Blått i alla nyanser

Ljusa träslag, blå nyanser, humor & flätad form. Sköna hems inredare Per Wennberg lät sig inspireras av de senaste design- och möbelmässorna i London och Milano.

Rum för ljust trä

Efter några år med exotiska träslag tar de ljusare syskonen åter plats i våra hem med björk, ask och lönn i tunna, nätta konstruktioner. Träet lyste vänligt på förra höstens lilla men inspirerande Londonmässa – 100% Design – och intrycket förstärktes på vårens enorma möbelexposé i Milano. Ett alternativ till det ljusa ­utgör de ruffare materialen, som byggskivor.

Svenska Folkform har de senaste åren tagit ­masoniten till nya höjder med inpressade växter och fjärilar. En färgstark trendmarkör i Milano var de antika, supernötta mattorna som ­färgats in i starka kulörer och lyfte de nya ­möblerna ett extra snäpp i Morosos monter.

Mässing, fiber & flätad frihet

Rossana Orlandis butik och galleri i Milano är en upplevelse som ingen besökare bör missa. Uppställningen här på bilden liknar inte hennes kaotiskt charmiga miljöer men har ändå inspirerat. Flätat skinn och syntetmaterial, mässing och naturfiber är inga nykomlingar men likväl heta ingredienser, liksom blått, i dagens designdeg. Blått är färgen som alltid kommer tillbaka, och som passar inte minst oss svenskar som troget köper blåvita ­textilier och helst sover intill svalkande blå väggar. 

Nyans NCS S 6020-R 80B. 

Inredning med en klackspark

Barock, kitsch och humor har i nämnd ordning blivit minimalismens estetiska arvtagare. Eller snarare ett komplement till all likriktad ”design”. I dag ser man en avslappnad lekfullhet i mängder av formgivning. Spanske konstnären och formgivaren Jaime Hayon hör till de inflytelserika inspiratörerna, liksom svenska designgruppen Front vars svängiga, svarvade golvlampa för Ikeas senaste ps-kollektion bara är ett av den internationellt uppmärksammade gruppens många bidrag i år. Avslappnat är ett annat honnörsord i tiden, här exemplifierat med en humörhöjande, opretentiös golvfåtölj. Observera sömmarna som blivit till passpoal runt om. En trendriktig, synlig detalj.

Blått i alla nyanser

Höstens inredningsfärg 2009 går från mörkblått till turkos och petroleum, gärna sedda tillsammans. Upplevelsen och intrycket var också massivt hos italienska Paola Lenti vars möbelutställning skimrade i hela den blå skalan. Ockragult var en annan kulör iakttagelse, sedd på mindre föremål. 

Ytterligare ett tecken i tiden är skinnmöbelns återkomst, 

i dag välskräddad i pösigt överflöd. Liksom klassikern – här gestaltad i Äggets välkända skepnad, en oöverträffad form att ständigt återvända till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!