Foto: ©Fotograf Peter Knutson..070-734 60 02..Obs! Foto

Inredning med fågelkvitter och bjällror

God fortsättning! Nu drar 2011 igång på allvar. Ett nytt spännande år som fortfarande är ett oskrivet blad.    En sak som börjar göra sig alltmer påmind när man talar om inredning, i ett vidare perspektiv, är ”multi-sensory”, alltså insikten om att man upplever inredning med mer än bara ett sinne. Visst, synintrycket står för kanske 90 procent av vår upplevelse. Men resten då? Jag kom att tänka på det här när jag var på invigningspartyt för Stockholms nya prestigehotell, Nobis vid Norrmalmstorg. Inredningen till hotellet är (precis som trendiga Hotel Skeppsholmen) gjord av geniförklarade designtrion Claesson Koivisto Rune.    De berättade att de inrett hotellet, med barer och restaurang, för dem som reser mycket i jobbet och tvingas bo på hotell ofta. Förutom att (självklart) vara estetiskt tilltalande, så måste inredningen vara funktionell, på alla plan.    Ett exempel: I den nya restaurangen Caina finns ett stort, vackert marmorgolv. Väldigt snyggt. Men stark slammervarning.    Där har Claesson Kovisto Rune lagt stor vikt vid att utforma inredningen så att man lätt kan föra ett normalt samtal vid varje bord. Diskreta, sofistikerade, ljuddämpande element bidrar till att ljudnivån blir behagligt samtalsvänlig även när krogen är helt fullsatt.    Det är inte billigt att bygga och inreda så. Men ett tecken i tiden.    Själv tycker jag att det är totalt tröttande med restauranger där man tvingas höja rösten till skriknivå för att överrösta bestickslammer, pratsorl och musik. Det intima krogsamtalet liksom sipprar ut, och avstannar, i ljudkonkurrensen.    Det är en helt annan sak om man går till en bar, där man förväntar sig mycket folk och hög musik. Det blir ett annat slags samtal, och är helt ok. Men över en god middag vill jag kunna höra vad mitt sällskap säger.    Ljud som element i inredningen – på ett helt annat sätt – upplevde jag nyligen på nyöppnade Scandic hotel vid Potsdamer Platz i Berlin. Ett fräscht hotell i mellanprisklass som andas nytänkande och samtid – klart värt att kolla in vid nästa Berlinbesök!    Inredningen, som är gjord av arkitektbyrån Doos arkitekter är krispigt ljus och en humoristisk hyllning till tyskars och andra kontinental­européers uppfattning om Sverige och Skandinavien. Designsnyggt, med glimten i ögat. Och vart man än går i hotellet – i korridorer och på toaletter – hörs svaga ljud som aktiveras av rörelsesensorer när man går förbi. Skogsfåglars kvitter, porlandet av en fjällbäck, klonkadet av (renars?) bjällror … Det sätter igång fantasin. Bidrar till en spänn­ande totalupplevelse. Multi-sensory. Claes Blom Chefredaktör

Mina favoriter

Just nu gillar jag ...

Lampa eller ljuskonstverk? Välj själv. Sanslöst vacker är den i alla fall. Raimond från Moooi. Finns i ny version som går att dimra.

• 40-talsklassikern Navy chair är nu pånyttfödd i plast. Tillverkas av 111 återvunna PET-flaskor i samarbete med Coca-cola och säljs i  Sverige av Senab.

• Lekfull, läcker och lyxig är designstjärnan Jaime Hayons hommage till Eames klassiska Lounge chair.

• Linum står för kvalitet, härliga mönster och färger. Kudden i mönstret Seed av Synnöve Mork är en hit!

Till sist… Du vet väl att Sköna hem nu finns i Ipad-version? Gå in på Apples app-store, sök på ”Sköna hem”, och ladda ner. Eller använd vår länk här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!