Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Josef Franks okända akvareller – minst lika vackra som hans tyger och tapeter

Josef Frank är mest förknippad med Svenskt tenn och hans fantastiska mönster som återfinns på tapeter och tyg i butiken på Strandvägen. Men visste du att akvarellmålning var mönstermästaren Josef Franks sista glädje.

Målandet var något Josef Frank gjorde när han var ledig – och lycklig. Det menar Anna Sievert och Ulrica von Schwerin Sievert, två svägerskor vars makar är släkt med Frank.

Under de senaste åren har de tagit sig an formgivarens akvareller – ett tidigare ganska förbisett sidospår i Franks så rika konstnärskap.

Drygt 400 akvareller har Anna funnit och katalogiserat. Och säkert finns det fler, tror hon.

Det är omfattningen, själva antalet akvareller, som främst förvånat.

– Det fanns akvareller hemma hos våra svärföräldrar och vi har i våra egna hem också haft några målningar på väggarna. Ibland har man även sett dem på auktion, säger Ulrica.

LÄS OCKSÅ: Josef Franks mönster dominerar i klassisk Ornässtuga i Bromma

– Men det var när jag fick syn på en hel mapp med akvareller, som aldrig suttit uppe, som mitt intresse tog fart och jag inledde mina efterforskningar, berättar Anna. I åtta år, med några mindre avbrott, har jag hållit på.

Ulrica kom in som skribent för fyra år sedan och har gjort all research till boken. Bland annat kom hon under en arbetsresa till Wien i kontakt med en samling på över 120 akvareller.

Svenskt tenn uppmanade dem att fortsätta och det blev resor till bland annat Wien, med kartläggning och skrivande. Josef Frank (1885–1967) hade målat sedan barnsben och alla de kända mönstren för textil är målade med akvarellpensel.

LÄS OCKSÅ: Josef Frank ritade Sveriges första funkishus

Under krigsåren i New York arbetar han fram mängder av mönster – hela 50 stycken skickas hem till Svenskt tenns Estrid Ericson i 50-årspresent – men åter i Stockholm tillkommer endast ett fåtal. Det sista mönstret – Himalaya – tecknar han 1950. Han är då 65 år gammal. Det helt fria skapandet kommer sent.

Tyg med Josef Franks mönster Himalaya.

I Anna Sieverts och Ulrica von Schwerin Sieverts bok, Josef Frank – de okända akvarellerna, spelar kvinnorna en stor roll. Här finns modern Jenny Fielendorf, hustrun Anna Sebenius, den viktiga arbetskollegan Estrid Ericson på Svenskt tenn, Trude Waehner som delade hans intresse för att måla samt Dagmar Grill som delade hans intresse för arkitektur. Nästan dagligen höll de kontakt. Om de inte sågs eller befann sig på samma ort så skrev de brev.

Kvinnorna var hans sällskap, de beundrade hans kreativitet, de hade roligt, de lyssnade på musik och diskuterade politik. Och de uppmuntrade honom i hans mörka stunder och förvaltade hans arv. De fem muserna i Josef Franks liv.

Konstnärinnan Trude Waehner är vännen från Wien som efter kriget skaffade ett litet hus i Provence i södra Frankrike där Frank spenderade flera sommarmånader under 50-talet. Huset blev en fristad för både Josef och henne, en plats för avkoppling och akvarellmåleri. Mest är det landskap med böljande kullar, som växer fram.

På vintern sitter Josef Frank hemma på Rindögatan i Stockholm och målar vid arbetsbordet. Det blir stilleben, blomster och utsikter genom fönstret – mot det som i dag heter Josef Franks plats.

Rent måleriskt och konstnärligt är hans akvareller kul, men kanske inte världens bästa, menar Anna som själv har en bakgrund som konstvetare och har arbetat på Stockholms auktionsverk och Fotografiska. Men han tar för sig, är inte alls ängslig eller rädd att använda färger. Här finns ett bra driv och det känns som att han har roligt!

– Men ibland svävar både fat och vas. Kunde han inte bättre? Eller var det avsiktligt? Vi tror det senare. Se bara hur skickligt han målar sina blommor och hur han fullständigt behärskar perspektivet när han tecknar upp något hus.

Med åren blir han också säkrare. Målningarna blir mindre detaljerade och penselföring och uttryck lättare. Där hans tygmönster var originella i starka färger och naiva former, efterliknar akvarellerna verkligheten på ett mjukare sätt. Men själv är han sällan nöjd:

”Jag började måla tavlor vid 68 års ålder”, berättar han i en intervju. ”Helst i Sydfrankrike där man kan sitta ute i solen. Men 68 var för sent, alldeles för sent, tekniken fattas men roligt är det.”

De sista målningarna kommer till under en vistelse på Mallorca i november 1966. I januari året därpå dör Josef Frank och ett enastående konstnärskap släcks. Han är barnlös och ensam arvtagare är Dagmar Grill, som han delat en livslång vänskap med och även sitt hem på Rindögatan de sista tio åren sedan Anna gått bort.

Det är Dagmar som placerar de olika delarna av hans kvarlåtenskap där hon anser att de hör hemma. Målningar av fantasihusen går till Wien medan rättigheter till möbler och tyger överlåts till Svenskt tenn. Kvar i den lilla lägenheten finns ett antal linnemappar med akvareller, dessa behåller Dagmar.

När Dagmar går bort i slutet på 70-talet, även hon barnlös, fördelas hennes tillgångar mellan syskonbarnen. Däribland mapparna med akvareller. Och där blir de mer eller mindre kvar. Några ramas in och hängs i respektive hem. Men de flesta blir liggande i mapparna. Fram till i dag.

Josef Frank
Josef Frank

Josef Frank levde mellan 1885 och 1967.

Josef Frank är känd för sin mönsterglädje på tyger och tapeter.

Josef Frank växte upp i en judisk familj och utbildade sig till arkitekt i hemstaden Wien.

Under 1910- och 20-talen verkar han både som arkitekt i den nya modernistisk funktionalistiska andan och som möbel- och tygkonstnär i egna firman Haus & Garten.

Kontakterna med Sverige uppstår när han gifter sig med svenska Anna och de tillbringar flera somrar i Falsterbo.

Efter att nazisterna 1933 tagit makten i Tyskland emigrerar paret till Sverige. Redan från början engageras Josef Frank av Estrid Ericson, som några år tidigare startat firman Svenskt tenn, och de utvecklar snart sitt kreativa samarbete som skulle fortgå under flera decennier.

Vid Världsutställningarna i Paris 1937, och New York 1939, är det främst Svenskt tenns och Josef Franks interiörer som förknippas med uttrycket ”Swedish Modern”. Nu utvecklar han också sin egen stil där bekvämlighet, hemtrevnad och färgstark elegans står i opposition mot olika modernistiska doktriner. Hösten 1941, när tyska trupper står på dansk och norsk jord, lämnar paret Frank Stockholm för New York. Efter kriget återvänder de till Sverige och sin lilla lägenhet på Gärdet.

Av: Dan Gordan

Res med oss på Sköna hem – klicka på bilden för att läsa mer!