Fukasawa ser krisen som en chans för designvärlden

Minimalist i den japanska traditionen och humanist på den internationella designarenan. Naoto Fukasawa är enkelhetens apostel – med förmåga att addera poesi till vardagens många designprodukter.

Du har ritat en ny fåtölj för B & B Italia. Hur skiljer sig det uppdraget från din minimalistiska design för Muji och egna företaget + – 0?

– Det är ju samma person som formger … För de japanska företagen arbetar jag alltid med små medel för att hitta balansen mellan människa och miljö. När jag arbetade med fåtöljen försökte jag addera essensen i B & B Italias själ. Fåtöljen ska fungera i en miljö, som ett smycke eller blomma i en vit bakgrund.

Kan du beskriva den!

– Jag har ansträngt mig för att den ska vara bekväm och kännas omslutande med bra stöd åt hela ryggen. Den är också snurrbar. Rent tekniskt är formen en kon som gröpts ur.

Den påminner lite om Arne Jacobsens Ägget …

– Ja, ja, absolut! Ägget är en av de bästa l­oungefåtöljer som finns i världen. Men självklart har gjort min egen variant – med all ­respekt för föregångaren.

Vad betyder den ekonomiska krisen för ditt designarbete?

– Krisen innebär en stor möjlighet för världen. Den ger oss en chans att uppmärksamma ­människor på hur viktiga deras val är, vilket i sin tur är en utmaning för designindustrin. 

Men din egen formgivning, påverkas den?

– Nej, nej, inte alls! Min design är vad den är. Det viktiga är få människor att byta från bara ”bra” design till ”rätt” design.

Du menar hållbar och ekologisk design?

– Nej, inte alls! Det handlar helt om att folk ska göra kloka val i sina liv, välja sakerna som har mening och passar just dem. Då blir det långsiktigt.

Vad hoppas du få se andra form­givare åstadkomma?

– Att de gör bra saker – inte bara ­uttrycker sitt ego.             

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!