Milano – stor reseguide till makalösa staden för alla som älskar design

I dagarna slår världens största möbel­mässa upp portarna. Men för den som älskar design, men inte trängsel, är det smart att välja en annan tidpunkt för sitt besök. Milano är en lika kreativ som underhållande stad året om.

Milano sjuder – nej, kokar – när ett par hundratusen besökare flockas i de enorma mässhallarna och i showroom runt om på stan under några intensiva dagar i april varje år. Det var med de stora Triennalenutställningarna som Milano på 50-talet blev det självklara resmålet för designvärlden. En generation italienska formgivare – Giò Ponti, Piero Fornasetti, Marco Zanuso, Bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni med flera – satte staden på kartan. Och sedan dess har intresset bara ökat.

Det enorma mässområdet ligger numer i stadens utkant medan den gamla utställningshallen för triennalerna sedan ett par år hyser Milanos designmuseum plus en del design- och konstutställningar. Triennale är granne med stadens stora park, Parco Sempione, och alldeles i närheten finns också Achille Castiglionis ateljélägenhet som kan besökas (måste förbokas).

Galleria Del Corso.
Vintage och modern design mixas på Galleri Nilufar som drivs med säker hand av systrarna Nina och Nilu Yashar.

Milano hem för modeimperium

Men vi tar det i ordning. I Milano hamnar man förr eller senare på Piazza del Duomo, själva sinnebilden av staden. Domkyrkan är en skönhet i vit marmor, ett gotiskt tempel, fascinerande att ströva runt i; men ta dig också upp till taket! Efter några hundra trappsteg eller en kort hissfärd njuter du av vyn över staden – med Alperna som en magisk dekor i fjärran.

Från torget flanerar man in i Galleria Vittorio Emanuele. Den korsformade, glastäckta gallerian är en av världens äldsta och definitivt den mest storslagna.

Paris må vara modets födelsestad, men numera räknar allt fler Milano som dess huvudstad

Här kan du pausa med en kopp kaffe på Café Gucci utanför modeimperiets jättebutik. En perfekt plats för utlandssemesterns bästa nöje: att spana in folklivet.

De Padova introducerade i slutet av 50-talet skandinavisk design för italienarna. I dag är man en av de stora aktörerna, nu med showroom tillsammans med köksproducenten Boffi i vackra gamla industrilokaler. Foto: TOMMASO SARTORI

Paris må vara modets födelsestad, men numera räknar allt fler den norditalienska metropolen som modets huvudstad, framför allt synonym med prêt-à-porter-industrin.

Redan 1913 startade familjeföretaget Prada i Milano, och i dag finns flera av världens mest välkända modehus just här. Valentino, Dolce & Gabbana, Armani och Moschino. Modedistriktet ligger i den norra delen av stadskärnan och kallas Quadrilatero. Shoppingparadiset ryms i en gyllene fyrkant inramad av gatorna Via della Spiga, Corso Venezia, Via Monte Napoleone och Via Manzoni, och här ligger de exklusiva designerbutikerna på rad.

Många modebutiker är extravagant inredda med den senaste designen

Många av modehusens flaggskeppsbutiker är extravagant inredda med den senaste italienska möbeldesignen, och att gå förbi de uniformerade vakterna och titta runt på den superexklusiva flärden är en upplevelse i sig. Priserna är förstås skyhöga, så du kan lugnt överlåta själva shoppingen till de kinesiska och ryska besökarna.

Bar och kafé Luce i Pradahuset är inrett av regissören Wes Anderson. Engelsk konfekt, någon?

Dags för lunch? Italiensk mat är alltid god, och centrala Milano vimlar av barer, kaféer och restauranger. Kanske får det bli skaldjurspasta, fritto misto, med småfiskar, räkor och bläckfisk som doppats i en smet och friterats krispiga.

Är det lite senare på dagen, satsa på en aperitivo, alltså en fördrink. Oftast en Campari soda, en Aperol spritz eller ett glas prosecco. Från kl 18.30 är det happy hour med läckra smårätter uppdukade på bardisken. Var inte orolig, du orkar med kvällens middag också!

Hos Rossana Orlandi möts ung design och ljuvligt knasig inredning, allt visat i prången i en gammal verkstad och med fin gård att fika på.

