Här är drömboendet svenska kvinnor allra helst vill ha

Vilket är egentligen drömboendet som alla suktar efter och vem är det som bestämmer hur inredningen ska se ut där hemma? En ny studie ger oss svaren.

Bonnier Tidskrifters årliga hem- och inredningsundersökning är färdig och 1 022 kvinnor mellan 25 och 64 har fått säga sitt om allt ifrån sina köpvanor, preferenser, planer och inspirationskällor.

– Det är främst den yngre åldersgruppen av våra läsare som drömmer om ett härligt villa-liv, medan de som är äldre och har utflugna barn vill ha ett bekvämt liv i en rymlig lägenhet. Man har nog med att rensa rabatter och klippa gräsmattor på landet, säger Claes Blom, chefredaktör, Sköna hem.

Så här blev resultatet:

1. Drömboendet

Högst upp på önskelistan finns ett "New England-hus med stor veranda", följt av "Sekelskifteslägenhet med högt i tak". Många drömmer också om en "Gård på landet med höns och getter" och"Gammal trävilla med snickarglädje".

Foto: Fotograf Martina K Svensson AB.Rättarvägen 51.S-

– Vi märker att den till synes evigt populära New England-looken fortfarande är en av svenskarnas älsklingsstilar, fast vi vet också att Sköna hems läsare vill ha en mer elegant och sofistikerad New England-stil, à la 2017. Att lantliga kök fortfarande är väldigt populära är tydligt i undersökningen. Just Sköna hem-läsarnas lantliga kök går lite mer i herrgård-stil än torp-romantik, säger Claes Blom.

2. Hemmet ska vara hemtrevligt och personligt

När kvinnorna ombads att beskriva sin stil hamnade en blandning av nytt och gammalt och ärvt i topp, följt av skandinaviskt och klassiskt. Det allra viktigaste är att hemmet är "personligt", "hemtrevligt"och "inrett efter mina behov".

 Bild: Sköna hem

3. Det är kvinnorna som bestämmer

Deltagarna i undersökningen berättade att de är helt eller delvis ansvariga när det gäller heminredning och bostaden. 2 av 5 kvinnor uppgav att de hade hela ansvaret. Resten svarade att ansvaret är delat men ingen svarade att en eventuell partner hade ansvaret.

4. Vardagsrummet är det viktigaste rummet

Vardagsrummet är det rum som flest anger att de vill samlas i. Det är också den plats där man vill ha störst yta – 52 procent uppger att vardagsrummet är för trångt.

5. Ständigt i förbättringstankar

Hela 3 av 4 säger sig vara nöjda med sitt boende men många drömmer om att flytta eller att sätta igång med nästa projekt i hemmet. 1 av 5 uppger att de planerar att byta bostad inom ett år. Ännu fler i den yngsta gruppen, 25–35 år, där 30 procent tror att de kommer att flytta.

– Vad som verkligen bekräftades i undersökningen är något vi också vetat länge om Sköna hems läsare: de är en grupp med stor skillnad i ålder, från 27 till 67, som förenas av ett brinnande inredningsintresse. De lägger MASSOR av tid, pengar och energi på att göra sitt hem vackert och trivsamt, säger Claes Blom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!