Lyssna till din inre röst, då blir det sköna hem

Claes Blom har fått den bästa komplimangen i sitt liv och den värmer fortfarande!

Häromveckan fick jag en av de bästa komplimanger jag någonsin fått. Det var en kompis som inte varit hemma hos oss förut, som nu äntligen kom på middag. ”Gud vad bra man trivs här! Det känner man direkt”, sade hon spontant. 

Jag blev förstås väldigt glad. Det man vill när man bjuder hem vänner är förstås att de omedelbart ska trivas och känna sig välkomna. Känna att hemmet utstrålar en varm, trivsam och vänlig atomosfär. I alla fall vill jag det. 

Självklart är det ju fråga om individuellt tycke och smak. Vad som skapar trivsel för mig, är inte samma för någon annan.

Jag minns när jag var på besök i New York och skulle sova över hos ett svenskt par som nyligen flyttat dit. Både hon och han var mäkta stolta över sin Manhattanlägenhet med utsikt över avenyernas neon- och trafikfloder. Och jag var imponerad, på ett sätt. Våningen var strikt minimalistisk. Stora vita ytor, på sina ställen metall och mörkt trä, fönster från golv till tak. Här och där ett stort (och dyrt) konstverk. Väldigt få, men utsökta, möbler. Och inga textiler. Alls. 

Det var väldigt estetiskt, väldigt snyggt. Men jag trivdes inte. Det kändes iskallt, ända in i själen. Som att bo i ett exklusivt konstgalleri. Givetvis sade jag inte det här till mina stolta värdar. Kände mig lite skamset otacksam i hemlighet. Men var glad när jag skulle resa vidare. 

Det här illustrerar ju bara hur subjektivt det där med boendetrivsel är. Och tur är kanske det. 

Det är ju så svårt att sätta fingret på vad det är som skapar den där känslan av värme, harmoni, mysighet, som vissa hem har – och andra inte alls.

Jag tror det handlar om hur mycket av sin egen personlighet man lägger in och visar i inredningen. Om du gör personliga val, verkligen lyssnar på din inre röst, när du utformar din hemmiljö, så får bostaden karaktär. En speciell atmosfär, om man så vill. Då blir det sköna hem.

I det här numret visar vi flera olika hem, där man på helt olika sätt har lyckats skapa en stämning som känns personlig och unik för just den bostaden. Jag hoppas flera av dem känns inspirerande för just dig. 

Och hoppas du hittar det som ger dig den där sköna känslan av värmande höstmys som vi alla längtar efter så här års.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!