Design och shopping i all ära, Milano är mer därtill. Passa på att se Leonardo da Vincis Nattvarden, den stora fresken han målade direkt på väggen i dominikanerklostret intill kyrkan Santa Maria delle Grazie. Boka in ett besök för en oförglömlig konstupplevelse!

Nedtonad exklusivitet i möblerna möter originalfresker från 1700-talet hos Bottega Veneta home.

Ett minne för livet blir också en kväll på operahuset La Scala. Och lika mycket som Milano är huvudstad för design och mode är den en av fotbollsvärldens absoluta nav, med San Siro som hemmaarena för både AC Milan och Inter. Två klubbar som båda fått se Zlatan vinna den italienska skytteligan.

De stora modehusen skapar också museer. I staden finns konstkomplexet Fondazione Prada, ritat av stjärnarkitekten Rem Koolhaas, Giorgio Armanis museum och därtill Museum of cultures av David Chipperfield (han med Nobelmuseet i Stockholm), alla byggda under senare år.

Förtrollande arkitektur

I det mäktiga Pradahuset finns ett kafé väl värt ett besök, Bar Luce, som blivit en publikmagnet. Det är inrett av regissören Wes Anderson – han med Royal Tenenbaums, The Grand Budapest hotel, She’s funny that way med flera filmer – som här återskapat ett klassiskt Milanokafé med möbler och färgsättning som påminner om den italienska popkulturen från 1950- och 60-talen.

Bosco Verticale har kallats världens vackraste byggnad

Arkitekturen i centrala Milano bjuder på en förtrollande blandning av makalösa renässanspalats och ljuvliga klosterträdgårdar, 1800-talets borgerligt eleganta bostadshus med inslag av fascismens strama fasader och efterkrigstidens höghus.

Grönskande arkitektur att beundra, Bosco Verticale.

Till det det allra senaste hör Bosco Verticale, världens vackraste byggnad har den kallats. Det är två bostadshus, över 100 meter höga, som klätts med runt 900 träd och buskar – levande och växande.

Grön arkitektur som hjälper till att dämpa smognivåerna och producera nytt syre. Sådan tillförsel behövs alltid i den kreativa staden.

BÄSTA DESIGNTIPSEN

Utbudet av fantastisk design är enormt. Här är några säkra kort:

• Piero Fornasetti skapade en alldeles egen bildvärld på porslin, tapeter och möbler. I butiken kliver man in i hans alldeles underbara fantasivärld. Corso Venezia 21

Signora Rossana Orlandis fantastiska konceptbutik Spazio Rossana Orlandi slingrar sig genom tre våningar och utöver en trädskuggad innergård. Här möter nytänkande formgivning en brokig samling vackert patinerad kuriosa. Via Matteo Bandello 14/16

• 

Hos Driade hittar man möbler och design av Philippe Starck, Konstantin Grcic, Paola Navone, Mario Enzi, svenska Front, med flera. Foto: enza tamborra

Exklusiva Driades butik, 500 kvm i tre plan, inredd av stjärnarkitekten David Chipperfield i minimalistiskt bländande vitt. Via Borgogna 8

10 Corso Como, adressen är namnet på Milanos roliga, lyxiga och super-vackra kläd- och design-butik, galleri, bokhandel, kafé, restaurang...

• Wait and see är Sköna hem-inredarnas lilla favorit, rolig och inspirerande med inredning och mode. Via Santa Marta 14

Suveräna De Padova och exklusiva Boffi huserar numer under samma tak – en vitmålad gammal industrilokal där kök samsas med vardagsrum. Via Santa Cecilia 7

• La Rinascente är det stora varuhuset vid Piazza del Duomo. En trappa ner i ligger avdelningen Design supermarket med ett enormt utbud av köksprylar och redskapen vi inte visste att vi behövde.

• 10 Corso Como är namnet och adressen till Milanos paradisiska oas med mode och inredning, konstgalleri, bokhandel och kafé/restaurang i ett. Corso Como 10

Hos superstiliga möbelgalleriet Nilufar möts 1900-talsdesign och det allra senaste. Via della Spiga 32

• Bottega Veneta är inte bara lyxväskor, deras inredningsbutik är inhyst i 1700-talspalatset Gallarati Scotti. Via Borgospesso 5

Text: DAN GORDAN

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!