Malin Wollin: Jag har blivit crazy växt-lady med licens att vårda"

Malin Wollin om det härliga och nyfunna intresset i att konsumera klorofyll.

Jag trodde aldrig, not in a million years-aldrig, att jag skulle bli en grön person. Men nu är jag det. Jag har fortfarande inga gröna fingrar, jag kan ingenting, jag är fortfarande helt värdelös. Jag kan fortfarande bara peka ut vitsippa och björk (om jag får svarsalternativ) Jag är fortfarande på den basala nivån av odlingsintresse att jag förväntar mig ett uppslag i Allt om trädgård därför att jag har lyckats sära på en bladpersilja så att en planta blev två. Jag är en helgrön helidiot.

Men intresset, jag har intresset!  Att köpa växter och blommor är min passion.  Jag kan åka till Blomsterlandet och dröja mig kvar. Jag vill sträcka mig så långt som att påstå att jag kan förlora mig själv.  Jag kan finna mig själv mitt i en sensuell strykning över en ormbunke som kanske kunde passa bra i duschen (intill Joachims Ica-schampo som är slut) och inse att jag har varit borta i över en timme. Joachim kommer bli sur, hinner jag tänka men så kommer jag på att han också älskar växter och blommor och säkert bara blir glad att jag har konsumerat klorofyll.

”Joachim, jag har varit på HM och köpt en topp!”

”Men du HAR ju toppar, och du måste skjutsa till karaten och maten har varit klar i tjugo minuter och alltså herregud”

”Sa jag HM-topp, jag menade amaryllis och krysantemum”

”Välkommen hem, maten är klar!”

Det enda jag hade blomsteraffärer till förut var att i klicketiklackskor halka in med ett hysteriskt smatter för att slita åt mig en nedstämd tulpananordning för att ge bort på kalaset som började för en kvart sedan.  Nu är det gröna paradiset istället min personliga getaway, min vuxentid, mitt SPA, min egentid, min flitiga lisa för själen.  Som piff och puff när de upptäcker att de bor i en pyntad gran. Har jag allt det här omkring mig? Som en emoji med hjärtögon är jag, som Göran Persson när han precis hade träffat Anitra.

För inte så himla länge sedan köpte jag bara blommor på Ica. Joachim försökte förklara för mig att "jorden som man får med i krukan är inte bra, du måste plantera om". Har jorden dugt åt växten i affären utan att dö så ska det väl gå bra hos mig också, tycker jag. Men sen dör de och jag brydde mig lika lite som när jag hittar en rutten gurka längst in i kylen.

Men nu är känslor investerade. Jag blir uppriktigt och innerligt besviken när murgrönorna blir till potpurri framför mina ögon. Vem kan misslyckas med en murgröna som kapslar in engelska universitet utan att de får någon som helst kärlek? Jaag! gråter jag och tårarna landar på frasiga blad som aldrig blir frodiga igen.

Så jag har blivit mer försiktigt, försöker lära mig om deras liv, hur jag får dem att må som bäst och få ett lyckligt liv.

Jag går runt och läser på etiketter och frågar personalen saker som "Jag vill ha den här förmakspalmen på vårt sovrumsgolv, mot en vägg mittemot ett fönster, det kanske handlar om tre meter och fönstret är ett norrfönster"

Och personalen kan svara: "Då är det nog tveksamt om ljuset räcker"

Och jag flämtar till och säger, på allvar, till en planta "Då får jag ställa dig någon annanstans där du mår bra för jag vill ha med dig hem"

Jag har blivit crazy växt-lady med licens att vårda.

And I love it.

Malin Wollin

----

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

----

"Hur svårt kan det vara att välja färg – egentligen?"

"Visa mig din hall och jag ska säga dig vem du är"

"Jag litar inte på en stol man inte kan sitta naken på"

Malin Wollin om sitt knep för att älska sin trädgård som den är

"Våttorkar inte alla sina lister med pekfingertrasa"

"Om att måla hallen i hashtagfärgen #tantjohannasgröna"

"Om att vara husägare och lägga 17 miljoner på ingenting"

"Påskpyntsfasa och det stora snödroppsmysteriet"

"Jag vill vinna myrornas krig"

"Om inte det här var lyx så visste jag inte vad lyx var"

"Jag borde sagt nej" – en krönika i tre delar – del 1

"Jag borde sagt nej" – en krönika i tre delar – del 2

"Jag borde sagt nej"– en krönika i tre delar – del 3

Om varför Malin Wollin föredrar 27 kvm på Ikea framför 250 kvm eget hus

Jag har extremt starka aversioner mot julpynt

Om spänningen i att vara fönstergluttare

Om den svåra konsten att försöka "slänga en filt på sängen"

Jag ska visa dig jordens undergång – den härjar just här just nu

Hur man rakettapetserar på en timme blankt

Jag har ingått en pakt med kungen av murr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!