Mera konst åt folket!

Exklusiv gallerikonst, fotokonst, egna konstverk, loppistavlor, antika målningar och grafiska blad. Modern teknik och nya försäljningsvägar har gjort äkta konst tillgänglig för alla.

Billig konst förknippas ofta med massproduktion. Jag ser hötorgskonst framför mig, som bilder av gråtande barn, älgar i solnedgång och fiskargubbar med pipa – målade på löpande band. Eller inramade reproduktioner av välkända konstverk, som Skagenmålarnas trädgårdar och pastellstränder eller Carl Larssons berömda idyller. Men så behöver det inte vara! Numera kan man skaffa riktig konst utan att ruinera sig. Allt fler företag, fotografer och konstnärer tycks förstå att mer konst åt folket är bra – inte minst för själen! När konstnärerna hamnar i nya sammanhang får de en bredare publik, och vi konsumenter kan ha unika konstverk hemma på väggen – till en billig penning. År 2006 lanserade Ikea projektet Art event. En begränsad upplaga verk av konstnärer som Ernst Billgren, Denise Grünstein och Jan Håfström såldes i syfte att göra gallerikonst tillgänglig för alla. Uppmärksamheten lät inte vänta på sig, konsten blev folklig och den närmast inneboende rädslan för ”finkonst” förbyttes i munter igenkänning när konstnärerna kommer på tal. Bildbyrån Noll images kan genom sitt samarbete med närmare 50 fotografer erbjuda ett oräkneligt antal motiv som printas osignerade i fyra olika storlekar. Beställningen sker via nätet och bilden kommer på posten inom fyra dagar. Vill man själv agera fotograf eller konstnär vänder man sig till Big images eller Photowall, som båda trycker bilder på olika underlag i önskad storlek.
Vackra, effektfulla eller dekorativa motiv
på textil är en annan form av prisvärd konst. Marimekko, Jobs handtryck eller Ljungbergs textil har nya och klassiska mönster av ­erkända formgivare. Enkelt att montera på spännram. En underskattad konstform är grafiska blad. Äldre blad säljs ofta på stadsauktionerna till bra priser, detsamma gäller litografier, etsningar, olje- och akvarellmålningar. Och så har vi loppis- och secondhandtavlorna, förstås. Poängen är att det numera finns möjlighet att ge hemmet ett konstfullt och unikt uttryck – utan att det kostar en förmögenhet!n

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!