Miljövänligt

Att tänka och leva miljövänligt är något vi alla måste göra – om vi vill att moder jord ska överleva. Men alldeles lätt är det inte.

Jag glömmer aldrig hur jag i början av 90-talet, som anställd på Ikea, fick lära mig att sortera plast och kartonger var för sig. Åh, vad jag tyckte att det var jobbigt! Och sortering har burit emot ända tills jag började källsortera och kompostera på det egna sommarstället. Upptäckten att matavfallet blev till näringsrik jord var fantastisk. 

Miljömedvetande har blivit det stora samtalsämnet, och även inom inredning och mode bör därför nästa stora, tydliga trend röra vår miljö. Med förhoppningen att trenden snart övergår till bestående livstil. Den kommer att innefatta allt ifrån hur vi klär oss, äter, bygger hus och inreder. 

Nej, vi kan inte heller räkna med att handla allting för 19:50. Jag menar, har vi råd med det? Snarare måste vi vara beredda att betala lite mer om jordens resurser ska räcka till alla. Samt snåla. Betala för kvalitet och hantverk, använda skorna lite längre och gå till skomakaren när de blivit nötta…
I dag tillverkar allt fler
företag miljövänliga produkter. Det kan handla om hela kedjan från att utnyttja spillmaterial till att producera nära konsumenten. För när bord och stolar transporteras på landsvägar eller över haven från världsdel till världsdel – ja, kan vi då tala om miljövänliga möbler? 

Men – det finns många ”märkningar” som kan leda oss i rätt riktning. Några exempel är iso, Svanen, fsc och eu-blomman. 

Vi har bara en jord, var rädd om den!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor Köp nu!