I huvudet på en inredare

Vad triggar inredaren? Vi träffar tre framgångs-rika professionella inredare med varsin tydlig stil: sexig extravagans, modern enkelhet och respektlös mix: Peter Jordansson, Maria Löw och Pierre Hagströmer.

Maria Löw 

Maria Löw delar ateljé med några andra formgivare i ett kulturhus på Kvarngatan, nära Götgatan, i Stockholm. Maria har fått priset Utmärkt svensk form för sina mattor och tyger, men hon är också inredare med råvindar som specialitet. Vindar med ruffa ytor, mycket tegel och plåt, en modernt innovativ stil med sikte på helhet och harmoni. 

Hemma hos sig själv har hon det enkelt. Vitlutade trägolv. Fondvägg med vitt kakel och svart fog. Soffan står mitt i rummet, framför kakelugnen, så att man kan slänga sig i den från olika håll. Även skrivbordet står ute i rummet, så att det lätt kan förvandlas till matbord. 

Beskriv din stil.

– Jag gillar trä, levande material och jordfärger. I min inredningsbok från 2003, Inred hemma, var det genomgående starka färger. Men de senaste åren har jag blivit mera brungrå, jobbat mycket med grått och grågröna eller grålila accenter.

Några vanliga misstag som kan undvikas?

– Man ska inte ha för bråttom, utan känna efter och låta det landa. Inte inreda rum för rum utan tänka på helheten. Om en kund vill byta form på exempelvis ett soffbord blir det en domino­effekt, då kan fler saker behöva bytas ut. Allt hänger ihop. Utgå från golv och befintliga materialval, har du valnöt i köksskåpen så kan det gå igen i stolarna. Begränsa dig i färger och material om du vill ha en lugn, kontemplativ känsla.

Tips?

– Bilderna du har på väggarna betyder otroligt mycket, det märks inte minst när man plockar bort dem och det blir tomt. En bra bild, som du kan gå in i, fungerar lika bra som spa, meditation eller yoga.

Namn: Maria Löw.

Ålder: 49.

Gör: Formgivare och inredningsdesigner. Har gått Konstfacks textillinje.

Familj: Maken J-O Nygren, konstnär.

Bor: Sekelskifteslägenhet på Söder i Stockholm. 1600-talshus i Kalabrien.

Formgivning: Mattor och tyger för Almedahls: Blomstra, Lace, 3 D rug m fl. Unika mattor och textilier för ambassader och EU-direktionen i Bryssel.

Inredningsuppdrag: Privata råvindar i samarbete med arkitekt Jenny ­Frigren. Offentliga uppdrag för ­Almedahls, banker och sjukhus. 

Kundkrets: Mest medelålders par men även 30-åriga ungkarlar.

Stil: Modern, skulptural med rörelse.

Peter Jordansson

Peter Jordansson har sitt Stockholmskontor på fickan. Det första en besökare lägger märke till i hans lägenhet är en magnifik Khotanmatta i varma beige-rosa-röda toner, och ovanför den antika byrån ett konstverk med förgyllda dödsmasker. Orientaliska mattor, gobelänger, silver, gyllene putti. Några Tolomeoläslampor, annars inte en modern pryl. Att globetrottern Jordansson har Stockholm som bas beror på att här finns Europas bästa mattvätt. Här har han också sin egen möbelrenoverare, snickare, sömmerska, textilkonservator och så vidare. 

Har du även kunder i Sverige?

– Inte en enda, i Sverige finns inte den publiken. 

Beskriv ett inredningsuppdrag.

– Det rör sig om riktigt stora maffiga bostäder. Jag har sedan tio år en kund i Norge, där jag i stort sett skapat hela huset. Med mahognytak handskuret i Bombay, indiska marmorkolonner och en ”mogulbalkong” inbyggd i hallen. Huset är ritat efter det. Den norska kunden har varit med mig i Indien och Paris. Hon är modig. 

Vad gör du i Förenade Arabemiraten?

– Jag har varit där i fem år, inte för att inreda hem – det är de inte redo för – men jag ger seminarieserier för ”shejkor”, emiratiska kvinnor som vill lära sig samla konst och antikviteter. The art of collecting art, heter en föreläsningsserie, dit jag bland annat bjudit in chefen för Guggenheimmuseet. 

