Malin Wollin – Drömmen om de fem ultimata mattorna

Jag vill ha en ny matta. Nej, det var inte sant, jag vill ha fem nya mattor.

Jag vill ha en ny matta i sovrummet, där har vi ingen.

Jag vill ha en ny matta till tvättstugan, där har vi inte heller någon.

Jag vill ha en ny matta till köket, där har vi inte heller någon.

Jag vill ha en ny matta till källaren, den är för liten.

Jag vill ha en ny matta till vardagsrummet, den är för ful.

Så, från nakna golv till:

”Välkommen in på mina elvahundra mattor som lappar över varandra, sätt dig ner i skräddarställning med en kopp te utan öra så ska jag ropa in mitt harem och gnida min lampa för lite snacks”

Tänk en lång och smal snygg matta till köket, låter inte det som en bra idé?

Hur blev det såhär? Hur gick jag från att vara singel och drömma om en lång smal och snygg kille till att bli ihop med en lång smal och snygg kille, leva med honom i femton år och börja längta efter en lång, smal och snygg matta så att vårt kylskåp ska ha något att läcka på?

Tvättstugan ligger i källaren och har stenväggar. Hur kan jag jobba med det?

Jo, jag städade riktigt rent och ställde in en garderobsväxt men jag tycker ändå att det ser ut som en plats dit man rövar små flickor som inte kommer ut förrän de är vuxna och kan bita sin kidnappare i örat och fly. Det hjälper ju heller inte att nordens omfångsrikaste spindelart gång på gång halkar ner i diskhon (varför måste det finnas en diskho i tvättstugor?)

De drattar runt där nere och kan inte komma upp och jag tänker då rakt inte hjälpa dem. Då springer de raka vägen in i källarduschen och sedan går våra tonårsdöttrar aldrig in dit igen och då måste vi bygga dusch på övervåningen och jag orkar inte.

Men jag vill ha en matta i tvättstugan, och tro inte att jag inte har försökt. Jag har letat, men smaka på igenkänningen i det här dilemmat: Jag vill ha en tvättstugematta som är snygg, absolut. Men den får ju inte vara för snygg, för det kan ju inte vara så att den snyggaste mattan i huset ligger i tvättstugan där bara tröga åttbentingar i en ho kan sen den. Och jag tänker inte lägga pengar på en matta som jag bara tycker är lagom snygg.

Så ingen matta i tvättstugan alltså.

Och matta i köket, vem försöker jag lura? Kanske bättre att lägga in ett sånt där flugkladdpapper som man hänger i köket på landet så att all skit och alla smulor kan fastna på den.

Så ingen matta i köket alltså.

Och matta i sovrummet? Jaha, och vad ska det vara för storlek på den då? Ska den gå in under sängbenen eller inte? Och om den ska det, ska den gå in långt under sängbenen eller bara lite grann? Det är beslut jag inte är mogen att fatta.

Så ingen matta i sovrummet alltså.

Och ny matta i vardagsrummet? Ha! Att göra det utan att Joachims ansiktsvener blir till en tallrik spaghetti. ”Vi HAR ju en matta!”

Så ingen matta i vardagsrummet alltså.

Och matta i källaren, hur då? Då måste vi ju först hyra in en saneringsfirma som specialiserar sig på udda legobitar, avslitna dockhuvuden, sönderskakade dvd-filmer och dumlepapper.

Eller hade jag tänkt lägga mattan ovanpå all skit? Ja, kanske.

Så ingen matta i källaren alltså.

Men jag kom just på en sak, en sån där kartongfärgad svinbortsmatta att lägga utanför altandörren så att barnen bara drar in ett kilo grus istället för arton.

Ja, en sådan får det bli!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!