Malin Wollin: "Våttorkar inte alla sina lister med pekfingertrasa?"

Vilken typ är du: Typ 1, den som drivs av planering och organisation? Eller typ 2, den som drivs av hög stressnivå? Malin Wollin är typ 2 och så här förbereder hon ett kalas....

Kalas! Hos oss är det är alltid kalas, någon fyller alltid år. Hemma bra men borta bäst, så känner jag inför ordet kalas.

Åh att få komma hem till någon annan. Åh att bli servad och fjäskad för.

En del kanske tänker ”Åh, så fint de har det, hemma hos oss är det kaos”

Jag tänker ”Åh, så här fint har de gjort för MIN skull!”

När kalas inträffar hos oss blir det maraton av storhandling på Coop, extraskrubb av toalett, fint i alla rum (även de som inte är viktiga eftersom mor och svärmor kan titta in i dem också) Jag vädrar till och med de långa gardinerna. Bara ut genom fönstren med dem att hänga där i ett par timmar så att de är alldeles minty fresh när jag drar in dem.

Det slutar i och för sig alltid med att mamma kommenterar absurditeten i att jag fortfarande inte har fållat dem (jag har inte ens hunnit googla vad i hela friden fålla är, slang för folköl? Men vad har det med gardinen att göra? Kanske att man ska hälla några droppar öl i strykvattnet så att gardinen blir extra slät, det är nog ett husmorstips, ja så måste det vara).

Sedan gammalt så blir det alltid ett enormt, och då menar jag enormt, stresspåslag de där sista timmarna innan gästerna kommer. Joachim är klok som en bok och försöker undvika detta enorma stresspåslag genom att börja i god tid. Men han förstår inte. Jag behöver stressen. Så jag utsätter mig för saker. Och när jag gör det blir Joachim väldigt upprörd.

”Men nu VAR vi ju i god tid och då ställer du dig och bakar kakor två timmar innan alla kommer!”

”Alla älskar kolakakor!”

I söndags firade vi Joachims födelsedag och min åttatimmarsstädningsfestival tog sin början i sovrummet. Och där stannade den. Jag blev Alfons som ska till skolan, den rosa boken ni vet.

Joachim stod i köket och bakade korvbröd på grahamsmjöl.

”MALIN” lät han och hoppade bryskt över den där biten där Alfons pappa ber snällt (visste ni förresten att han heter Bertil?)

”Jag är snart färdig med sovrummet!” ljög jag och drog ut allting från alla hörn och började skrubba lister med en liten pekfingertrasa.

Om ett par timmar kommer gästerna och istället för att baka bullar, städa badrum, duscha och byta om, ta fram kläder till gossebarnen, dammsuga, tjata på tjejerna att städa sina rum samt ställa fram extrastolar så våttorkar jag under en garderob, en yta som gästerna bara ser om de går in i vårt sovrum, snubblar och i fallet drar med sig den väggfasta möbeln i fallet.

Men det blev kalas den här gången också. Allting var färdigt och det blev sedvanligt kaos på slutet. Med dansmusens puls städade jag två badrum och bakade en sats kanelbullar på under sextio minuter (nytt personbästa!).

Och vad som hände sedan vet alla som har känt igen sig så här långt.

Jag började smyglängta efter att alla skulle gå hem så att jag kunde njuta av mitt hem. Och särskilt då sovrummet.

Jag älskar dig sovrum.

Snart, när alla har gått hem. Då ska jag lägga mig på golvet och rulla runt, älska med dig och se på dig med lampan tänd.

Snart.

Malin Wollin

----

"Om att måla hallen i hashtagfärgen #tantjohannasgröna"

"Om att vara husägare och lägga 17 miljoner på ingenting"

"Påskpyntsfasa och det stora snödroppsmysteriet"

"Jag vill vinna myrornas krig"

"Om inte det här var lyx så visste jag inte vad lyx var"

"Jag borde sagt nej" – en krönika i tre delar – del 1

"Jag borde sagt nej" – en krönika i tre delar – del 2

"Jag borde sagt nej"– en krönika i tre delar – del 3

Om varför Malin Wollin föredrar 27 kvm på Ikea framför 250 kvm eget hus

Jag har extremt starka aversioner mot julpynt

Om spänningen i att vara fönstergluttare

Om den svåra konsten att försöka "slänga en filt på sängen"

Jag ska visa dig jordens undergång – den härjar just här just nu

Hur man rakettapetserar på en timme blankt

Jag har ingått en pakt med kungen av murr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor. Köp nu!