs

En intensiv tvådagarskurs där du får grundläggande kunskap om färg och form. Teori blandas med praktiska övningar som lär dig att analysera och planera en inredning.

Grundkurs de luxe

Grundkursen utökad till tre dagar för lite mer tid åt varje delmoment. Särskild vikt läggs på projektarbetet – där du får välja tapeter, tyger, färgprover och inspirationsbilder – och presentationen på pannå. Mingel med oss här på redaktionen och gemensam middag för dem som vill.

Fortsättningskurs

En tvådagarskurs som bygger vidare på Grundkursen. Vi fokuserar på fyra områden: Färgsättning, material- lära, ljusplanering och möblering. Allt för att skapa

en tryggare och säkrare grund för framtida inrednings- beslut.

Avancerad kurs

En tvådagarskurs där du redan fem veckor innan själva kursstarten får hemskickat ett projektarbete i syfte att sätta igång ditt kreativa tänkande. Tonvikten ligger

på konkreta inredningsuppgifter i varierande övningar.

Läs mer om våra kurser HÄR.

Foto Lena Granefelt, Peter Knutson, Martin Cederblad

Text Dan Gordan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!