Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gallé-vasen – jugendklassikern som säljs för storbelopp på auktion

Det var motiv med poetiska undertoner – med ormbunkar, skira blomster, cikador och sländor

Formgivare: Émile Gallé, ca 1910, Frankrike.
Formgivare: Émile Gallé, ca 1910, Frankrike.

Émile Gallé (1846–1904) fick sitt genombrott vid världsutställningen

i Paris 1878, och ett årtionde senare hade han fått internationellt erkännande. Hans naturalistiska stil med djur- och blommotiv låg i framkant hos den snabbt växande rörelsen. Det var motiv med poetiska undertoner – med ormbunkar, skira blomster, cikador och sländor som täckte färgstarka vaser.

Formgivare: Émile Gallé, ca 1900, Frankrike.
Formgivare: Émile Gallé, ca 1900, Frankrike. Foto: WestImage - Art Digital Studio

De skapades oftast av en ofärgad glaskärna med ett eller flera glasskikt i olika färger. Genom slipning och/eller etsning avlägsnades de olika skikten delvis och ett reliefmönster i olika färger uppstod. Tekniken kallas överfång, på franska cameo.

Formgivare: Émile Gallé, ca 1900, Frankrike.
Formgivare: Émile Gallé, ca 1900, Frankrike.

Men Gallé experimenterade med fler tekniker och förde in luftbubblor och metallfolie i sina glas. Han öppnade även en verkstad i hemstaden Nancy för massproduktion av glas där 300 personer, som mest, arbetade. På världsutställningarna 1899 och 1900 ställde han ut en rad vaser som i dag kan värderas till flera hundratusen kronor på de internationella auktionshusen.

Émile Gallé, formgivare.
Émile Gallé, formgivare.

Efter Gallés pionjärinsats inom glaset spred sig den naturälskande estetiken snart till andra konstnärliga discipliner, inte minst arkitekturen. I Sverige inspirerades konstnärer som Alf Wallander, Gunnar Wennerberg, Anna och Ferdinand Boberg, med flera.

Med studier i filosofi, teckning och botanik var Émile Gallé en humanist ut i fingerspetsarna, och även mycket socialt engagerad. Han anordnade kvällskurser för arbetarklassen och engagerade sig politiskt. Han gav sitt stöd till Alfred Dreyfus, stod upp för rumänska judar och försvarade den irländska revolten mot britternas överhöghet.

Av: Dan Gordan

Vi upprepar succé-resan till Sydafrika!

Efter att ha rest till detta fantastiska och mångfacetterade land både 2015 och 2016 vet vi ännu mer att det har allt och lite till att erbjuda. Inte minst för oss som är intresserade av inredning, design, god mat o dryck och trevlig umgänge. Krydda detta med fantastiska vyer, underbara vingårdar och avsluta med en oförglömlig safari. Det finns många anledningar till att Sydafrika gång på gång röstas fram till den bästa semesterdestinationen i världen.

Upplev den tillsammans med oss i november 2017! Med på resan är även vår redaktör Anna Ekdahl. Klicka på bilden eller läs mer här!