Malin Wollin: "Jag ska visa dig jordens undergång, den härjar just här just nu"

Malin Wollin om kampen med att hålla ordning, vänligt sinnade fantastinissar och om att frysa till is när dörrklockan plötsligt ringer.

Lär dig livets stora gåta, älska glömma och förlåta. 

Samt: Varför är aldrig alla rum vackra samtidigt?

Är det bara jag som är mer eller mindre övertygad om att det behövs en stab av vänligt sinnade fantasinissar för att ha ordning?

Inte ens när vi har haft en inredningstidning på besök har det varit städat överallt. Bara i just de två utymmen som skulle fotograferas var det städat. Och inte ens där var det genomfört grundligt, bakom varje lucka ett ruttet skrutt eller smutsig tvätt.

Jag finner mig ofta i följande situation: Jag har precis slitit som ett djur i ett av barnens rum. Rensat garderoben, kastat skräp, sorterat leksaker, bäddat rent, vädrat kuddar samt våttorkat golv och lister på alla fyra (en liten hobby jag har). Jag blir färdig och drar med underarmens framsida över pannan. Åh, så fint det blev, så gott det doftar och vilken ordning, hurra! Sedan går jag ut ur rummet och allt är stök och os och kladd och röra. Den känslan av uppgivenhet.

Upplevelsen av att hela tiden springa runt och släcka bränder, nu är det ordning där, fort över till det rummet och göra fint där, och på väg dit får man syn på en annan katastrof, den får jag ta senare och vid det här laget har det redan börjat brinna igen i det första rummet.

Och ovanpå detta så ska man sköta sitt jobb, fostra sina barn, laga mat, betala räkningar, ha ett liv samt även ”vårda realtionen”, hur man nu gör det.

Jag behöver en butler och städerska på heltid och jag har bara ett vanligt hus!

Jag vägrar RUT och det här problemet är när allt kommer omkring så oändligt mycket större än en skattesubventionerad hjälp en gång i veckan, det här handlar om en husmus som är en vuxen person som går från rum till rum i en ändlös cykel som aldrig tar slut och sen dör vi.

För som det är nu kan ju ingen människa någonsin komma oanmäld. Så har det alltid varit, säger ni. Ja, MEN DET HAR BLIVIT VÄRRE.

Jag kan formligen frysa till is om jag hör dörrklockan ringa och jag inser att jag sitter och ber till Gud att det ska vara ett Jehovas vittne som bara vill stå på trappan och lämna en tidning om jordens undergång.  Kom in så ska jag visa dig jordens undergång, den härjar just nu i fem rum i din omedelbara närhet, det kan du få bevittna.

Jag är på väg att ge upp. Livet kan inte handla om att hålla undan. Istället överväger jag att låta tillverka en skylt i vacker mässing att placera vid ytterdörren.

”Välkommen till Wollinska palatset, idag kan vi erbjuda tillgång till följande rum: Köket, stora badrummet samt vardagsrummet. Observera att de stängda dörrarna till fyra barnrum, gästtoaletten samt hela källaren ska hållas stängda under hela besöket. Överträdelse beivras helt sjukt mycket.”

Malin Wollin

----

Fler krönikor av Malin Wollin

Jag har ingått en pakt med kungen av murr

Konsten att rakettapetsera på en timme blankt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!