"Jag tänker att vi gör fem superenkla grejer tillsammans under 2015"

Brukar du avlägga nyårslöften? Då är det hög tid att börja fundera på den saken. Maria Soxbo är redan klar, och vill ha hjälp av dig!

Nyår börjar närma sig, och ni vet vad som gäller. Här ska slipas på ett löfte om att bli en bättre människa. Snyggare. Starkare. Klokare. Mer välorganiserad. Smartare. Rikare. Kanske lite längre? Och helst allt detta utan tandkrämsfläckar på tröjan och prislappar kvar under skorna.

Mitt nyårslöfte är redan klart. Jag ska bli grönare. Inte bokstavligen på Hulken-vis, jag har aldrig ens lyckats frammana gröna fingrar så det är liksom lönlöst. Men jag ska så att säga dra mitt strå till stacken. Jag har skrivit en lång lista på vad jag kan göra på hemmaplan för miljöns skull utan att det egentligen kostar mig mer än några kronor här och där, men som faktiskt ger mina (och dina!) barn en liiite större chans att bo på en grön planet hela livet.

Och det är nu jag liksom viker av från det lättviktiga krönikör-spåret. Lämnar de småputtriga anekdoterna om skarvsladdar, alldeles för många koppar och vikten av att ha plats för estetiska och helt opraktiska stilleben, därhän. Istället sladdar jag ut i den lite ruffare skrivarterrängen. För faktum är ju att jag är lyckligt lottad att ha den här plattformen, att få skriva en text som når alla er som surfar runt på Skonahem.com.

Jag tror ju nämligen att jag inte är ensam om att få en klump i magen när jag ser hur vansinnigt mycket plast mina barn omges av varje dag. Hur mycket sopor – återvinningsbara eller ej – som en enda måltid genererar i form av crème fraîche-burkar, gräddtetror och plastöverdragna frigolitformar. Hur sjukt mycket el och vatten ett villahushåll med två små barn faktiskt kräver. Och jag tror att vi är många som gärna hjälper till, men har svårt att bestämma oss för var vi ska börja.

Så därför tänkte jag att vi kunde slå våra kloka huven ihop och hjälpas åt att göra en insats. Många bäckar små ni vet, och plötsligt så har vi en hel feelgood-älv utan varken försurning eller övergödning. Är ni med?

Jag tänker att vi gör fem superenkla grejer tillsammans under 2015, nämligen dessa:

• Vi byter till el som är märkt Bra miljöval. Kolla in Godel.se eller Naturskyddsforeningen.se för att hitta elbolag som erbjuder det

• Vi äter vegetariskt åtminstone en dag i veckan.

• Vi stänger av allt som är på standby och byter ut alla lampor mot lågenergi.

• Vi tackar nej till alla butiksplastpåsar vi verkligen inte behöver från och med nu. (Fullgod ursäkt att behöva en större handväska – vi önskar oss en i julklapp!)

• Vi byter ut minst en av följande matvaror mot ekologiska alternativ: kaffe, mejerier, kött, bananer och potatis. De är nämligen de största miljöbovarna.

Där! Nu har vi gjort det, vi har bidragit till en bättre värld. Och det var inte ens jobbigt. Och det bästa av allt? Vi har precis avlagt ett nyårslöfte som inte innebär bannlysning av kolhydrater. För kom igen, det är väl ändå viktigare att vi har ett hav som går att bada i, än att vi har ett optimalt midjemått mellan bikiniöverdel och –underdel på stranden? En grön jord OCH tillgång till glass – det är vad jag kallar win-win.

Maria Soxbo

----

Fler krönikor av Maria Soxbo

"Ett halvt ton livsstilsporr ersattes hallens sjöstensgrisar"

"Tatisoffbord bytes mot rosa fluffig 80-talssoffa"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!