Hur ofta har du middag för fler än sex personer?

Dröm eller verklighet? Vad är viktigast när man inreder sitt hem? Man vill ju så klart att det ska vara praktiskt och funktionellt. Och samtidigt vackert, mysigt och härligt. Det bästa är förstås när det är både och. Men ibland kommer drömmarna om hur man vill ha det, lite på kant med de faktiska omständigheterna ...

Några vänner till mig ville absolut ha en stor, vit soffa. Som inköptes. Och verkligen blev pricken över i, i deras fina vardagsrum. Det gick bara någon vecka innan deras livliga treåring, i ett obevakat ögonblick, skapade uttrycksfulla ”teckningar” på soffans gräddvita tyg. Drömbilden av vardagsrummet fick sig en törn.

En kvinna jag känner lade in ett ljust brädgolv på hela undervåningen i sitt stora sommarhus. Vackert, med en mjölkvit ”såpad” yta. Sedan skulle vännerna bjudas in till stor fest för att beskåda den nyrenoverade härligheten. Festkvällen blev uppsluppen och lyckad. Men dagen efter var golvet fullt av djupa, svarta klackmärken i de ljusa, mjuka brädorna. Bara att slipa om. Den här gången blev det hård lack.

En annan vän till mig flyttade in i en liten, charmig trea 
i Stockholms Birkastan. Till vår förvåning valde hon att göra ett av rummen till matsal. Bara ett stort, pampigt matsalsbord, kristallkrona, stolar och ett serveringsskåp. De två andra rummen fick överlastas med förvaringsmöbler, skrivbord och annat med viktig vardagsfunktion.

”Hur ofta har du verkligen middag för mer än sex personer?”, undrade vi lite förnumstigt. 

”Kanske max 3–4 gånger per år. Men det är min dröm att kunna bjuda på en riktigt god middag 
i en härlig, luftig miljö”, svarade hon. Och så är det ju. Ibland måste man göra sina val.

När det gäller kök skulle jag själv aldrig kunna göra avkall på funktion. För mig är stora, praktiska arbetsytor och rätt placering av diskho, ugn och spis det som styr.

Och i vår köksspecial med start på sid 141 finns många olika spännande lösningar där man lyckats kombinera hjärna och hjärta på smarta sätt. Dröm och verklighet. Trevlig läsning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 50% rabatt på 4 nummer av Sköna hem. Läs mer!