Hej Maria Soxbo som kommer skriva krönikor på skönahem.com!

Vi säger varmt välkommen till Maria Soxbo, inspiratören bakom inredningsbloggen Husligheter, som liksom Malin Wollin kommer skriva krönikor hos oss på skönahem.com. Marias krönika publiceras i morgon.Tills dess låter vi Maria beskriva sitt förhållande till inredning!

Beskriv ditt förhållande till inredning!

– Jag har alltid varit intresserad av både mode och inredning, och är en periodare av rang. Tidvis köper jag inte ett nytt plagg på månader, men plöjer inredningstidningar och pinterestkonton som om livet hängde på det. Sen blir jag lite mätt på det hela, och då börjar plötsligt skohyllan behöva uppdateringar ... Det som alltid gäller är dock att jag vill att mitt hem ska vara trivsamt, praktiskt och göra mig glad varje gång jag kommer hem.

Vem sätter stilen hemma hos er?

– – 95 procent bestämmer jag, 5 procent bestämmer Tilda och Alfred, 1,5. Min kära make noterar då och då i förbifarten att en ny tavla kommit upp eller att ett bord bytt färg. Eller att det plötsligt står ett lektält från H&M för Unicef i vardagsrummet. (Det sistnämnda i samförstånd med mina små assistenter.)

Hur inreder du, metodiskt och med en röd tråd eller känslomässigt impulsivt? 

– Hmmm. Vill så klart gärna svara A på den, men jag är rätt förälskelsestyrd och faller jag för något har jag svårt att välja något annat även om förälskelsen kanske inte riktigt stämmer överens med planen. Däremot är jag ganska bra på att gardera mig för spontanköp – jag väljer gärna neutrala färger på möbler och väggar så att jag snabbt kan ändra paletten på rummet om det krävs.

Hur skulle du bo/inreda om du fick helt fria händer (och ekonomi)? 

– Jag skulle putta vårt 114-åriga gotlandshus två kilometer österut så att det stod direkt på stranden, och så skulle jag spola tillbaka tiden så att förra ägarens lite väl entusiatiska renoveringar inte hade hunnit genomföras. Här i Stockholm vill jag däremot spola fram tiden ett år så att den kommande omdräneringen och altanbygget redan vore klart ... Inredningsmässigt bor jag i princip som jag vill, men en obegränsad lampbudget skulle helt klart vara välkommen. Jag har säkert 10–12 dyra drömlampor på önskelistan, än så länge har bara två hittat hem till oss – Pistillo i vår trappa och Bestlites som sänglampor. Och känner sig tomten lite extra generös så kan jag ta en havsutsikt även där, tack.

Favoritrum hemma hos dig? 

– Vardagsrummet. Älskar ljuset, trägolven och kaminen.

Senaste köp till hemmet?

– Till Stockholmshemmet är det glaskaraffen Linné carafe från Artilleriet (på nätet). Har fingrat på den i ungefär hundra år, så i år fick jag den av mig själv i födelsedagspresent. Sommarhuset på Gotland fick i somras en till Ektorpsoffa i vitt eftersom vi numera är fyra istället för två i familjen, och så fyllde jag på min samling med Åsa Lindström-muggar och fyndade några roliga lampor på loppis.

Önskepryl till hemmet som alltid står på din lista. 

– Lampan Sarfatti 2097 från Flos. Älskar den orimligt mycket. Tyvärr håller inte våra vävtak för den, så utöver den ganska saftiga prislappen måste vi i så fall punga ut för en innertaksrenovering, så den förblir en dröm än så länge. Sa jag att jag gillar lampor?

Om du får välja:

Marmor eller betong? 

– Marmor. Är så oerhört svag för det materialet. I vårt hus är fönsterbrädorna i marmor, vilket jag har tolkat som uppmuntran att fortsätta på det spåret. Nu är både hallgolvet, vardagsrumsbordet och skivan på handfatsstället i badrummet också av marmor. Siktar i hemlighet på stänkskivor i köket också...

Koppar eller krom? 

– Krom. Eller ännu hellre mässing. Jag har faktiskt fotogenlampan Patina från Klong i koppar hemma och den är fantastiskt fin, men den har flyttats runt både hemma och på Gotland hur många gånger som helst utan att hitta sin rätta plats så jag tror helt enkelt att koppar inte är min grej.

Linne eller sammet? 

– Linne. Älskar att sova nedbäddad i skrynkliga linnelakan, så himla skönt! Sammet förknippar jag tyvärr med 1980-talet. Och damm?

Furu eller ek? 

– Just nu faktiskt furu. Men så klart blek, obehandlad sådan.

Mattor eller gardiner? 

– Mattor. Utan tvekan.

Tapet eller färg?

– Jag vill väldigt gärna vara en tapetnörd och får då och då ett ryck och tapetserar något rum. Men latmasken och mönsterfobikern i mig föredrar oftast målarfärg eftersom allt annat med inredningen blir enklare då.

Blommigt eller randigt? 

– Randigt i garderoben, blommigt i inredningen.

Funktionalitet eller estetik? 

– Helst både och förstås. Lampor är ju ett bra exempel, bra belysning är A och O under våra mörka vintrar och då kan man ju passa på att välja snygga såna. Men jag är inte avogt inställd till helt oanvändbara men väldigt fina stilleben heller.

Maria Soxbo: " Nu är det bevisat – mig kan man inte lita på"

----

Fler krönikörer på Sköna hem

Malin Wollin –"Jag har ingått en pakt med kungen av murr"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!