Malin Wollin: "Vad för slags adventsljusstake har människor med god smak i sina eleganta julhem?"

Malin Wollin har ett problem som stavas adventsljusstake. Var hittar man en fin adventsljusstake? Hur ska en snygg adventsljusstake se ut? Och kanske också lite: Varför ska man ens ha en adventsljusstake?

Vi behövde en ny adventsljusstake. Tyckte Joachim.

Har vi en adventsljusstake? hann jag tänka i en sekund tills jag kom på att vi har flera.

För många år sedan ärvde vi en stor adventsljusstake av mamma. Ärvde i den bemärkelsen att man bara tar med något från ens barndomshem som man tror att mamma inte bryr sig om.

I vanliga världen kallas detta stöld. Men man kan inte stjäla något från sina föräldrar. Möjligen om man har kriminella drogproblem och rakt ut rånar dem medan de sitter bundna vid stolar med ryggarna mot varandra.

Adventsljusstaken som mamma gav till mig utan att hon visste om det var gjord av trä. Den hade formen av ett A. Och den var röd.

Den såg väl ut som ljusstakar ser ut mest, tror jag. Den var stor och det behöver vi eftersom vi har väldigt stora vardagsrumsfönster.

Men så kom Joachim på att den inte är särskilt snygg, och han vill ha en snygg adventsljusstake. Jag tycker att det är en motsägelse i termer, men okej, vi får väl försöka hitta något som båda tycker är snyggt.

Jag ska inte överdriva i onödan men uppdraget kändes lite som att öppna en matlåda längst in i kylen för att leta efter snyggt mögelmönster.

Var börjar man ens leta efter en adventsljusstake?

Vad för slags stake har människor med god smak i sina eleganta julhem? Hur känner jag igen en estetisk stakfaktor när jag ser den?

Jag försökte hitta svaret på Pinterest men vad heter ens adventsljusstake på engelska?

Advent candlestick. Jaha, där ser man!

Men advent candlestick på Pinterest visade sig vara en miljard do it yourself med upp och nervända syltburkar och fula pinnar från en skog som en plätt med en död buske i utkanten av ett industriområde. Tvätta ögonen med lut. Slut.

Jag surfar runt på diverse designbutiker, men när jag har letat i en timme så kommer jag på att jag inte tycker om adventsljusstakar och då spelar det ingen roll hur länge jag letar.

Så här omöjligt är det: Om så självaste Carin Rodebjer designade en adventsljusstake så skulle jag inte tycka om den.

Men jag måste mota Joachim i hemtrevnadsgrind.

Jag skärmdumpar sju stakar och visar honom. Han plockar bort fem och ger sig sedan ut på jakt efter någon av de kvarvarande två.

Efter att ha letat i fyra butiker kommer han hem.

”Den fanns!” säger han och plockar omsorgsfullt upp den sjuarmade staken i mässing.

Som är i guld.

”JOACHIM INTE GULD!”

Joachims julgnista slocknar i mitten av ögat och han sätter sig med sin Ipad i soffan.

Julen handlar om kärlek. Säger de.

Jag tycker att den handlar om must och att räkna dagarna till jag får plocka ner allt pynt.

Men eftersom kärleken övervinner allt, även en guldstake som ser ut exakt som den min farfar hade, så låter jag Joachim ställa den i fönstret och kasta kvittot.

Ännu en storm har ridits ut.

Linjen mellan kärlek och hat är tunn, staken har guld i mun.

 

Att Malin Wollin inte hyser några direkta känslor för julpynt vet vi sedan gammalt.

Malin Wollin: "Jag har extremt starka aversioner mot julpynt"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor Köp nu!