Med glans

Jag minns hur jag som barn med stora ögon gick runt hos mormor och tittade på allt hemma hos henne som glimmade som guld. Det var klockor och tavel­ramar om vartannat och överallt. Tiden gick och jag ­erkänner villigt att intresset ­svalnade ju äldre jag blev.

Under en lång period har jag inte kunnat förstå hur någon över huvud taget kan ta minsta ­lilla pryl över tröskeln som glimmar. Allt ­ändrades när jag var på möbelmässan i Älvsjö och såg den fina taklampan från Wis design. Vem kunde tro att mässingen skulle komma tillbaka? Inte jag i alla fall, åtminstone inte på länge. Men, som någon sa, allting går runt, runt och kommer tillbaka på ett eller annat sätt, med viss modifikation. 

Den här gången är mässingstrenden något mer raffinerad och inte så svulstig. Det guldblanka ­dyker upp ­i form av en liten detalj här och där på en produkt, eller som ett kompletterande material till en ­modern möbel. I våras var vi ett gäng från Sköna hem som besökte möbelmässan i ­Milano och där fick jag ytterligare en bekräftelse på att guldblanka ytor ­kommer stort.

1. Wis design visade prototyper av taklampan Proper och ­bordet Tiptoe på möbelmässan i Älvsjö 2007. Propers ­fin­maskiga mässingsnät kikar fram likt en underkjol bakom den ­vitlackade skärmen. Mässingsnätet slingrar sig runt ljuskäglan och ger ett varmt glödljus. Vi får hoppas att lampa och bord snart kommer i produktion. 

2. På insidan emalj som finns i rött, vitt och svart, på ­utsidan mässing. Olof Kolte har formgivit skålen som finns hos ­Asplund, höjd 7,5 cm, diameter 12 cm, pris 575 kr. 

3. Night desk clock, designad 1948 av George Nelson för Vitra, pris 2 520 kr, Nordiska galleriet.

4. Lampan Boa constrictor, designad av Katarina Häll och Karin Robling, ringlar sig fram längs golvet och upp på ­väggen. Sladden är ormens kropp, och blir något dekorativt istället för att bara vara ett nödvändigt ont. Boa ­constrictor är än så länge bara en prototyp.

5. Inför Skultunas 400-årsjubileum har Peder Lamm i ­sam­arbete med Skultuna mässingsbruk tagit fram en ­jubileumsserie med ljusstakar. Gustaf, ljusstake i mässing, kostar ca 1 850 kr/st.

6. Taklampa Beatlight, tre olika modeller med mattlackad svart plåt på utsidan och hamrad mässing på insidan, ­design av Tom Dixon, 2 490 kr, från Gulled/Plan ett.

7. Skolklockan från mitten av 1800-talet har fått ett ­upp­daterat utseende av Olof Kolte. Ring my bell finns i flera olika färger, höjd 19 cm, pris 625 kr, Svenskt tenn. 

8. Flasköppnare och ljushållare Barbara, designade av ­Thomas Sandell, pris 340 kr respektive 395 kr, båda från Skultuna mässingsbruk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!