Är du uppväxt i en ”antikfamilj”?

– Tvärtom, jag kommer från en enkel familj i Värmland. Jag trillade in i branschen av en slump. Läste konsthistoria i Göteborg och började på Auktionsverket där. Sedan drog jag igång den Dekorativa auktionen på Beijers och butik i London. För 20 år sedan startade jag eget och blev köpare i stället för kommissionär.

Några prisvärda samlartips?

– Tänk på tre saker när du handlar: kvalitet, skick och proveniens, om verket eller möbeln har en spännande historia. Då kan det aldrig bli fel.

Namn: Peter Jordansson.

Ålder: 52.

Gör: Inredare, jobbar med konst och antikviteter.

Familj: Sambo.

Bor: I Vasastan, Stockholm och Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Ska bygga en ny ­permanentbostad vid havet i Marocko.

Inredningsuppdrag: Skapar unika, exklusiva hem med konst och antikviteter, oftast totallösningar.

Kundkrets: Privatpersoner i Europa och USA.

Stil: Grand style à la Elsie de Wolfe och Ralph Lauren. Sexigt, utan tabun. ”Fullmatad, jag är ingen minimalist, behöver inga tomma ytor.”

Pierre Hagströmer 

På dörren står det ”Pierre Hagströmer konst & inredning”. Just i dag är urstockholmaren Hagströmer uppfylld av långhelgen på lantstället vid Kullaberg i Skåne, ”långt från gyttret i Torekov och Falsterbo”. Som ung prövade han på hotell- och restaurangbranschen, övervägde diplomati men fastnade för inredning. Efter inredningsskola i London på 70-talet jobbade han på fashionabla inredningsbutiken Albrizzi, och åter i Stockholm hos Elis Reinius. Därefter följde 30 år med egen agentur för tyger från Nobilis, Pierre Frey och Designers guild. Sedan tio år arbetar han inredning på heltid. 

Är inredning roligast?

– Ja, det är mångfacetterat och har en otrolig bredd. När jag jobbade med Ikeas reklamfotograferingar, det är ett antal år sedan nu, lärde jag mig bland annat att det är okej att blanda högt och lågt. Det gäller bara att välja rätt saker. 

Beskriv din stil.

– En blandning av modern design, antikviteter och konst. Jag gillar samtida konst av exempelvis Håkan Rehnberg, Charlotte Gyllenhammar och Christo. Jag försöker i möjligaste mån ta hänsyn till de yttre förutsättningarna. Ett slott eller en gård ska inte göras om till Djursholmsvilla, det är hemskt. 

Hur bor du själv?

– Inte ett dugg asketiskt, jag har svårt att slänga saker. Det är en blandning av antikt, ärvt och supermodernt. Jag är svag för Jonas Bohlin, Thomas Sandell, Gae Aulenti, Harry Bertoia … många!

Tips?

– Ha gärna en stabil grund, till exempel enfärgade soffor, så att du sedan kan skapa din stil med kuddar et cetera. Gamla äkta mattor är fint, vi själva blir ju också äldre och lite slitna. Engelsmännen har en charmig, shabby stil som svenskar tyvärr är rädda för. Så fort vi ser en skavank ska möbeln bytas ut. Sedan är växter och blommor väldigt viktiga. Svenskt tenns ekollonvaser är fantastiska, sätt fram tio sådana på ett bord med ekollonskott och murgröna blandat med snittblommor. Och kombinera gärna matsal och bibliotek, att äta bland böcker är urhärligt. Böcker är jätteviktigt i inredningen, ett hem utan böcker är könlöst.

Namn: Pierre Hagströmer.

Ålder: 61.

Gör: Inredare, före detta tygagent. 

Familj: Sambon Peter Ravén, ägare av inredningsagenturen Tapi.

Bor: Våning på Djurgården i Stockholm, sommarhus på Kullahalvön.

Inredningsuppdrag: Allt från slott till koja.

Kundkrets: Svenskar i Sverige eller utomlands. 

Stil: Gillar att blanda – konst, antikviteter och supermodern design. Klarar sig inte utan växter och böcker.

Gillar inte: Dagsländor eller trendighet, saker som under en period syns överallt. Inredning ska inte vara trend.