Hösten är här med allt vad det innebär. Nu är det dags att slänga ner rotsaker och rödvin i en jättegryta, dags att tända ljus och lusten till att baka blir på något sätt större när det inte längre är lika kul att sitta på en uteservering.

Albert & Jack’s har stadigt vuxit sedan starten 2007. I våras öppnade de en minisaluhall på Drottninggatan i Stockholm. Och nu satsar de ännu mer på närproducerade delikatesser, bland annat detta äppelbröd. Receptet är framtaget av Håkan Johnsson i det svenska Bagarlandslaget. Rågsurdeg hittar du på Albert & Jack’s.

Albert & jack’s Äppelbröd

1  liter vatten
10 g jäst
1,3 kg vetemjöl
500 g rågmjöl
100 g rågsurdeg
40 g salt
30 g kanel

300 g äpple i bitar
150 g hasselnötter
150 g mandel i stavar, hela rostade

Blanda alla ingredienser utom äpplen, nötter och mandel till en smidig ganska lös deg, det tar ca 20 minuter. Tillsätt äpplen, nötter och mandel och låt degen jäsa i två timmar under duk. Dela degen i fyra bitar och rulla dem i lite rågmjöl, gärna grovt. Låt jäsa på plåt under duk i 1–1,5 timme. Sätt in brödet i en 250° varm ugn, sänk värmen till 230°. Baka i 25–30 minuter.

Serien Signatur från Rotor har fått en ny färg, fin till höstens dukningar. Serien är tillverkad i lergods vid Nittsjö keramik i Dalarna.

Una heter dessa två vackra vinflaskor, framtagna för att fira Italiens 150-årsjubileum som enad nation. Den höga smala flaskan symboliserar Kvinnan och består av 20 vita, inhemska druvor, och den lite bulligare, Mannen, är baserad på 20 röda, inhemska druvor. Designade av Cibicworkshop. Bara önskar att någon svensk vinimportör kunde ta in dessa, för vem skulle kunna motstå?