Malin Wollin om att bo i Frodos hus (eller: "det är så fult ljus i vårt hem")

"Om man ska få plats med alla ljuskällor måste man placera lampor ovanpå varandra, men hallå, du vill väl ha ett belyst hem?" Malin reflekterar över belysningsproblematiken hemma i huset i Kalmar.

Varde ljus. Varde snyggt ljus tack.

Men vi har bara fult ljus i vårt hus.

Nu har vi ljus här vi vårt hus, mörkret är kommet hopp tra-la-la-la! Barnen i ring, ser ingenting, ser ingenting.

Jag har läst tusen och åter tusen artiklar om hur man bäst ljussätter sitt hem. Vilka ljuspunkter man ska ha. Att man ska ha arbetsbelysning, riktad belysning, mysbelysning, puttenuttbelysning, belysningsbelysning samt belyst belysning. Om man ska få plats med alla ljuskällor måste man placera lampor ovanpå varandra, men hallå, du vill väl ha ett belyst hem?

Härom kvällen satt vi och åt middag vid köksbordet när jag föll i svårmod över min annars så härliga grönsakspasta.

”Joachim, det är så fult ljus i vårt hus!”

”Va?”

”Men titta, helt gult och murrigt och påvert”

Joachim tittar men vet nog inte riktigt vad han ska titta på.

”Alltså, om vi hade bott i en mushåla från en av Beatrix Potters sagor så hade det varit en sak, om vi hade varit en musfamilj med en mammamus i förkläde och korg med morötter i, då hade det här ljuset varit perfekt”

Joachim fortsätter att titta på luften. Som tydligen är ful. När han trodde att jag inte kunde hitta fler saker att klaga på. DÄR FICK HAN.

”Om jag hette Frodo och du hette Gandalf och vi bodde i en sån där mysig gräsgrotta i Nya Zeeland, DÅ hade det här ljuset varit perfekt, men nu är det bara deprimerande och liksom…grumligt.”

Joachim blir blank och lång i blicken och jag inser mitt misstag. Som om han skulle tycka att det är ett problem att bo i Frodos hus.

Vi har stått på varsin sida i detta skyttevärnskrig i över femton år och jag har fortfarande inte lärt mig att bekämpa honom med finess. Jag är en jubelidiot.

Det värsta Joachim vet är vitt, stilrent och avskalat. Ett kök som jag tycker verkar trivsamt och lättavtorkat är i Joachims värld en obduktionssal, fast utan ett mysigt lik att prata med.

Hur gör andra? Alla andra bor på botten av Maldivernas klara havsvatten, vi bor på botten av en göl.

Är det de där infällda spotlighten som alla har, är det de som gör att alla andras hem ser så upplysta och fräscha ut?

Joachim brukar ju oroa sig över att folk ska tro att mitt icke uppdragande av persienner ska sända signalen att vi är knarkare. Men så dunkelt som vi har det när man tittar in är det väl mer troligt att vi kokar crystal meth.

Ja, DET ska jag säga till Joachim!

Eller så tolkar han det som att folk också kan tro att vi kokar hemgjord smörkola iklädda mamma mus förkläde. Och det är ju väldigt trevligt.

Jag måste komma på en ljus idé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!